Predstavljen projekt

AGLOMERACIJA Više od 3000 stanovnika Đurđevca i okolnih mjesta dobit će pristup vodi, kanalizaciji i besplatne priključke

Prošli smo kontrolu dokumentacije i prije tjedan dana dobili smo službeni poziv za aplikaciju aglomeracije, nakon četiri godine rada i pripreme. Ovo je prva aglomeracija u našoj županiji koja je dobila poziv za aplikaciju i kada se potpiše ugovor, to će biti najveći aktualni projekt u provedbi u županiji. Možemo biti ponosni, uvjeren je gradonačelnik Hrvoje Janči.

13:30h
0
Foto: Sanjin Bojić

Veliki projekt Aglomeracije Đurđevac u idućih će pet godina opskrbiti oko 3000 stanovnika vodno komunalnom infrastrukturom, odnosno do njihovih će domova dovesti pitku vodu i kanalizaciju.

Riječ je o projektu Izgradnje vodno komunalne infrastrukture aglomeracija Đurđevac, Virje, Ferdinandovac i Podravske Sesvete koji je ‘težak’ 280 milijuna kuna, a radovi će trajati od 2019. do 2023. godine. Projekt su jučer na konferenciji za medije predstavili gradonačelnik Hrvoje Janči, saborski zastupnik Željko Lacković i direktor Komunalija Tomislav Kolarić.

– Prošli smo kontrolu dokumentacije i prije tjedan dana dobili smo službeni poziv za aplikaciju aglomeracije, nakon četiri godine rada i pripreme. Ovo je prva aglomeracija u našoj županiji koja je dobila poziv za aplikaciju i kada se potpiše ugovor, to će biti najveći aktualni projekt u provedbi u županiji. Možemo biti ponosni – uvjeren je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Tomislav Kolarić // Foto: Sanjin Bojić

Kao što je naveo Kolarić, projekt obuhvaća izgradnju kanalizacije u Budrovcu i Čepelovcu te preostali dio u Đurđevcu, rekonstruirati odnosno izgraditi vodovod u Đurđevcu, vodosprema u Čepelovcu, gradit će se kanalizacija u Kloštru Podravskom, Budančevici, Prugovcu i Kozarevcu te dogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Podravskim Sesvetama, a i sekundarni vodovod u Prugovcu i Kozarevcu. Novigrad Podravski i Delovi dobit će kanalizaciju, kao i Ferdinandovac, koji će dobiti i novi uređaj za pročišćavanje. Na području općine Virje izgradit će se kanalizacija u Šemovcima i Hampovici. Također, projektom je financirana izgradnja preostalih vodovodnih i kanalizacijskih priključaka, tako da će oni koji ih nemaju, priključke dobiti besplatno.

– Cilj ovog projekta je svim građanima osigurati dostupnost pitke vode, kao i napraviti sustav zbrinjavanja otpadnih voda i zaštite okoliša i vodnih resursa kojima ovo područje obiluje – dodao je Kolarić.

Željko Lacković // Foto: Sanjin Bojić

Željko Lacković istaknuo je da je važno upravo biti među prvima koji mogu krenuti s prijavom i radovima.

– Nije bitno samo završiti izradu dokumentacije i dobiti poziv, nego je i bitno to napraviti među prvima. U Hrvatskoj je otprilike 45 aglomeracija koje su spremne za apliciranje za javnu nabavu, a moramo biti svjesni situacije u Hrvatskoj i da nema dovoljno građevinske operative koja može odraditi te poslove. Oni koji će dolaziti u narednim razdobljima tako će imati dva problema, jedan je da neće moći dobiti izvođača, a drugi je da će cijena neprestano rasti – upozorio je Lacković.

čitam...