16.3 C
Koprivnica
Petak, 29. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tu, pokraj nas

Bez pučke kuhinje bili bi gladni, pogledajte njihove priče
B

Ne propustite

Svakodnevno se priprema oko 150 obroka, a trend rasta sa 130 prema 150 obroka počeo je još prošle godine.

I dok se svi vesele nadolazećim božićnim i novogodišnjim blagdanima, svečanim obrocima u krugu obitelji i mirisu poslastica, neki će ipak ove blagdane provesti sami za skromnim blagdanskim stolom.

Loša ekonomska i socijalna situacija primorala je mnoge Koprivničance da svoj jedini topli obrok svakodnevno potraže u gradskoj kuhinji u sklopu koprivničkog Crvenog križa koja za potrebite skrbi od svibnja 2001. godine.

– Od samih početaka pa do kraja 2014. godine pripremljeno je više od 440.000 obroka, a ove godine mjesečno se priprema između 4000 i 4500 obroka, tako da smo zasigurno dosegnuli brojku od 500.000 obroka – istaknula je Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Objasnila je da se projektom gradske kuhinje zaokružuje briga za čovjeka u socijalnoj potrebi te da se njime Koprivnica pridružila nekolicini gradova u Hrvatskoj koji su pronašli mogućnosti, ali i volje da na jedan učinkoviti način pomažu svojim sugrađanima u barem djelomičnom rješavanju njihovih osnovnih životnih potreba, poput potrebe za hranom.

U samoj pučkoj kuhinji za njezine korisnike, svakodnevno se priprema oko 150 obroka, a trend rasta sa 130 prema 150 obroka počeo je još prošle godine. Namirnice za prehranu uglavnom se kupuju, ali dobivaju se i donacije od koprivničkih tvrtki i privatnih donatora, a unazad dvije godine u tjednu pučke kuhinje namirnice se prikupljaju u brojnim insitucijama i tvrtkama.

Cvijo Kajtez // Foto: Matija Gudlin
Cvijo Kajtez // Foto: Matija Gudlin

Među svakodnevnim korisnicima je i Cvijo Kajtez koji u gradsku kuhinju na ručak dolazi već godinu dana.

– Živim sam u stanu od 22 kvadrata s 800 kuna novčane pomoći koju mjesečno primam od grada. Teško je, ali uspijevam – rekao je i objasnio kako je suprugu izgubio još devedesetih godina, a djecu nisu imali.

Ostao je bez posla kada je zbog bolesti supruge preselio iz Slovenije u Koprivnicu, a danas kako bi se sam osjećao dobro, i iz altruističkih razloga, odlazi pomagati šogoru štogod mu treba. Kaže da je zasad sve dobro, jer je najvažnije da ga služi zdravlje.

S druge strane, ima i onih koji zbog lošeg zdravstvenog stanja ne mogu doći u kuhinju. Za njih se kuha između 50 i 60 obroka dnevno koje im zaposlenici Crvenog križa donose doma u sklopi programa pomoći i njege u kući.

Heidi Malez // Foto: Matija Gudlin
Heidi Malez // Foto: Matija Gudlin

Međutim, ima i onih koji za svoje nemoćne prijatelje dolaze u kuhinju po topli obrok. Jedna od njih je i Heidi Malez koja bolesnom podstanaru u kući svoje majke koji teško hoda, već više od godine dana svakodnevno donosi ručak iz gradske kuhinje.

S obzirom da je mnogima ovaj ručak jedini topli obrok u danu, pripremaju se kaloričniji obroci.

– Kuhaju se grah s kobasicama, repom ili zeljem, razna variva, a kao prilog gulašima i paprikašima spremaju se krumpir, tjestenina i riža. Vodimo brigu da je povremeno na jelovniku primjerice riba, a pripremaju se i sezonska jela poput punjenih paprika ili sarme. Na jelovniku se nađe i juha, sezonske salate, jednom do dva puta tjedno kolač, pudnig ili neki drugi slatkiš, a obavezno je i voće jednom tjedno – istaknula je A. Sočev i objasnila kako se petkom dijeli veća količina hrane s obzirom na to da kuhinja za vikend ne radi.

Božidar Kišasondi // Foto: Matija Gudlin
Božidar Kišasondi // Foto: Matija Gudlin

Božidar Kišasondi izuzetno je zadovoljan jelovnikom, a ovaj jedan ručak koji dobije podijeli na dva dijela pa mu tako ostane i za večeru. Živi sam u privatnoj kući kao podstanar s 800 kuna mjesečno koje dobiva od socijalnog.

– Teško je. Kad se kupi odjeća, obuća i plate režije, skoro ništa ne ostane. Nezaposlen sam i uz najbolju volju, posla nema – zaključio je Kišasondi koji je svojedobno radio u koprivničkim poduzećima.

Nažalost, ovakve životne priče postaju svakodnevica, a broj onih kojima je pomoć najpotrebnija raste iz godine u godinu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Poslovni potezi

VELIKA AKVIZICIJA Podravka među favoritima za preuzimanje poljoprivrednog biznisa Fortenove

Podravka je među favoritima za preuzimanje poljoprivrednog biznisa Fortenova grupe. Kako neslužbeno doznaje Jutarnji, nakon završetka dubinskog snimanja bit će...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×