15 maloljetnica rodilo, 12 ih prekinulo trudnoću

19:20h
0

‘Maloljetničke trudnoće i majčinstvo’ naziv je okruglog stola koji je u koprivničkom Domu mladih okupio liječnike-ginekologe, psihologe, sociologe i druge stručnjake. Problem maloljetničkih trudnoća je sve prisutniji.

– Tijekom prošle godine na području Koprivničko-križevačke županije je zabilježeno 15 maloljetničkih trudnoća koje su završile majčinstvom. Kod 12 učenica, mahom srednjoškolki, došlo je do prekida trudnoće – rekla nam je ravnateljica županijskog Obiteljskog centra Željka Koluder Vlahinja.

Od 15 maloljetnica koje su postale majke 12 je srednjoškolki, a tri su osnovnoškolke. Kako pomoći mladim majkama i njihovim obiteljima u novim životnim izazovima, raspravljalo se na okruglom stolu. Koprivnica je jedan od prvih gradova koji je ugostio zagrebačku Udrugu Korak po korak koja je pokrenula projekt Mama je mama za pružanje psihosocijalne, pravne i druge potrebne pomoći mladim majkama.

A one se imaju kome obratiti u našoj županiji, kaže Željka Koluder Vlahinja. Naime u okviru Obiteljskog centra otvorena su četiri savjetovališta i to za buduće mlade roditelje, za srednjoškolce i studente, za roditelje i djecu i predbračno savjetovalište.

– Jasno da se u okviru tih savjetovališta nama mogu javiti svi i da mogu kroz individualno, partnersko, bračno, obiteljsko savjetovanje dobiti određenu podršku, potporu i pomoć u prevladavanju svojih teškoća – kaže Ž. Koluder Vlahinja.

Od direktorice Udruge Korak po korak Silvije Stanić doznali smo kako se u Hrvatskoj svake godine bilježi oko dvije tisuće maloljetničkih trudnoća te oko 400-tinjak prekida trudnoće te ne postoji sustavna briga o tom problemu, a ukazala je i na problem nedostatka spolnog odgoja u školama. Projekt prevencije rizičnog ponašanja mladih te psihosocijalne pomoći mladim majkama podržava i UNICEF.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr