problematika RCGO

[122 MILIJUNA] Švegović: Piškornica nam na ništa ne odgovara, skrivaju informacije, Kešer prozvao župana: Darko, di su pare?!

Tko će na kraju sanirati postojeće odlagalište veličine 600 tisuća tona, tko će osigurati monitoring, jesu li osigurana sredstva, pita Švegović.

13:19h
0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Mario Švegović, predsjednik županijskog HSS-a, u društvu Mladena Kešera, predsjednika županijskog SDP-a, obratio se javnosti u vijećnici općine Koprivnički Ivanec. Društvo im je pravio i općinski vijećnik Rade Prosenjak (SDP). Tema je kao i mnogo puta do sada bila Piškornica, odnosno problematika RCGO-a.

– Stalno se priča da će biti sljedeće godine, pa sljedeće godine. Kroz godine se mijenjala dokumentacija, tehnologija, kapacitet. Mi kao općina i 10-postotni vlasnik nemamo nikakve podatke ne jer nismo htjeli saznati, već jer nismo imali pozitivne odgovore od strane Piškornice. Od 2018. godine pokušavamo saznati što je više moguće, no žalosno je da nam oni ne daju. Prije skoro godinu dana tražili smo informaciju o statusu projekta RCGO Piškornica, a od njihove strane dobili smo odgovor da oni ispravljaju naš zahtjev za pristup informacijama, što je žalosno. Nas niti respektiraju, ne mene, već tako podcjenjuju mještane općine Koprivnički Ivanec – rekao je Švegović u uvodu te ponovno zatražio informacije, javno.

Smatra da je to jako bezobrazan čin prema suvlasnicima, no očito da oni ne žele da se neke informacije znaju. Tražili su od Piškornice i studiju izvedivosti, no odgovor je da oni nisu vlasnici te studije i da ju ne mogu proslijediti. To je za Švegovića smiješno.

– Javno pitam upravu jesu li što poduzeli oko zagađenja oko Piškornice? Tu je i oštećenje nepropusnog sloja kad je bio požar 2016. godine. Odnosi prema općini su nekorektni. Tko će na kraju sanirati postojeće odlagalište veličine 600 tisuća tona, tko će osigurati monitoring, jesu li osigurana sredstva? – pita Švegović čije je riječi potvrdio i vijećnik SDP-a Rade Prosenjak te dodao kako ovo sve na ovaj način više nema smisla.

Riječ je zatim pripala šefu županijskog SDP-a Mladenu Kešeru koji je oštro napao župana Darka Korena.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

– Ovo je važna tema za županiju, općinu i državu. Ako gledamo zakon o trgovačkim društvima onda je neprihvatljivo da vlasnik od 10 posto dobije ovakav odgovor na traženje informacija. Smatram da je načelnik Švegović postupio pristojno. Ono što bih ja rekao jest da mi znamo da si je Mladen Jozinović isplatio milijun kuna i da je to blagoslovio tadašnji predsjednik skupštine Darko Koren. To su poznate stvari. Ulaganje u Piškornicu u 20 godina bilo je zanemarivo ili nikakvo. Načelnik je naslijedio ogromne probleme i ostavljen je sam da se nosi s njima – počeo je Kešer.

– Raspolažemo s podacima, neka me demantiraju, da su do sada u dovezli preko 350 tisuća tona otpada na Piškornicu. Ako mi uzmemo najbitniji dokument, cjenik Piškornice, dobijemo podatak da je 340 kuna po toni komunalni otpad. Ako to pomnožimo, dobijemo cifru od 122 milijuna kuna prihodovanog novca jer Piškornica nema potraživanja prema svojim dobavljačima i dužnicima. To je 16,5 milijuna eura prihodovano, plus porez na dodanu vrijednost o kojem neću govoriti. Na računu novaca nema! Na svima nama je da tražimo odgovor na pitanje. Ne gosp. Jozinovića, koji sada više s tim nema ništa, ovog trenutka su vlasnici u pitanju, ovog trenutka je Darko Koren kojeg moramo pitati: Darko, di su pare?! – uskliknuo je Kešer i dao laku usporedbu.

– Zamislite to, imaš 100 tona krumpira, krumpir prodaš, nisi u ništa uložio, nisi kupio novi stroj, a novac nemaš. Nemamo zgrade, nemamo sortirnice, nemamo ništa, mi imamo samo otpad koji je uredno naplaćen, a novaca nema. I tu je kraj priče, kraj svih priča – rekao je Mladen Kešer.

Župan Darko Koren do trenutka objave ovog teksta nije bio dostupan za komentar na prozivke.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

čitam...
Loading...