Pripremite se

10 savjeta kako zaštititi sebe i svoj dom na debelim minusima

18:30h
0
Zimski uvjeti // Foto: Matija Gudlin
Zimski uvjeti // Foto: Matija Gudlin

I u našim krajevima očekuju se dvoznamenkasti minusi, pogotovo tijekom noći.

Hladni val stigao je u Hrvatsku, a u petak i subotu očekuju se najniže temperature, koje će ponegdje dosezati i do -15 Celzijevaca. I u našim krajevima očekuju se dvoznamenkasti minusi, pogotovo tijekom noći.


Kako bi zaštitili svoje zdravlje, dobro je znati kako se ponašati ako izlazite van:

1. Odjenite se slojevito – potkošulja, pamučna majica, vuneni džemper ili flis majica i jakna. Ispod hlača štrample ili tajice ili duge gaće/tajice za muškarce plus čarape. Na to idu čizme. Slojevita odjeća čuva toplinu između slojeva pa će vam biti toplije tako nego kada biste nosili samo potkošulju i debeli džemper.

 

2. Zaštitite sve ekstremitete. Nosite obavezno kapu, šal i rukavice, a šal možete navući i preko nosa te disati u njega. Tako ćete malo ugrijati zrak.

3. Pokušajte disati što opuštenije kada ste na niskim temperaturama. Tako će vam biti toplije. Kada se stisnete i ukočite tijelo troši više energije da ostane u tom položaju. Pokušajte sedam puta duboko udahnuti i izdahnuti. Pritom brojite svaki put do sedam. Tako ćete se opustiti.

4. Nosite čizme s gumenim potplatima ili prorezima kako biste smanjili rizik od pada.

Kako bi spriječili probleme u kućanstvu provjerite sljedeće:

5. Spriječite smrzavanje cijevi – Ako živite u kući i bojite se da bi vam se cijevi mogle smrznuti, ostavite vodu preko noći da lagano kapa. Voda će se teže smrznuti ako teče.

6. Negrijane prostorije ne smiju se zanemariti – Ako određene stambene prostore ne grijete i ne boravite u njima prije ovakvih hladnih fronti pustite vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode te sustava centralnog grijanja koji nije u funkciji, savjetuju u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Svakako je dobro ako živite u kući ili manjim zgradama pustiti vodu kratko da proteče prije noći kako bi spriječili smrzavanje.

 

7. U zahodsku školjku i podne sifone preporučuje se uliti nesmrzavajuću tekućinu.

8. Pripremite sol za posipanje ili pijesak. Ako vam nestane te soli, možete uvijek iskoristiti sol za perilicu suđa.

Pripremite se:

9. Zalihe hrane i pića – Ako znate da dolazi vrlo hladna fronta koja bi mogla jako zahvatiti vaše područje, opskrbite se hranom i pićem. Otiđite u dućan, kupite dovoljno hrane i pića s kojom možete kuhati za narednih par dana u slučaju da dođe do velikih nepogoda.

10. Za slučaj da nestane struje – Provjerite zalihe svijeća, upaljača i baterijskih lampi u slučaju da nestane struje, što je lako moguće kod vrlo niskih temperatura i smrzavanja. Ostavite ih na lako dohvatljivom mjestu da vam budu pri ruci ako zatrebaju. Napunite mobitele do kraja noć prije.

Izvor: 24sata.hr

 

 

čitam...