FOTO: 400-tinjak prosvjednika poručilo: Tražimo odlazak Vlade i raspisivanje izbora

21:14h
0
Na prvi koprivnički prosvjed odazvalo se 400-tinjak građana // foto: Ivan Brkić

Prosvjed protiv Vlade Republike Hrvatske, na kojem se uglavnom tražio odlazak premijerke Jadranke Kosor i HDZ-a te raspisivanje parlamentarnih izbora, održan je u poslijepodnevnim satima u središtu Koprivnice.


Oko četiri stotine uglavnom mlađih prosvjednika, među kojima je bilo i umirovljenika, od 17 do 18 i 30 sati izmjenjivalo se na improvizoranoj govornici, kritizirajući način kojim Vlada upravlja državom. Prosvjednici su prije skupa “plaćeni” za dolazak fotokopiranim novčanicama u apoenima po 250 kuna.

 

Tomislav Bratković, glasnogovornik Nezavisne i nestranačke građanske inicijative koja je organizirala skup, govorio je o ugroženim ljudskim pravima te političarima koji si preko leđa radnika, seljaka i ostalih obespravljenih građana kupuju političke bodove za Europsku uniju. Sebi su, kaže, osigurali saborske plaće i mirovine dok se narod bori za golu egzistenciju. Od članova Vlade traži da sami sebi priznaju da – ne znaju te rekao kako je upravo Vlada ta koja od građana pokušava napraviti roblje za svoje kriminalne radnje.

– Mi smo radnici koji ne primaju plaću, nezaposleni koji žele raditi, diplomirani studenti koji nemaju gdje pokazati svoje znanje, mi smo mladi roditelji koji ne znamo što ćemo djetetu dati jesti, mi smo seljaci bez prava, ribari koji neće moći loviti ribu u svojem moru, mi smo umirovljenici na tabletama, umjetnici bez angažmana, ugostitelji bez gostiju, mi smo novinari koji ne smiju pisati što žele – mi smo Hrvatska – rekao je Bratković.

Prosvjednici su od Vlade zahtijevali da pokradeni novac uloži u posrnule tvrtke u stečaju, a potom odmah odstupi te raspiše parlamentarne izbore. Dodali su i zahtjev da Jadranka Kosor nauči engleski jezik.

Od buduće Vlade, kažu, traže da u ministarstvima sjede po jedan radnik iz četiri smjene, seljak sa žuljevima na rukama, ribar koji zna plesti mrežu, branitelje poput Sačića, Tromblona i Purde, umjetnici te zahtijevaju osnivanje Ministarstva mladeži. Samo tada, kažu, imat ćemo Vladu koja neće tlačiti svoj narod.

NE ulasku u EU

Prosvjednici su na skupu, između ostaloga, rekli “ne” ulasku Hrvatske u EU ukoliko neće biti jasno rečeno što nas tamo čeka, osim novih poreza. Govornici, među kojima je bilo mladih, ali i umirovljenika, često su bili prekidani skandiranjem “HDZ lopovi”, “Jaco odlazi”, “Hrvatsku ne damo”, “Dolje lopovi”, “HDZ pederi Hrvatsku ste sj.bali”, “Ti nisi Hrvatska (premijerka, op.a.), Hrvatska smo mi” te “Nećemo lopove”.
Najbliži lokalnoj politici bili su uzvici “Ne damo Podravku” i “Friščić, izdaja” dok je najduhovitije bilo skandiranje “Jaco, pederu”.

Na kraju skupa, prosvjednici su zapalili svijeće za Hrvatsku.

Predstavnik organizatora, Tomislav Bratković, zadovoljan je odazivom prosvjednika, ali nekim medijskim kućama zamjera pokušaj bojkotiranja skupa jer, kaže, ili nisu objavili da će biti održan u Koprivnici ili su navodili krivo vrijeme održavanja. Policiji upućuje zahvalu na korektnom odnosu prema prosvjednicima.

Idući prosvjed zakazan je za iduću subotu, a točno vrijeme održavanja bit će naknadno objavljeno. Policajaca na mjestu zbivanja bilo tek nekoliko, a potreba za intervencijom nije bilo.

Izvor: Glas Podravine

Foto: Ivan Brkić

{vsig} prosvjed{/vsig}

čitam...