5 C
Koprivnica
Četvrtak, 17. listopad, 2019.

Prošetala gradom i podrapala sve pred sobom u nevjerojatno seksi hlačama

0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Ljubav prema poderanim trapericama traje već dugi niz godina, a ništa drugačije nije niti ove sezone. Proljeće i ljeto su savršena godišnja doba za nositi ovaj odjevni predmet, ali i lijepi, topli, sunčani jesenski dani odličan su izbor za obući poderane traperice i pokazati kožu. Upravo to je učinila ova dama koja je uspjela spojiti ležernost koja se očituje u traper košulji i sakou zanimljivog printa i seksipil koji se očituje u goloj koži koja “proviruje” kroz rupe na hlačama.

Naočale velikih okvira skrivaju nam njen pogled, ali žarki crveni ruž na usnama daje nam naslutiti da se, iako pogled skriva iza naočala, radi o odvažnoj ženi.

Gležnjače je savršeno uklopila i uz boju trapera, ali i sakoa. U svakom slučaju, odmah na prvi pogled jasno je da ova dama itekako zna što radi kada je odijevanje u pitanju.

 

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

TRAGEDIJA Traktor se prevrnuo na muškarca, nesretnik poginuo na mjestu događaja

0
Ilustracija (nema veze s mjestom događaja) // Foto: Ivan Brkić

Muškarac (55) je poginuo u nesreći u kojoj se na njega prevrnuo traktor.

Kako javlja varazdinski, u Lužanu Biškupečkom oko 16 sati iz neutvrđenih razloga prevrnuo se traktor na muškarca koji je njime upravljao u šumi.

Muškarac je pritom zadobio ozljede od kojih je i preminuo na mjestu nesreće.

Na terenu su bili djelatnici policije, vatrogasaca i hitne službe.

FOTO Kristina Mandarina napravila pravu ludnicu u Križevcima, jedva je dočekali i mladi i stari

0

Nikada Hrvati kolektivno nisu poludjeli za nekom prodavačicom voća kao što su za Kristinom Penavom.

Atraktivna djevojka iz Raba postala je pravi hit prodavanjem mandarina na štandu kraj Zagreba, a posljednjih tjedana izaziva pomutnju gdje god se pojavila. Tako se ukazala i u Caffe baru Replay u Križevcima, koji je u suradnji s Caffe barom Zec organizirao Mandarino party.

Glavna zvijezda, naravno, bila je simpatična Kristina, koja je cijelu večer zabavljala goste, udovoljavala željama za selfije i okretala glave kuda god prošla. Rado su viđene bile i lijepe hostese koje su dijelile liker od mandarina, a sve je to stvorilo zabavnu i opuštenu atmosferu u ovom kafiću u centru grada.

Pogledajte naše fotografije ako niste bili i barem se malo utješite!

Još o preventivi u medicini

0
drazen-sacer
KOLUMNA Dražen Sačer

Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa
(ARTHUR SCHOPENHAUER)

Iako svatko ima svoje viđenje i definiciju zdravlja, po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji zdravlje je stanje potpunog fizičkog, mentalnog, duševnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsutnost bolesti. Pomalo idealistički formulirana definicija, ali i dalje najcitiranija i opće prihvaćena. Zdravstvena kondicija svakog čovjeka rezultat je nasljeđa (genetike) i izvanjskih faktora koji su u neprestanom uzajamnom prožimanju.

Tri su objektivna elementa zdravlja: 1. Potpuni integritet organizma 2. Očuvana funkcionalnost 3. Adaptabilna sposobnost. Osim objektivnih elemenata postoji i subjektivni doživljaj vlastitog zdravlja, a on je odraz osobnosti svakoga od nas. Vrlo se rijetko govori o simptomima zdravlja, pa ih zbog toga sada navodimo: dobar apetit, uredne fiziološke funkcije: sluh, vid, probava, stolica i mokrenje, dobar san i izostanak svih simptoma bolesti..

Iako i Zakon o zdravstvenoj zaštiti u članku 3. govori da je “..svaka osoba dužna brinuti se za svoje zdravlje…“, mora se priznati, da su mnogi od nas (uključujući i autora ovog teksta) vrlo često neodgovorni prema svom zdravlju. Naprosto, ustaljen je stav da je zdravlje “prirođeno”, nešto sasvim normalno, očekivano i što se podrazumijeva samo po sebi. Dok je čovjek zdrav, najčešće zaboravlja na svoje zdravlje, a s vrlo malo napora može mnogo učiniti da ga sačuva.

Svatko od nas trebao bi se odlučiti za zdrav način življenja – pravilno se hraniti i održavati optimalnu tjelesnu težinu, redovito upražnjavati tjelesnu aktivnost (svaki dan barem 30 minuta) i izbjegavati rizične čimbenike koji ugrožavaju zdravlje. Rizični faktori nažalost su vrlo brojni, a spomenuti ćemo samo neke: nepravilna ishrana – neredoviti i/ili prekobrojni obroci, konzumiranje masne i slane hrane, nedovoljno uzimanje voća i povrća, pušenje, prekomjerno konzumiranje alkoholnih pića, nedostatna tjelesna aktivnost, prekomjerna tjelesna težina, neliječenje visokog krvnog tlaka i povišenog šećera itd.

Stoga su kod ranog otkrivanje neke od bolesti ili bolesnog stanja bitni postupci samokontrole krvnog tlaka, šećera i masnoća u krvi, dojki, kože i tjelesne težine. Pravilnom prehranom i zdravim načinom života svatko može spriječiti ubrzano štetno djelovanje faktora rizika za kardiovaskularne bolesti. Ponovno naglašavamo veliku važnost preventivnog pregleda, kojem je cilj rano otkriti poremećaj zdravlja, pravodobno započeti liječenje, spriječiti ili odgoditi nastanak eventualnih komplikacija, poboljšati kvalitetu života i produžiti životni vijek.

Kad bolest unatoč preventivnim mjerama ipak nastupi, treba je držati pod kontrolom. Rezultati preventive su vrlo respektabilni, ali se potcjenjuju, jer su vidljivi tek nakon dužeg vremenskog razdoblja, a oni čuvaju zdravlje i radnu sposobnost.

Zaključno, podsjetiti ćemo Vas na 7 naputaka WHO – Svjetske zdravstvene organizacije, za zdrav, dug i kvalitetan život: 1. Redovito spavajte 7 do 8 sati 2. Redovito (svaki dan) se bavite tjelesnom aktivnosti barem 30 minuta dnevno 3. Redovito konzumirajte doručak 4. Jedite razborito: hrana neka ne sadrži previše kalorija, masnoća i soli, ali neka obiluje voćem i povrćem 5. Izbjegavajte uzimati hranu između obroka i održavajte optimalnu tjelesnu težinu 6. Nikada ne pušite 7. Alkohol konzumirajte umjereno ili ga posve izbjegavajte.

Piše: dr. Dražen Sačer, fizijatar
ORDINACIJA ZA FIZIKALNU MEDICINU,
REHABILITACIJU I REUMATSKE BOLESTI
E-mail: drazen.sacer1@kc.t-com.hr Tel. 048 625 033

FOTO U Pučkoj kuhinji sjeli smo za stol s onima kojima jedan obrok život znači, Antun: Da je nema, još prije devet godina krepao bih od gladi

0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Svjetski je dan hrane. Cilj obilježavanja Svjetskog dana hrane je jačanje svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu te jačanje solidarnosti zemalja u borbi protiv gladi, pothranjenosti i siromaštva. Iako u našim razvijenim zemljama obilujemo hranom, a trošimo je i previše, u siromašnim zemljama vlada glad.

I dok će se neki i danas počastiti, ne samo finim ručkom, već i doručkom i večerom, možda pokojom slasticom, voćem ili nekim grickalicama, nažalost oko nas ima još puno ljudi koji si ne mogu priuštiti niti jedan obrok dnevno, a kamoli sve navedeno. Ne treba se ova prva skupina osjećati loše, bilo bi, usudit ću se reći, podosta glupo od nas da nekome stvaramo grižnju savjesti zato jer je svojim radom uspio urediti svoj život da ima ove osnove koje život znače. Bilo bi nam jako drago da imaju i više od osnovnog. Ali, kako bismo među svima probudili svijest o onima koji nemaju, kako bismo potaknuli da upravo oni koji imaju pomognu onima koji jedva spajaju kraj s krajem, ili im svaki dan nažalost izgleda kao kraj, odlučili smo povodom Svjetskog dana hrane posjetiti Pučku kuhinju u Koprivnici, porazgovarati s ravnateljicom Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, Adelom Sočev te smo se uputili i u avanturu traženja korisnika kuhinje koji bi nam bio voljan stati mikrofon.

Adela Sočev//Foto: Matija Gudlin

Ono što smo saznali na licu mjesta jest da broj korisnika Pučke kuhinje varira između 150 i 170 korisnika, ovisno o statusu korisnika ili o pravu na korištenje prehrane, a trenutno su u kuhinji priprema 160 obroka dnevno. Kad gledamo po dobnim skupinama možemo reći da su različitih dobnim skupina, od starijih osoba u samačkim domaćinstvima do obitelji s djecom, a svi su isključivo s područja Koprivnice i prigradskih naselja.

Zanimalo nas je što je onda sa ljudima iz okolnih općina.

– U okolnim općinama nemamo korisnika, iako postoji interes i potreba, no naši kapaciteti nam to ne omogućavaju, a nije ni iskazan interes za financiranje takve usluge – rekla nam je Sočev.

Na licu mjesta sreli smo i jednog od korisnika te smo ga pitali bi li nam htio reći nešto više o sebi. Uzmite u obzir da nikome od korisnika nije lako stati pred kameru i reći svijetu “da, ja sam jedan od tih koji nemaju”, ali Stjepan je pristao na malo razgovora i jednu fotografiju, a na kraju nam poklonio i jedan smiješak. Malen, ali iskren.

Foto: Ivan Balija
Stjepan // Foto: Ivan Balija

– Devet godina sam član Pučke kuhinje, s nekim kraćim prekidima. Pitanje je kako prije nikad nije bilo potrebe za ovakvom vrstom pomoći, nije bilo socijale, ljudi su bili zaposleni, radilo se i posla je bilo koliko hoćeš, a radnici su bili zaštićeni. Danas radnik nije zaštićen, eto u kakvoj državi mi živimo – rekao nam je Stjepan.

Stjepan koristi usluge kuhinje pet dana u tjednu, preostala dva dana također dobiva, kako kaže, suhu hranu koju nosi kući. Ponekad ima nešto novca da si omogući i neku drugu vrstu obroka kroz dana, ali u načelu, kako nam je rekao, jede jednom dnevno.

Inače, svaki korisnik Pučke kuhinje ima osiguran jedan topli obrok dnevno kroz tjedan, a neradnim danima dobivaju pakete s prehrambenim namirnicama koje mogu sami pripremiti tijekom vikenda. Podjela obroka u Pučkoj kuhinji je od 11 do 12 sati, a većina korisnika obroke nose svojim kućama jer su obroci obilniji pa ih mogu rasporediti prema želji.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Jelovnici su različiti i sastoje se od glavnog jela, priloga, salate, voća ili deserta te četvrtine kruha. Na jelovniku je povremeno riba, bečki odrezak, mesna rolada, fileki, grah, priprema se dosta variva, zaista je jelovnik različit – objasnila nam je Adela Sočev.

Primjer jelovnika:

1. Varivo mahune, hrenovke, zljevanka, kruh
2. Svinjski paprikaš, tjestenina, salata, kruh
3. Kelj varivo, pljeskavica, kakao kocka, kruh

U svijetu i vremenu kad nas sa svih strana bombardiraju istinama i zavjerama o hrani, kada na svakom koraku možete sami saznati nutricionističke vrijednosti hrane koju unosite u sebe te se i sami naučiti kako napraviti nutricionistički usklađen obrok, upitali smo Adelu Sočev koliko su kuharu Pučke kuhinje u mogućnosti razmišljati na taj način kada pripremaju hranu za korisnike.

– Naši obroci su kalorični i zadovoljavaju osnovne dnevne potrebe za hranjivim tvarima za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. Nama je cilj što bolje nahraniti naše korisnike s obzirom da im je to uglavnom jedini topli obrok u danu – rekla je Sočev.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Oko 60 obroka dnevno također se i dostavlja u domove korisnika na području grada i prigradskih naselja. Kako saznajemo, većinom su to korisnici slabijeg zdravstvenog stanja ili starije osobe koji nisu u mogućnosti sami doći po svoj obrok, a prema rješenju Grada Koprivnice ili Centra za socijalnu skrb Koprivnica.

– Najveći dio financijskih sredstava za namirnice i poslovanje Pučke kuhinje osiguravamo iz Socijalnog programa Grada Koprivnice, koji plaća obroke za većinu korisnika. Dio korisnika starije populacije sami plaćaju svoje obroke, a dijelu korisnika prehranu financira Centar za socijalnu skrb Koprivnica, odnosno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike kroz program pomoći u kući dostavom obroka. Valja napomenuti da je cijena obroka već duže vrijeme 15 kuna preko Grada Koprivnice, što nam otežava poslovanje jer su cijene namirnica i energenata više puta rasle, tako da nam donacije uvijek dobro dođu kako bismo našim korisnicima nadopunili prehranu – objasnila je Sočev.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Kriterije za odabir korisnika Pučke kuhinje određuju Grad Koprivnica i CZSS Koprivnica prema svojim pravilnicima, te kako nam je Sočev rekla, oni su ti koji šalju rješenja prema kojima korisnik ima pravo na korištenje usluge pripreme obroka u Pučkoj kuhinji. Korisnici koji ne zadovoljavaju te kriterije isto mogu koristiti usluge Pučke kuhinje tako da postanu članovi koji plaćaju članarina od 12 kuna godišnje te potpišu ugovor o korištenju usluge pomoći u kući – organizirane prehrane (priprema i/ili dostava gotovih obroka u kuću). Cijena obroka za njih je 15 kuna, a dostave pet kuna.

– Naša kuhinja radi po HACCP sustavu i doista imamo dobre uvjete rada što se tiče i opreme i zaposlenih, no potreban nam je kapacitet za pripremu većeg broja obroka. U budućnosti bismo željeli omogućiti i korisnicima s područja općina, čije područje pokrivamo našim djelovanjem, korištenje ove usluge – za kraj je rekla Sočev.

U Pučkoj kuhinji zatekli smo i Antuna koji je korisnik kuhinje 10 godina te smo ga upitali koliko mu je bitna ova usluga.

Foto: Ivan Balija
Antun // Foto: Ivan Balija

Pomogla mi je tako što nisam još prije devet godina krepao od gladi – kratko nam je, iskreno i jasno odgovorio Antun te se nadovezao da je jedini razlog što, kako je sam rekao, nije odapeo, upravo to što dobiva proteklih 10 godina jedan topli obrok dnevno.

– Ne treba mi mnogo u životu, nikad nisam sanjao da budem milijunaš, krov nad glavom imam i nadam se da ću ga imati sve dok ne završim u grobu – rekao nam je Antun za kraj.

Poznati biolog Goran Šafarek sprema novi podvig, obići će najljepše rijeke svijeta: Ideja je otići tamo gdje turisti obično ne idu

0
Mokra planina // Foto: Goran Šafarek
Foto: Goran Šafarek

Goran Šafarek, avanturist, istraživač i po struci biolog, sprema se na novi značajan podvig. Nakon što si je zacrtao zadatak obići najljepše rijeke Hrvatske, sada je odlučio otići korak dalje. O njegovim ekspedicijama, putovanjima i ostalim avanturama možete čitati na ePodravini. 

Obići ću, preplivati, preroniti, preveslati neke od najljepših svijetskih rijeka na svim kontinentima. Istraživat ću i snimati prirodu, kulturu, urbano i divlje. Nove ekspedicije su na putu! napisao je Šafarek na društvenoj mreži Facebook.

Nazvali smo ga kako bi nam objasnio što točno sprema, kako, gdje, zašto, s kim.

– To je neka vrsta nastavka projekta Rijeke Hrvatske. Tu je bila u pitanju knjiga, film, web stranice, kraći video uradci koji su izlazili na ePodravini. Film sam završio bez podrške bilo koga. Više ne mogu napraviti kvalitativni pomak u Hrvatskoj, tako da hrvatske medije, osim nekoliko njih, od kojih posebno ističem ePodravinu i Index, ne zanima promocija prirode – kazao je u uvodu Šafarek.

Foto: Goran Šafarek

Okrenut ću se svjetskoj publici. Tu su i osobni interesi, želje za putovanjem da se vide prekrasne rijeke i priroda. Od svetih rijeka Indije preko brzih glečera Himalaje do delte rijeke Okavango koja nestaje u pustinji, ekspedicija neće biti ograničena samo na biologiju, jesu rijeke prirodan fenomen, ali pratit ću i ono oko njih – priča poznati biolog.

Nadalje, otkrio je kako je to projekt koji će trajati idućih godina. Pokušat će obići sve najznačajnije rijeke na svim kontinentima, one najposebnije, one najveće. Neće to odraditi u komadu, već u etapama. Vratit će se kući nakon što posjeti svaku rijeka.

Cilj mi je izaći izvan turističkih staza. Neće biti ništa znanstveno, možda će biti neka knjiga, film, serijal, što se izrodi. Imam popriličan širok popis, nije sve do kraja potpuno razrađeno. Kao i često do sada, neću biti sam. Ima više razloga. Što zbog sigurnosti, što zbog lakšeg putovanja – govori on.

Kao jedan od problema izdvojio je struju, odnosno punjenje uređaja dok ste u divljini, s obzirom da planira snimati svoje ekspedicije. Ipak, svaka etapa nosi drugačije izazove, drugačije probleme. Naglasio je da ovo neće biti slično turizmu.

– Neće to biti studentska putovanja, ovo je baš prava stvar u divljini. Ideja je otići tamo gdje turisti obično ne idu. Nisu to agencijska putovanja, želim surađivati s lokalnim znanstvenicima, stručnjacima, organizacijama i udrugama. Naglasak bi trebao biti na relativno manje poznate dijelove rijeka. Glavni cilj svega je promocija rijeka, prirode, ljudi koji žive uz rijeku, problema koje imaju. Rijeke su jedini ostaci biološke reznoslikosti – zaključio je Goran Šafarek.

Perok kreditom pomaže svojim školarcima, ne moraju ga vraćati ako se zaposle na području općine ili imaju traženi prosjek

0
Virovska Prkačijada
Mirko Perok // Foto: Ivan Brkić

Raspisan je Javni natječaj za dodjelu kredita za školsku/akademsku 2019./2020. do kraja obrazovanja, vijest je koju će s radošću pročitati učenici i studenti s područja općine Virje, ali i njihovi roditelji.

Rok za dostavu prijava s traženom dokumentacijom je do 5. studenog 2019. godine. Učenici i studenti koji već primaju kredit, dostavljaju samo potvrdu o pohađanju škole odnosno fakulteta. Studenti će dobiti 500 kuna mjesečno, a učenici 300 kuna.

O čemu se točno radi pojasnila nam je pročelnica Kristina Filipović.

Studenti dobivaju 500 kuna mjesečno, a učenici 300 kuna mjesečno. Kredit od Općine dobit će svi koji donesu ispravnu dokumentaciju. Također, studenti i učenici koji imaju prosjek ocjena na kraju godine veći od 4,00 oslobađaju se od vraćanja kredita u iznosu od 100 posto. Nadalje, oni prosjeka ocjena od 3,5 – 3,99 oslobođeni su vraćanja 75 posto iznosa, studenti i učenici koji imaju prosjek od 3,00 – 3,49 bit će oslobođeni vraćanja pola iznosa kredita, dok 25 posto oslobođenja čeka one s prosjekom od 2,5 – 2,99. Svi ispod morat će vratiti kredit u potpunosti – rekla nam je Kristina Filipović.

Ipak, postoji još jedan način vraćanja kredita, rekla nam je. Ako se zaposle na području općine i o tome donesu potvrdu, obaveza im prelazi u mirovanje, odnosno smatra se da kroz poreze na plaću vraćaju kredit. U praksi to izgleda ovako.

Foto: Jurica Karan
Mirko Perok zajedno s pročelnicom Kristinom Filipović (desno) na prijašnjim potpisivanjima // Foto: Jurica Karan

– Ukoliko je studentu ostalo 1500 kuna za vratiti, njemu je dovoljno da je zaposlen na području Općine tri mjeseca (3×500 kuna) i tada se smatra da je vratio kredit koji mu je dala Općina Virje – pojasnila je pročelnica i dodala kako se brojka korisnika vrti oko njih tridesetak.

Sjajna je ovo prilika za sve učenike i studente, ali i sjajan potez načelnika Mirka Peroka. Na ovaj način pomoći će svojim školarcima, bilo velikim ili malim, a zauzvrat im nudi priliku da svoj kredit otplate radeći i doprinoseći svojoj općini.

Dokumenti koje učenik/student mora donijeti Općini kako bi dobio kredit jesu:

  1. Popunjeni obrazac zamolbe koji mogu podići u općini Virje ili preuzeti sa stranica virje.hr
  2. potvrdu o upisu u školsku odnosno akademsku godinu,
  3. dokaz o uspjehu u prethodnom obrazovanju i to:
  • za studente upisane u prvu godinu studija – svjedodžba o završnom ispitu (preslika)
  • za studente viših godina studija – prijepis ocjena položenih ispita ili preslika indeksa uz predočenje istog,
  • za učenike – prijepis ocjena iz prethodne školske godine,
  1. presliku osobne iskaznice studenta/učenika
  2. potvrdu o broju članova domaćinstva,
  3. bjanko zadužnicu na iznos 10.000,00 kuna potpisanu od strane jednog roditelja i ovjerenu kod javnog bilježnika.

Sve potrebne informacije mogu se dobiti na virje.hr ili u Jedinstvenom upravnom odjelu Općine Virje.

Natječaj za dodjelu kredita učenicima i studentima s područja Općine Virje

Obrazac zamolbe

FOTO Međunarodni festival Galovićeva jesen već 26 godina zaslužan što je Koprivnica kao grad jedan od centara kulture

0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Bliži se početak 26. po redu međunarodnog festivala književnosti Galovićeva jesen, a ususret svečanom otvorenju koje će se održati 24. listopada u 19 sati, sad već po dobrom starom običaju u restoranu Štagelj uz program pod nazivom Pri moje kleti je kaj videti iliti Male tajne velikih majstora kulinarsko-književni program, danas je održana konferencija za medije u prostorima Gradske uprave. I dok će Podravkini promotori Zlatko Sedlanić i Dražen Đurišević na licu mjesta na otvorenju kuhati razne specijalitete iz država iz kojih dolaze ovogodišnji sudionici festivala, isti ti sudionici, odnosno književnici će čitati ulomke svojih dijela ili recitirati poeziju.

Galovićeva jesen ove godine traje od 24. do 26. listopada, a razni programi provodit će se u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Ludbregu te Virju.

Foto: Ivan Balija
Marko Gregur // Foto: Ivan Balija

– Smatram da je važno programe raditi ne samo u gradovima nego i u manjim mjestima. Na kraju krajeva i Fran Galović je iz manjeg mjesta i vidimo i sami što njegova pojava znači za selo kao što je Peteranec – rekao je jedan od organizatora festivala, Marko Gregur, prilikom najave programa u osnovnoj školi u Virju.

U svakom slučaju kao i proteklih godina, program će se u petak održavati na području maloprije spomenuta četiri grada te u Virju, bilo u njihovim knjižnicama, osnovnim ili srednjim školama, kinu Velebit, ali i na Sveučilištu Sjever.

Detaljan program, ali i imena književnika koji dolaze na ovogodišnji festival, možete pogledati u nastavku.

Program Galovićeve jeseni

I ova godina donosi neke novitete pa je tako Petar Lukačić, također jedan od članova Organizacijskog odbora za početak podsjetio na činjenicu da su i čitatelji, odnosno sugrađani, također zaslužni za biranje jednog od finalista nagrade Fran Galović. Od ove godine pravo imaju i oni čitatelji koji nisu fizički, kako Lukačić naglašava, došli u gradske knjižnice i ubacili glasački papirić u postavljene kutije.

Foto: Ivan Balija
Petar Lukačić // Foto: Ivan Balija

– Ove godine smo to malo proširili i stavili i glasanje na nacionalnu razinu, uz pomoć online elektroničkog obrasca uz pomoć kojeg su glasali ljudi iz cijele Hrvatske. Tako se ove godine, kada zbrojimo online glasove i glasove iz knjižnica, brojka aktivnih glasača popela na oko 700 ljudi, a oni su svi skupa najviše glasova dali  književniku Zoranu Žmiriću za knjigu Pacijent iz sobe 19 te ja time on ušao u uži izbor za nagradu Fran Galović – rekao je Lukačić.

Tri člana Povjerenstva, Mario Kolar, Julijana Matanović, Matija Ivačić birat će, uz Žmirića, između još devet književnika:
Julijana Adamović – Divlje Guske
Ratko Cvetnić – Blato u dvorištu
Damir Karakaš – Proslava
Marina Šur Puhlovski – Treći život druge violine
Zoran Malkoč – Umro supermen
Nada Topić – Otac
Borivoj Radaković – Hoćemo li sutra u kino
Nebojša Lujanović – Južina
Goran Tribuson – Otac od bronce
Zoran Žmirić – Pacijent iz sobe 19

Mišel Jakšić, koprivnički gradonačelnik naglasio je da je izuzetno ponosan na tim koji je okupljen u Organizacijskom odboru Galovićeve jeseni.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Naravno da je bilo boljih i lošijih godina, ali i sami znate koliko je teško održati jedan tako zahtjevan kulturan projekt svih 26 godina. Oni ne da su u tome uspjeli nego su mu dali i jedan friški vjetar u leđa i drago mi je da se opet priča o Koprivnici kao o jednom od centara kulture – rekao je Jakšić.

 

 

Spomenimo na kraju kako će se završna svečanost i dodjela nagrada Fran Galović i Mali Galović održati 26. listopada u Galeriji Mijo Kovačić s početkom u 12 sati.

Ne provociraj, bum te vgrizel

0
Pauk // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Pauk // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Stanković i Šostarec suspendirani, Graničaru kazna dvije tisuće kuna zbog organizacije

0
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

Sudeći prema službenom glasniku HNS-a koji se tiče Treće HNL Sjever u kojoj naša županija ima četiri predstavnika, đurđevački Graničar nije dobro prošao. Sve zbog neugodnih situacija u utakmici s Tehničarom, o čemu možete pročitati na ePodravini.

Kažnjeni su s dvije tisuće kuna zbog, kao piše u glasniku, ‘opomenutih ili isključenih 5 ili više igrača ili službenih osoba, te loše organizacije redarske službe nakon utakmice (nesportsko ponašanje gledatelja – pljuvanje sudaca)’.

No, sigurno im teže pada činjenica da su im i Nikola Stanković i Mario Šostarec suspendirani do daljnjega, te se od njih traži pismeno očitovanje o prijetnjama sucima fizičkim obračunom.

Picoke u subotu čeka pravi derbi u Virju, a mala utjeha im može biti što Virje zbog kartona neće imati na raspolaganju Tubu i Vindića.

VIDEO Pogledajte suđenje zbog kojeg Lučano Blašković neće mjesec dana suditi

0
Foto: Screenshot Youtube

Povjerenik za određivanje sudaca u Trećoj HNL Sjever, Mijo Horvat, donio je odluku kojom se Lučano Blašković izostavlja s popisa suđenja u iduće četiri prvenstvene utakmice Treće HNL Sjever.

Razlog? Suđenje ispod očekivane razine na utakmici Podravine i Poleta, navodi se u službenom glasilu lige. Blašković je prvo dosudio jedanaesterac za goste iz Svetog Martina na Muri, da bi tada promijenio odluku i dosudio simuliranje. Drugi dio dogodio se u drugom poluvremenu kod rezultata 1-1.

Sudac je vidio prekršaj (situacija kreće od 12. minute) i dosudio kazneni udarac za goste. Sve situacije možete vidjeti u videu. Delegat mu je dao ocjenu 7,7, a povjerenik samo potvrdio.

Ipak, čini se kako kazna vrijedi samo za Treću HNL, Blašković niže lige može suditi.

Pogledajte video i donesite svoju odluku.

Zdravko Čolić najavio spektakularni koncert u Varaždinu: Gostoljubivost i prijateljstvo ljudi ovog kraja uvijek mi je ostalo u sjećanju

0
Zdravko Čolić, Picokijada 30.06.2017. // Foto: Matija Gudlin
Zdravko Čolić // Foto: Matija Gudlin

Danas je u Areni Varaždin održana konferencija za novinare na kojoj se najavio koncert Zdravka Čolića koji će se održati na istom mjestu u subotu, 26. listopada od 20 sati, piše varazdinski.

Konferenciji je prisustvovao i legendarni pjevač koji je posljednji put u Varaždinu nastupao prije deset godina, a sada dolazi u Arenu u sklopu turneje ‘Ono malo sreće’. Uz njega tu su bili i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i upravitelj varaždinske Arene Neven Buljan.

Koncert je glazbeni događaj godine u Areni Varaždin, a to je potvrdio i direktor Arene.

Varaždin i Arena imaju priliku ugostiti Čolića kao jedini grad u Hrvatskoj koji će pjevač posjetiti ove godine, a varaždinski gradonačelnik sretan je što će se održati koncert.

– Dobro je da u ovom trenutku kad se pogleda ukupna glazbena scena, naša Arena, nakon zagrebačke, ima najviše glazbenih događaja u Hrvatskoj. Nakon rasprodanih dvorana diljem Amerike imamo priliku slušati Zdravka Čolića u našem gradu – istaknuo je Čehok.

Čolić je iskazao zadovoljstvo što se nakon deset godina vraća u Varaždin.

– Drago mi je da sam ovdje i da imam priliku najaviti koncert 26. listopada. Ovi koncerti su prije svega za opuštanje, za zaboravljanje problema tako i ova muzika koja ima većinom ljubavnu tematiku. Vezan sam za ovaj kraj, još tijekom sedamdesetih i osamdesetih imali smo mnogo turneja tako da su ti dolasci onda i sada posebni doživljaj za mene. Ljudi iz ovog kraja, njihova gostoljubivost i prijateljstvo koje smo stvarali godinama su uvijek ostali u sjećanju – naveo je Čolić i dodao informacije o trajanju koncerta.

– Na koncertu ćemo pjevati neke stare pjesme, a predstavit ćemo i neke novije, uz bubnjare koje imamo u pauzi. Koncert će tako trajati nekih tri sata i bit će veselo te se nadam da će svi biti raspoloženi – rekao je Zdravko Čolić.

Ulaznice za koncert možete kupiti putem sustava Eventim.hr i na sljedećim prodajnim mjestima: Varaždin – Caffe bar Time Out, My Way, Rock Art; Čakovec – Caffe bar Parks, Paladin; Ivanec – Kavana Ivana; Novi Marof – Caffe bar Rose; Ludbreg – Caffe bar Rondo; Mursko Središće – Caffe bar Parks; Prelog – City bar; Palovec – Domino bar; Koprivnica – Caffe bar Stefano; BP Petrol.

Udomite li psa, Grad Koprivnica daje vam 1000 kuna, Golubić: Sve smo predvidjeli, neće se udomljavati samo zbog novca

0
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Grad Koprivnica pripremio je novu mjeru kojom žele potaknuti udomljavanje pasa iz azila te tako napuštenim životinjama pružiti topli dom, rasteretiti Ottovu kućicu, a vlasnike simbolično nagraditi za humanost.

Radi se o 1000 kuna jednokratne novčane koje vlasnici mogu dobiti ako će udomiti psa, što je mjera koja je svojevrstan nastavak prošlogodišnje odluke vezane uz kućne ljubimce.

Tiskovna konferencija
Ksenija Ostriž // Foto: Ivan Brkić

– Tijekom posljednjih godinu i pol, u skladu sa zakonskim promjenama vezanim uz zaštitu životinja, pokušavamo rješavati problem napuštenih pasa i mačaka u Koprivnici. Prošle godine donijeli smo odluku obveze prijavljivanja ljubimaca u mjesnim odborima kako bismo podigli svijest građana o važnosti mikročipiranja i steriliziranja životinja. Na tu odluku nadovezuje se i ova nova, kojom ćemo davati 1000 kuna po udomljenom psu. Ta subvencija trebala bi olakšati držanje udomljenog psa – rekla je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, te je podsjetila da Grad i dalje subvencionira čipiranje pasa.

Tiskovna konferencija grada Koprivnice
Tomislav Golubić // Foto: Ivan Brkić

Naravno, novac se neće dijeliti samo tako. Za psa će morati biti osigurani prikladni uvjeti sukladni zakonima, unutar jedne godine maksimalna je isplata tri subvencije, a obitelji će morati potpisati ugovor s Veterinarskom stanicom Koprivnica. Potom će komunalni redari posjetiti obitelj kako bi provjerili imaju li potrebne uvjete za udomljavanje.

– Vidjeli smo iskustva nekih drugih gradova i općina i učimo na tuđim greškama kako bismo anulirali sve moguće zlouporabe te odluke i udomljavanje samo zbog novca. Udomitelj nakon odlaska u azil dolazi ovdje u Gradsku upravu kako bi potpisao i ugovor s Gradom. Komunalni redari odlaze u obitelj i provjeravaju je li sve u skladu sa zakonom i s Odlukom o držanju kućnih ljubimaca koju je donijelo Gradsko vijeće. U Ugovoru će stajati da imamo i pravo monitoringa psa iduće tri godine, nenajavljeno. Ako se utvrdi kasnije da je pas zanemaren, imamo pravo na povrat 1000 kuna. Imamo proceduru i ako pas ugine, veterinar će morati utvrditi da do smrti nije došlo nasilnim putem ili zbog nemara inače će udomitelj vratiti novac – opisao je pročelnik Tomislav Golubić. Dodao je i da su svi psi u azilu čipirani, kastrirani, odnosno sterilizirani, i zdravi.

– Udruge za zaštitu životinja smatraju da ne treba subvencionirati udomljavanje te da je to isključivo odluka svakog čovjeka, no mi na to gledamo kao na način da se u javnosti ponovno potakne priča o važnosti udomljavanju, pravilnom držanju te da se skrene pozornost da se psi moraju čipirati – napomenula je zamjenica gradonačelnika.

Podravkašica Nikolina Zadravec teško ozlijeđena, s parketa će izbivati čak pola godine

0
Foto: RK Podravka Vegeta
Foto: RK Podravka Vegeta

Rukometašice Podravke Vegete s dvostruko više pogodaka savladale su Osijek u 3. kolu Prve HRL.

Nažalost, trener Zlatko Saračević duže će pamtiti tešku ozlijedu Nikoline Zadravec. Odradila je magnetsku rezonancu u Specijalnoj bolnici Svete Katarine koja je potvrdila strahove. Naime, došlo je do puknuća prednjih križnih ligamenata.

Oporavak će trajati šest mjeseci.

Mamuze nastavljaju s programom Sve strane Koprivnice, u goste dolazi Željko Korošec

0
Korošec svakodnevno svira i uvježbava glas // Foto: Mario Kos
Foto: Mario Kos
Svestran i definitivno jedinstven umjetnik, glazbenik i slikar Željko Korošec sutra će gostovati u sklopu programa Sve strane Koprivnice, organiziranog od strane Udruge Mamuze, a koji počinje u 20 sati u KKC-u Pixel.
Koprivnička voditeljica i novinarka Dragana Pandža, ujedno i volonterka i članica Udruge Mamuze uživo će u prostoru Kulturno-kreativnog centra Pixel “pokušati obuzdati” odabranog gosta i naravno kroz razgovor saznati sve ono što, vjeruje ona, mnogi Koprivničanci ne znaju o Korošecu. 

Spomenimo kako je program Sve strane Koprivnice, ili kako ga organizatori vole zvati SSK, financijski potpomognut od strane Grada Koprivnice kroz Javni poziv za udruge građana za 2019. godinu.

– O Željku ne treba puno pričati, pustit ćemo njega da on nama priča, a vi slobodno dođite i jednostavno uživajte – poručuju Mamuze.

Podsjetimo, Sve strane Koprivnice program je koji otvara pitanja suvremene kulture, civilnog društva te društvenog i kulturnog života u Koprivnici na izravan način i uz interakciju s publikom. Od mainstreama do „rubne” kulturne scene kojoj je Pixel često bio utočište, od glazbe i glume do gospodarstva i geografije pa sporta i politike – u ovom programu ograničenja teme ne postoje!