Četiri tjedna je do Božića

ADVENTSKA NEDJELJA Danas palimo prvu svijeću na vijencu, znate li što one predstavljaju?

Ranije su se tijekom ta četiri tjedna palile 24 svijeće - četiri velike, crvene, i to nedjeljom (tako da se zadnja pali na sam Božić) te 20 malih, bijelih, koje su se palile svaki dan.

08:04h
0
Koprivnica // Foto: Matija Gudlin
Koprivnica // Foto: Matija Gudlin

Danas je prva adventska nedjelja i simbolički se pali prva od četiri adventske svijeće, obično na adventskom vijencu. Znate li što one predstavljaju?

Prva adventska nedjelja označava početak Došašća, razdoblja od četiri tjedna prije Božića, odnosno duhovne pripreme za Božić.

U prošlosti je to bilo vrijeme pokore iz trajalo je od Sv. Martina, 11. studenoga, pa sve do Božića. U vrijeme Rimske liturgije to razdoblje postaje razdoblje slavlja i radosti, da bi od 13. stoljeća, nakon spajanja liturgija, to bilo vrijeme u kojemu kombiniramo pokorničke i slavljeničke običaje, piše 24sata.

Ranije su se tijekom ta četiri tjedna palile 24 svijeće – četiri velike, crvene, i to nedjeljom (tako da se zadnja pali na sam Božić) te 20 malih, bijelih, koje su se palile svaki dan. Danas se održala samo tradicija paljenja svijeća nedjeljom, pri čemu svaka ima posebno značenje.

Prva svijeća je postilica, ili prorokova svijeća i simbolizira nadu i iščekivanje, to je nedjelja koja simbolizira ponovni Kristov dolazak. Druga je pomirilica, odnosno betlehemska i označava mir. Treća svijeća je pastirska i slavi radost i veselje, a obje te nedjelje predstavlja osoba Ivana Krstitelja, dok četvrta nedjelja predstavlja Mariju, Djevicu i Majku koja je rodila Krista. Četvrta svijeća je svijeća anđela i donosi ljubav. Vijenac na kojemu su svijeće spleten je od zimzelenih grančica u obliku kruga, simbola vječnog života.

čitam...