U HNS-u zadovoljni

A. M. Taritaš preferencijalnim glasovima osigurala Sabor

09:12h
0
Anka Mrak Taritaš i Melita Samoborec // Foto: Koprivnica.net

Sliježu se dojmovi nakon izbora, a u HNS-u su i više nego zadovoljni rezultatima, jer kao i do sada, u Saboru imaju 11 zastupnika.


Podsjetimo, na listi Hrvatska raste u drugoj izbornoj jedinici, Anka Mrak Taritaš (HNS) preferencijalno je osvojila 8077 glasova, što iznosi 10, 84 posto. Iako na osmom mjestu, na taj je način ušla u Sabor.

Na 13. mjestu liste bila je koprivnička dogradonačelnica Melita Samoborec (HNS), koja je preferencijalno dobila 562 glasa ili 0,75, što nije ni blizu dovoljnog broja glasova za ulazak u Sabor.

No ukoliko A. Mrak Taritaš ponovo bude ministrica, Melita Samoborec dolazi na njeno mjesto.

– I u anketama i u različitim komentarima o HNS-u se često govorilo kao o maloj stranci koja je dobila previše na ovim listama, koja ima između 2 i 3 posto glasova. Na ovim izborima HNS je osvojio 11,24 posto glasova samo preferencijalno. Time možemo završiti raspravu o tome koja je uloga HNS-a na političkom prostoru – uloga je ključna – istaknula je Melita Samoborec.

HNS je polučio izvanredne rezultate, s obzirom da je jedina stranka u koaliciji koja je temeljem preferencijalnih glasova dobila dva dodatna zastupnika. To su Predrag Štromar, župan Varaždinske županije i Anka Mrak Taritaš. Predrag Štromar bio je na zadnjem, 14. mjestu u trećoj izbornoj jedinici i osvojio je 16 790 glasova, odnosno 16,53 posto.

– To je pokazatelj da građani znaju i mogu birati osobu imenom i prezimenom. Mislim da smo u Vladi, ali i tijekom kampanje odradili dobar posao, a kad to napravite, građani to prepoznaju i daju vam šansu i mogućnost da to i dalje radite – poručuje Anka Mrak Taritaš.

Uz 9 zastupnika, nakon ovih parlamentarnih izbora, HNS ima i dva manjinska zastupnika, tako da će u novom sazivu Sabora HNS imati Klub od 11 zastupnika, jednako kao i do sada.

– Naš je uspjeh to veći i vrjedniji kad se uzme u obzir činjenica da je mandat Anke Mrak Taritaš prvi saborski mandat HNS-a ikada osvojen na parlamentarnim izborima u našoj izbornoj jedinici, na što smo posebno ponosni. Tome je sasvim sigurno doprinio marljiv i predan rad članova stranke – rekla je M. Samoborec.

Osim Štromara i Mrak Taritaš, odlične rezultate za HNS donijeli su Ivan Vrdoljak, koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima preskočio s 2. na 1. mjesto liste i Matija Posavec, koji je u III. izbornoj jedinici skočio s 4. na 2. mjesto liste.

čitam...