Afera SMS: Lokalni političari čekaju rezultate istrage

17:01h
0
Podravka // foto: Marijan Sušenj

U skladu s političkim odnosima ogranci političkih stranaka koje kroje sudbinu naše županije, a to su HDZ, HSS, SDP, HSU i HSLS, komentiraju aktualne afere u Podravki. Konkretan stav za javnost nemaju, jer, kako kažu, istraga još uvijek traje, no (očekivano) koalicijski parneri HDZ, HSS, HSU i HSLS brane one koje mediji prozivaju, a SDP unatoč suzdržanosti između redova daje do znanja što u stvari misli.

– Preozbiljna smo stranka da bi izlazili sa stavom utemeljenom samo na medijskim napisima, iako mislimo da je veći dio istinit, i ne bavimo se HDZ-om i HSS-om, nego projektima izvlaćenja Hrvatske iz gospodarske i moralne krize u kojima će građani prepoznati našu želju da se stvari napokon promijene – rekao je predsjednik županijskog SDP-a Darko Ledinski.

Dodao je da SDP već godinama nema uvida u poslovanje Podravke, jer su stručnjaci zaposleni u toj tvrtki planski micani ako nisu bili članovi HDZ-a i HSS-a (za primjer je naveo Miroslava Vitkovića kojeg je u vrh Podravke instalirao potpredsjednik Sabora i prvi čovjek HSS-a Josip Friščić nakon što je ovaj potisao pristupnicu u tu stranku), a ispolitiziranost u toj tvrtki nikada do sada nije bila toliko izražena.

Predsjednik županijskog ogranka HDZ-a i saborski zastupnik Stjepan Milinković je priznao da afere nanose štetu HDZ-u, ali samo kratkoročno dok istražitelji ne odrade svoj posao. Županijski HDZ nema stav o aktualnim događanjima, niti razmišlja o sankcijama protiv svojih članova po uzoru na druge ogranke koji su iz svojih redova uklonili ili se ogradili od članova za koje su mediji tvrdili da su kršili zakon. Ruku na srce iluzorno je očekivati da će HDZ sankcionirati potpredsjednika Vlade Damira Polančeca kao što se to dogodilo nižerangiranim članovima.

– Mišljenja smo da je Podravka prevažna tvrtka da bi bila medijski slučaj te da je najbolje rješenje da ostane u hrvatskom vlasništvu i da državne institucije odrade svoj posao i utvrde utemeljenost optužbi na račun njezinog vodstva – rekao je Milinković te naglasio da koalicija unatoč «potresima» odlično funkcionira na svim razinama.

Stav HSS-a neizravno je iznio župan Darko Koren, rekavši da je njegova tolerancija spram kriminala jednaka nuli te da svi koji su se ogriješili o zakon moraju biti kažnjeni:

– Istina je da je politika u Podravki, no to je od uvijek tako. Najvažnije je brinuti o 6800 radnih mjesta u Podravki i zato ne želim spominjati nepravilnosti u vremenima kad su druge političke opcije vodile tu tvrtku, jer sve te rasprave štete Podravkinom ugledu i tržišnim pozicijama. Treba pustiti istražitelje da odrade svoj posao i da se nepravilnosti kazne ako ih je bilo i tek tada će HSS donijeti konačan stav.

Suzdržan je i prvi čovjek HSLS-a naše županije Ivan Horvat, jer državni organi još nisu rekli svoje i zato se ne želi priklanjati ni jednoj strani. Po njemu, veći dio afere je izmišljotina medija koje zanima samo tiraža, gledanost i slušanost.

– Podravki je nanesena šteta, no ako se uzme u obzir da ta tvrtka stagnira već deset godina i da čini samo desetinu poslovanja, primjerice, Agrokora ili Vindije šteta i nije tako velika. Mislim da je bilo nepravilnosti u radu vodstva Podravke, no kakvih, u kojim razmjerima i slično ne želim nagađati, nego čekam rezultate istrage – rekao je Horvat.

Slavko Konfic, predsjednik županijskog ogranka HSU-a, je najavio da će konkretno stajalište o aferi SMS imati za tjedan dana nakon županijskog odbora te stranke:

– Zbunjeni smo, jer novinari tvrde da je nezakonitosti bilo, a Darko Marinac i vlasnik Fime Milan Horvat da su Podravkini milijuni samo kružili kako bi se spriječilo neprijateljsko preuzimanje i vraćeni su u Koprivnicu. Sve to je malo vjerojatno i zato mislimo kako je najbolje da istražitelji utvrde što se doista dogodilo. Žalosno je da je Podravka došla na glas kao tvrtka koju su njezini menađeri htjeli pokrast i teško mi je vjerovati u to, no prema podacima koje dobivamo iz medija upravo se to skoro dogodilo.

Konfic je izdvojio da unatoč tome ni ne pomišlja izaći iz koalicije, jer ona na drugim područjima odlično funkcionira.