veliki vrijedan projekt

Aglomeracija Đurđevac sve je bliže, bespovratna sredstva stižu ubrzo, Lacković: Omogućit ćemo bolju kvalitetu života na ovom području

Ukupna vrijednost projekta iznosi 281,7 milijuna kuna, od kojih EU sufinancira 196,5 milijuna kuna, lokalna samouprava 5,7 milijuna kuna, a RH preostalih 79,5 milijuna kuna.

17:32h
0
Foto: Jurica Karan

Projekt traje od prosinca 2014. godine, izrađena je studijska i projektna dokumentacija te su ishođene sve potrebne dozvole za gradnju. Komunalije su u postupku pregleda aplikacijskog paketa od strane Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Također, dobiven je Completion Note od Jaspersa te se očekuju uskoro potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 281,7 milijuna kuna, od kojih EU sufinancira 196,5 milijuna kuna, lokalna samouprava 5,7 milijuna kuna, a RH preostalih 79,5 milijuna kuna.

Projekt obuhvaća izgradnju vodovoda i kanalizacije na području Grada Đurđevca i općina Virje, Novigrad Podravski, Novo Virje, Ferdinandovac, Podravske Sesvete i Kloštar Podravski. Projekat će trajati do kraja 2023. godine.

Nadu da će ugovor s izvođačima biti potpisan početkom iduće godine izrazio je direktor Komunalija Tomislav Kolarić, te pojasnio detalje projekta.

Provedbom projekta na sustavu vodoopskrbe izgradit će se 3.349 kućnih priključaka na vodovodnu mrežu, dva objekta na vodoopskrbnom sustavu (crpna stanica Čepelovac i vodosprema Čepelovac), ugradit će se šest okana za regulaciju tlaka, 3.265 metara transportnog vodoopskrbnog cjevovoda, 29.519 metara vodoopskrbne mreže.

Tomislav Kolarić // Foto: Jurica Karan

S druge strane, na sustavu odvodnje izgradit će se kanalizacijska mreža u naseljima Delovi, Novigrad Podravski, Šemovci, Hampovica, Đurđevac, Čepelovac, Budrovac, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Budančevica, Prugovac i Kozarevac u ukupnoj duljini od 59.318 metara gravitacijske kanalizacije, tlačna kanalizacija u duljini od 20.723 metara, 33 objekta (24 crpne stanice, jedan retencijski bazen i osam kišnih preljeva, dva proširenja UPOV-a (UPOV Virje za kapacitet 2.900 ES, UPOV Podravske Sesvete za kapacitet 4.000 ES), izgradnja jednog novog UPOV-a (UPOV Ferdinandovac kapaciteta 2.600 ES) i 3.766 kućnih priključaka na kanalizacijsku mrežu.

Gradonačelnik Hrvoje Janči kazao je kako je ovo važan projekt za Đurđevac i okolne općine, projekt kojim će se riješiti očuvanje ogromne količine pitke vode, bazena koji je ispod nas. Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić izrazio je zadovoljstvo.

Kad bi Hrvatske vode imale gradove i partnere kao što imaju u gradu Đurđevcu, koji pomažu razvoju projekata, ne bi imale nikakav problem u realizaciji projekata. U zadnjem tjednu kolovoza ili u prvom tjednu rujna upriličit ćemo potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava – rekao je Vukmirić.

Foto: Jurica Karan

Saborski zastupnik Branko Hrg izjavio je kako ga obuzme radost kad čuje da grad Đurđevac u provedbi projekata ima preko 90 milijuna kuna, a u isto vrijeme obuzme ga i lagana sjeta jer tako nije u svim gradovima županije.

– Đurđevac prednjači po mnogočemu, pa tako i u ovom projektu aglomeracije. Govorimo o sinergijskim učincima, nema nikakve potrebe da Željko Lacković kaže meni mogu li mu podržati projekt na području Đurđevca i obratno, jer naravno da mogu. Ovo je poruka da se na području regionalne samouprave gdje živimo mogu iskoristiti pozicije i potencijali – izjavio je Hrg.

Završnu riječ imao je saborski zastupnik i predsjednik gradskog vijeća Željko Lacković.

Foto: Jurica Karan

– Želim reći da je projekt došao u fazu kojoj slijedi operativna realizacija. Izuzetno smo ponosni jer smo projekt doveli u situaciju da će biti realiziran u ovom krugu (do 2019.), a ne u drugom (do 2023. godine). Ovo je bitan projekt kojim će omogućiti bolju kvalitetu života na ovom području, ovim projektom bit će u cijelosti riješeno pitanje vodoopskrbe i odvodnje – zaključio je Lacković.

Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan
Foto: Jurica Karan

čitam...