PODRUČJE DUGAČKO 120 KILOMETARA

Aglomeracija Ludbreg najveći je i najvažniji projekt grada, gradonačelnik Bilić: Do kraja godine očekujem početak realizacije ovog za nas povijesnog projekta

U Aglomeraciji Ludbreg razvija se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja vode, kroz rekonstrukciju dijelova postojećeg mješovitog sustava odvodnje  u svrhu sprječavanja onečišćenje tla i voda.

15:18h
0
Foto: ludbreg.hr

O projektu Aglomeracije, najvećem i najvažnijem projektu u Gradu Ludbregu do 2023. godine bilo je riječi na sastanku održanom u Uredu gradonačelnika Dubravka Bilića.

Uz predstavnike Grada Ludbrega, susjednih općina i Varkoma nazočio je i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, Davor Vukmirić.

– Čestitam Gradu Ludbregu i cijelom timu na ogromnim iskoracima, ispod radara pripremljen je značajan projekt. Ovaj projekt rješava probleme pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda na nivou grada pa i šire i stvara pretpostavke za velik civilizacijski napredak, a o pozitivnom utjecaju na gospodarstvo ne treba ni govoriti – rekao je Vukmirić te dodao kako je nemjerljiva i uloga Varkoma u cijelom projektu.

Hrvatske vode kod župana
Davor Vukmirić // Foto: Ivan Brkić

– Moram reći da je dobra okolnost da u sklopu tog projekta kao korisnik sredstava i naručitelj stoji tvrtka Varkom s iskustvom upravo u tom kontekstu, izgradnji aglomeracija, ali i VGO za Gornju Dravu i Muru koji je velika potpora projektu – kazao je Vukmirić koji je obećao i daljnje zalaganje za provedbu projekta.

– Ograničavajuća su sredstva EU i fondova koja ovaj čas predviđaju temelj realizacije koju kroz Hrvatske vode imamo i limitiraju sredstva za dalje. Obzirom da kroz ovo programsko razdoblje Ludbreg nije nominiram jer mu nitko kao malom gradiću nije davao ozbiljne šanse osobno ću se zauzeti da pomognem da taj projekt uistinu bude jedan od prioritetnih i da ga kao takvog i tretiramo, a na ruku nam ide i činjenica da ovaj čas predsjedamo EU – zaključio je Vukmirić.

Projekt Aglomeracija Ludbreg obuhvaća područje Grada Ludbrega te Općine Martijanec i Sveti Đurđ. Ukupna duljina kanalizacijskih cjevovoda prema studiji izvodljivosti je oko 120 kilometara, a uključuje i 62 crpne stanice te rekonstrukciju postojećih mješovitih kanalizacijskih kolektora ukupne duljine šest tisuća metara, te rekonstrukciju tri postojeća preljevna objekta.

U Aglomeraciji Ludbreg razvija se sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda s ciljem doprinosa poboljšanju stanja vode, kroz rekonstrukciju dijelova postojećeg mješovitog sustava odvodnje  u svrhu sprječavanja onečišćenje tla i voda. Izgradnjom i proširenjem javnog vodoopskrbnog sustava u naseljima Čukovec u duljini 5,7 kilometara omogućit će se pristup stanovništva kvalitetnoj pitkoj vodi

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

–  Ovo je za nas vrlo važan projekt i ovakva pomoć itekako je dobrodošla. Prisjetili smo se kako smo još 2014. godine krenuli u ovu priču i tada se činilo kako mali Ludbreg nema šanse ući u financijsko razdoblje do 2023. godine. Već tada se moglo naslućivati da će nakon 2023. i financijski uvjeti biti drugačiji, ali uz puno lobiranja od strane Hrvatskih voda i Varkoma koji nam od samog početka pomaže uspjeli smo doći do ovoga danas i činjenice da smo ulovili prvi vlak i aktualno financijsko razdoblje. Do kraja godine očekujem početak realizacije ovog za nas najvažnijeg infrastrukturnog projekta u povijesti koji će promijeniti kvalitetu življenja svih nas, koji će promijeniti i uvjete u kojima gospodarstvo funkcionira i kojim ćemo dostići standarde svih europskih gradova i njihovih stanovnika – poručio je gradonačelnik Bilić.