8. susreti kazališnih amatera

07:29h
0
DramskaskupinaKUD aGrgurKarlovčanKalinovac Kakvaljubavtakvaplaća//foto:MarkoHorvat

U Đurđevcu su 19. ožujka 2011. održani 8. Susreti kazališnih amatera Koprivničko-križevačke županije pod organizacijom Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije i Udruge kazališnih amatera „Gradsko kazalište Đurđevac“. Na osimim Susretima sudjelovalo je sedam kazališnih skupina s područja Koprivničko-križevačke županije sa ukupno osam predstava.

Temeljem preporuke županijskog prosudbenog povjerenstva, odnosno odluke ovogodišnjeg državnog selektora Festivala, redatelja Roberta Raponje, te Mirka Kovačevića stručnog suradnika za kazališnu, književnu i likovnu kulturu Hrvastkog sabora kulture, a sukladno Pravilima Festivala hrvatskih kazališnih amatera, proglašene su najbolje predstave s 8. Susreta kazališnih amatera koje će predstavljati našu županiju na 51. Festavalu hrvatskih kazališnih amatera (FHKA) koji će se održati od 18. do 22. svibnja 2011. u Starom Gradu na Hvaru.

Najboljim predstavama proglašene su predstave „Škrtica“ Glumišne družine Virje te „Kumeki iz Rasinje“ Opojskog zvona Rasinja. Također uz priznanja za najbolje kazališne predstave koje će nas predstavljati na 51. FHKA, dodjeljena su i slijedeća priznanja :

Najbolja sporedna ženska uloga:
Danijela Sunara-Jozek, Glumišna družina Virje.

Najbolja sporedna muška uloga:
Ivan Pleško, Gradsko kazalište Đurđevac.

Najbolja glavna ženska uloga:
Tajana Pokec, Glumišna družina Virje.

Najbolje glavne muške uloge:
Mario Gregar, Gradsko kazalište Đurđevac
Mario Pribeg “Opojski zvon” Rasinja.

Najbolja scenografija:
Katarina Franjo za predstavu “Škrtica” Glumišna družina Virje.

Najbolja kostimografija:
Marica Markov za predstavu “Kakva ljubav takva plaća” Dramska skupina KUD-a “Grgur Karlovčan Kalinovac.

Najbolji redatelj:
Katarina Franjo za režiju predstave “Škrtica” Glumišna družina Virje.

Kao zanimljivost koja dokazuje kvalitetu glumaca amatera s područja Koprivničko-križevačke županije, napominjemo kako je tijekom 8. Susreta ravnatelj HNK Osijek, Robert Raponja, pohvalio glumce Gradskog kazališta Đurđevac, Maria Gregara i Ivana Pleško, te im uputio poziv i prijedlog za upis na Kazališnu akademiju u Osijeku.

 

Foto: Marko Horvat

{vsig}kultura/03-2011/zska/{/vsig}