Akcija Hipokrat // Uhićena uprava Farmala zbog davanja mita stotinama liječnika

12:37h
0
Farmal, Ludbreg

Danas je uhićena cijela uprava tvrtke Farmal iz Ludbrega, koja je dio velike njemačke farmaceutske kompanije Dermapharm, i to radi davanja mita liječnicima opće prakse diljem Hrvatske, a da bi oni zauzvrat propisivali lijekove iz njihovih pogona. Među uhićenima je i predsjednik Uprave Farmala Dražen Dedi, doznaje Slobodna Dalmacija.

Uhićeni su i svi terenski djelatnici tvrtke Farmal, njih 27. Kazneno će biti prijavljeno i čak 50 liječnika opće prakse iz cijele Hrvatske koji su primili mito, dok je pod istragom 500 liječnika obiteljske medicine. Samim time, radi se o najvećoj akciji DORH-a i USKOKA u farmaceustkoj industrij, a istraga je trajala tri mjeseca. Liječnici su godinama primali mito da propisuju lijekova Farmala.

No, u cijeloj je priči, piše Slobodna Dalmacija, najšokantnije saznanje da gotovo sve farmaceutske kuće na ovaj način posluju s liječnicima, isplaćujući im novac na crno, čija količina ovisi o količini propisanog lijeka.

Farmalovi djelatnici se trenutno nalaze na ispitivanju u policiji, a popodne će biti dovedeni u USKOK. Doznajemo da su svi radnici poslani kući i da je tvrtka trenutno zatvorena.