Sastanak LAG-ova

37 milijuna kuna pomoći će razvitku ruralnih krajeva Podravine i Prigorja i poboljšanju kvalitete života u selima i općinama

12:43h
0
Predstavnici lokalnih akcijskih grupa // Foto: Matija Gudlin

Svi namjeravaju dobivena sredstva uložiti u razvitak poljoprivrede, revitalizacije ruralnih prostora, poticanja OPG-ova i općenitog poboljšanja kvalitete života stanovnika sela i općina na ovom području.

U prostorijama PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održan je sastanak predstavnika lokalnih akcijskih grupa, tzv. LAG-ova, s predstavnicima Županije i PORE.

Sastanku su prisustvovali koprivničko-križevački župan Darko Koren, dožupan Darko Sobota, ravnateljica PORE Melita Birčić te predstavnici LAG-ova Prigorje, Mura-Drava, Prigorje-Zagorje, Podravina i Izvor.

Cilj sastanka bila je koordinacija aktivnosti LAG-ova i predstavljanje projekata koji će se financirati s dobivenih 37 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Predstavnici LAG-ova Mihaela Lončar iz Podravine, Matija Zamljačanec iz Izvora, Mihael Ružić iz LAG-a Mura-Drava, Branko Gaćak iz Prigorja i Kruno Đurec iz LAG-a Prigorje-Zagorje ukratko su predstavili svoje planove i aktivnosti te istaknuli su da su vrlo zadovoljni što su svi prošli na natječajima i dobili sredstva koja će pomoći razvitku ruralnih krajeva. Svi namjeravaju dobivena sredstva uložiti u razvitak poljoprivrede, revitalizacije ruralnih prostora, poticanja OPG-ova i općenitog poboljšanja kvalitete života stanovnika sela i općina na ovom području.

Sastanak LAG-ova // Foto: Matija Gudlin
Sastanak LAG-ova // Foto: Matija Gudlin

– Uloga lokalnih akcijskih grupa kao alata koji služe za razvoj ruralnog prostora vrlo je bitna i prepoznata, ne samo kod nas nego i šire. Prema podacima koje smo dobili vidljivo je da se na tu infrastrukturu ozbiljno računa, da se planira i namjerava mnogo ulagati. Ova sredstva od 37 milijuna kuna su zaista respektabilna financijska podrška koji će vama sigurno omogućiti da funkcionirate još bolje i kvalitetnije – rekao je Darko Koren.

Spomenuta sredstva raspodijeljena su između LAG-ova tako da je LAG Prigorje dobio oko 9 i pol milijuna kuna, LAG Mura-Drava nešto više od 7 milijuna, LAG Prigorje-Zagorje oko 7 milijuna i 200 tisuća kuna, LAG Podravina 7 i pol milijuna, dok je LAG Izvor dobio oko 6 i pol milijuna kuna. Uz to, prema mjeri 19 ostalo je neiskorišteno 48,955,289 kuna na razini države koji će biti raspoređeni između LAG-ova tako da će i oni s ovih prostora dobiti dio tih sredstava.

čitam...