Afera SMS: Državno odvjetništvo istražuje, a uprava Podravke šuti

16:37h
0

090915-podravka2-mOdbijenica i osmjeh bilo je sve što su novinari danas dobili od Podravkine glasnogovornice Dijane Jendrašinkin i predsjednika uprave Zdravka Šestaka kad su ih pitali hoće li zbog afere SMS biti konferencije za medije. Podsjećamo, prije nekoliko dana se doznalo da je bivši predsjednik Podravkine uprave Darko Marinac na svoju ruku dao 65 milijuna kuna kredita splitskoj tvrtki SMS.

Podravka: kompanija sa srcem

– Nemam što reći – bilo je sve što je Šestak odgovorio na traženje novinara da bar komentira ostavku Marinca na mjesto predsjednika i člana Nadzornog odbora Podravke, čime je ujedno odbio odgovoriti i na mnoga druga pitanja. Nejasno je ostalo kako nitko nije vidio da je u dva navrata ogroman novac isplaćen s Podravkinog računa, niti je razjašnjen i rad interne revizorice Žakline Ivezić te revizorske kuće. Obje revizije su, naime, pregledale Podravkino izvješće o poslovanju u 2007. godini i dale mu prolaznu ocjenu, pa ispada da ili revizori svoj posao nisu odradili kako treba, ili su prijavili sporni kredit i Marinćeve nezakonite radnje a NO ga prikrio, no sada tvrdi obratno. Kako god, izjave vodećih ljudi Podravke da nisu znali što se događa s tvrtkinim novcem u javnosti izazivaju podsmjehe i u njih nitko ne vjeruje, tim više što nekoliko osoba i tada i sada sjedi na vodećim pozicijama Podravke – Zdravko Šestak, Saša Romac, Miroslav Vitković, Franjo Maletić, Dražen Sačer, Ksenija Horvat, Dubravko Štimac i Boris Hmelina. Šestak šutnjom uskraćuje odgovor i na pitanje zašto Marinac više ne tvrdi da je kredit izdan na zahtjev potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, od kojeg je to tražio bivši premijer Ivo Sanader kako bi pomogao svojem prijatelju vlasniku SMS-a Srđanu Mladinić, već na sesbe preuzima svu krivicu.

090915-podravka-m2Marinac štiti «suigrače»?

Odgovora nema na još puno pitanja, pa ostaje samo službeni dopis Podravke o ostavci Marinca uz objašnjenje da tim potezom tvrtki želi osigurati mir pri rješavanju problema koji je «zakuhao».

-Odluku o zajmu splitskome SMS-u sam tada donio sam, bez bilo kakva utjecaja i valja reći kako je to tada bila isključivo moja odluka, bez znanja članova Uprave – ponovio je Marinac malo vjerojatan scenarij o tome da je kredit dao bez «blagoslova» iz političkog vrha.

Damirt Polančec: Nemam ništa s Podravkinim kreditom SMS-u

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec jučer je samo kratko komentirao aferu u Podravki, naglasivši da o kreditu nije ništa znao:

– Nisam poticao Podravku i SMS da surađuju, a kredit ne mogu komentirati jer nisam znao za njega, no sada kad sam upoznat s pojedinostima inzistiram na «čistim računima» i zaštiti Podravkinih poslovnih interesa.

Najkonkretnije u cijeloj priči za sada je Županijsko državno odvjetništvo u Koprivnici, čija je predsjednica Irma Bagarić od kriminalističke policije zatražila da joj dostavi podatke iz kojih će se vidjeti je li u Podravki bilo kršenja zakona.

– Postupila sam po službenoj dužnosti i zatražila od policije da se ispitaju okolnosti pod kojima je sklopljen ugovor o tom kreditu – izjavila je Irma Bagarić u Večernjem listu.

A zakonski će Marinca goniti i Zagrebačka burza ako se utvrdi da je davanje 65 milijuna kuna kredita bio tržišno osjetljiv podatak koji nije objavljen a morao je biti zbog zaštite trgovaca dionicama. Na web stranicama Zagrebačke burze te informacije nema, već samo objave ugovora između Podravke i SMS-a (http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/346-07-PODR_obavijest.pdf i http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/136-07-PODR-potpis_Ugovora.pdf ) iz veljače i travnja 2007. godine o suradnji i razvoju te prodaji i distribuciji proizvoda SMS-a.