11.5 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Tu, pokraj nas

Bez pučke kuhinje bili bi gladni, pogledajte njihove priče
B

Ne propustite

Svakodnevno se priprema oko 150 obroka, a trend rasta sa 130 prema 150 obroka počeo je još prošle godine.

I dok se svi vesele nadolazećim božićnim i novogodišnjim blagdanima, svečanim obrocima u krugu obitelji i mirisu poslastica, neki će ipak ove blagdane provesti sami za skromnim blagdanskim stolom.

Loša ekonomska i socijalna situacija primorala je mnoge Koprivničance da svoj jedini topli obrok svakodnevno potraže u gradskoj kuhinji u sklopu koprivničkog Crvenog križa koja za potrebite skrbi od svibnja 2001. godine.

– Od samih početaka pa do kraja 2014. godine pripremljeno je više od 440.000 obroka, a ove godine mjesečno se priprema između 4000 i 4500 obroka, tako da smo zasigurno dosegnuli brojku od 500.000 obroka – istaknula je Adela Sočev, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

Objasnila je da se projektom gradske kuhinje zaokružuje briga za čovjeka u socijalnoj potrebi te da se njime Koprivnica pridružila nekolicini gradova u Hrvatskoj koji su pronašli mogućnosti, ali i volje da na jedan učinkoviti način pomažu svojim sugrađanima u barem djelomičnom rješavanju njihovih osnovnih životnih potreba, poput potrebe za hranom.

U samoj pučkoj kuhinji za njezine korisnike, svakodnevno se priprema oko 150 obroka, a trend rasta sa 130 prema 150 obroka počeo je još prošle godine. Namirnice za prehranu uglavnom se kupuju, ali dobivaju se i donacije od koprivničkih tvrtki i privatnih donatora, a unazad dvije godine u tjednu pučke kuhinje namirnice se prikupljaju u brojnim insitucijama i tvrtkama.

Cvijo Kajtez // Foto: Matija Gudlin
Cvijo Kajtez // Foto: Matija Gudlin

Među svakodnevnim korisnicima je i Cvijo Kajtez koji u gradsku kuhinju na ručak dolazi već godinu dana.

– Živim sam u stanu od 22 kvadrata s 800 kuna novčane pomoći koju mjesečno primam od grada. Teško je, ali uspijevam – rekao je i objasnio kako je suprugu izgubio još devedesetih godina, a djecu nisu imali.

Ostao je bez posla kada je zbog bolesti supruge preselio iz Slovenije u Koprivnicu, a danas kako bi se sam osjećao dobro, i iz altruističkih razloga, odlazi pomagati šogoru štogod mu treba. Kaže da je zasad sve dobro, jer je najvažnije da ga služi zdravlje.

S druge strane, ima i onih koji zbog lošeg zdravstvenog stanja ne mogu doći u kuhinju. Za njih se kuha između 50 i 60 obroka dnevno koje im zaposlenici Crvenog križa donose doma u sklopi programa pomoći i njege u kući.

Heidi Malez // Foto: Matija Gudlin
Heidi Malez // Foto: Matija Gudlin

Međutim, ima i onih koji za svoje nemoćne prijatelje dolaze u kuhinju po topli obrok. Jedna od njih je i Heidi Malez koja bolesnom podstanaru u kući svoje majke koji teško hoda, već više od godine dana svakodnevno donosi ručak iz gradske kuhinje.

S obzirom da je mnogima ovaj ručak jedini topli obrok u danu, pripremaju se kaloričniji obroci.

– Kuhaju se grah s kobasicama, repom ili zeljem, razna variva, a kao prilog gulašima i paprikašima spremaju se krumpir, tjestenina i riža. Vodimo brigu da je povremeno na jelovniku primjerice riba, a pripremaju se i sezonska jela poput punjenih paprika ili sarme. Na jelovniku se nađe i juha, sezonske salate, jednom do dva puta tjedno kolač, pudnig ili neki drugi slatkiš, a obavezno je i voće jednom tjedno – istaknula je A. Sočev i objasnila kako se petkom dijeli veća količina hrane s obzirom na to da kuhinja za vikend ne radi.

Božidar Kišasondi // Foto: Matija Gudlin
Božidar Kišasondi // Foto: Matija Gudlin

Božidar Kišasondi izuzetno je zadovoljan jelovnikom, a ovaj jedan ručak koji dobije podijeli na dva dijela pa mu tako ostane i za večeru. Živi sam u privatnoj kući kao podstanar s 800 kuna mjesečno koje dobiva od socijalnog.

– Teško je. Kad se kupi odjeća, obuća i plate režije, skoro ništa ne ostane. Nezaposlen sam i uz najbolju volju, posla nema – zaključio je Kišasondi koji je svojedobno radio u koprivničkim poduzećima.

Nažalost, ovakve životne priče postaju svakodnevica, a broj onih kojima je pomoć najpotrebnija raste iz godine u godinu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Festival nogometa

SLAVEN – HAJDUK U Koprivnicu stižu ‘pokisli’ Bili, Radeljić: Trudit ćemo se da Hajduk ne “ispliva” iz krize rezultata

Traju posljednje pripreme momčadi, ali i terena za subotnju utakmicu na koprivničkom Apašu. U podravski metropolu stiže splitski Hajduk,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×