Akcija “Da ni jedno dijete u Hrvatskoj NE bude gladno” 060 944 944

10:14h
0

Humanitarna akcija “Da ni jedno dijete u Hrvatskoj NE bude gladno” pokrenuta je 1.12. i trajati će sve do 31.12. pozivom na broj telefona 060 944 944 s tendencijom da se akcija i produži.

– Bez obzira na sredstva koja će se prikupiti tijekom ovih mjesec dana naša krajnja želja je da nti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno – rekla je Predsjednica udruge Portal dobrote Sanja Bijonda. Cilj akcije je prikupiti sredstva za tople obroke djeci koja nisu u sustavu socijalne skrbi, a čiji roditelji rade i ne primaju plaću, te su pod ovrhama, zatim djeca iz mnogobrojnih obitelji ili pak djeca samohranih roditelja.

– U dogovoru smo s nekim školama i sve prikupljene donacije će se uplaćivati direktno na račun škola za što ćemo dobiti ili račun ili potvrdu s točno naznaćenom svrhom uplate – govori Sanja.

Neke škole će održati nastavnička vijeća, te roditeljske sastanke kako bi se točno utvrdilo o kojoj se djeci radi i kako bi se umanjila neugoda da se uopće pomoć Udruge zatraži.

– Do sada su nam se javljali pojedinci i željeli su sami uplaćivati mjesečno obrok za barem jedno dijete. Upućivali bismo ih direktno na škole i dogovore s ravnateljima – govori Bijonda.

Sve izvode računa i potvrde o proslijeđenim donacijama biti će javno objavljene na Facebook stranici na Kruh za poslije – Portal Dobrote https://www.facebook.com/pages/Kruh-Za-Poslije-Portal-Dobrote/191516967678086  i na službenoj stranici Portal dobrote www.portal-dobrote.com.hr.

U prvih deset dana prikupljeno je tek oko 23.000 kuna što je dovoljno za podmirenje toplog obroka do kraja školske godine za oko 30-tak djece.

– Mislimo da je i ovo uspjeh jer za akciju do sada nismo dobili preveliki medijski prostor, te su sva prikupljena sredstva isključivo prikupljena dijeljenjem informacije putem društvenih mreža (Facebook, Twitter, Linkedin) – nastavlja Sanha, pokretačica ove lijepe akcije. Kruh za poslije je krovna akcija Udruge i bez roka trajanja je. Pokrenuta je prije gotovo godinu i pol dana i cilj joj je omogući barem jednu od osnovnih namirnica na dostojanstveniji način. Prilikom svoje uobičajene kupnje u lokalnoj pekarnici (onoj koja sudjeluje u akciji) možete kupiti kruh za nekoga tko si to ne može priuštiti. Organizirano je na taj način da se plaćeni kruh zajedno s računom ostavi u pekarnici za osobu u potrebi koja ga zatraži. Akcija se u Hrvatskoj provodi na gotovo 500 prodajnih mjesta, a proširila se i u BiH, Sloveniju, Srbiju, Crnu Goru i Slovačku, a trenutno imamo zamolbe da pomognemo i u širenju u Makedoniju i Njemačku.

– Djelujemo gotovo dvije godine, prvo kao građanska inicijativa, a u nazad dva mjeseca kao Udruga zbog lakšeg obavljanja humanitarnih akcija kao pravne osobe. Jedna od akcija na koju smo također ponosni je i akcija Val dobrote za pomoć poplavljenim područjima u travnju ove godine kada smo prikupili preko 2 tone hrane. Donacije smo dobili od vrtića, škola, vjerskih i državnih institucija, ureda predsjednika, pojedinaca, udruga. Cijelim našim djelovanjem želja nam je svima približiti činjenicu da se pomoći uvijek može direktno. Plaćajući kruh možda ga plaćate svome susjedu koji upravo stoji u redu iza vas. Plaćajući obrok u školi možda je to obrok za jedno dijete koje živi vrata do vaših. Naš moto je: Djeluj lokalno kako bi promijene bile globalne – objašnjava Sanja Bijonda.

Akcije za pomoć potrebitima su česte u našem djelovanju stoga barem pozivon ma broj telefona 060 944 944 mozete pomoći “Da ni jedno dijete u Hrvatskoj NE bude gladno!”.