alemka markotić

”Ako nastavimo ovako, za 10 do 15 dana mogli bismo imati manje od 100 oboljelih”

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 2088 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 1463 osobe ozdravile, a 77 ih je preminulo. Trenutačno je u Hrvatskoj 548 aktivnih slučajeva zaraze. 

21:12h
0
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ // Screenshot index.hr
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ // Screenshot index.hr

O sadašnjoj situaciji vezanoj za epidemiju koronavirusa u Lijepoj našoj govorila je ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić. Radi se o gostovanju na Dnevniku Nove TV.

U Hrvatskoj je dosad potvrđeno 2088 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 1463 osobe ozdravile, a 77 ih je preminulo. Trenutačno je u Hrvatskoj 548 aktivnih slučajeva zaraze.

– Ako bismo nastavili ovako dobrim ritmom, da se ne povećava ili da budemo bez novooboljelih, da se svaki dan, kao danas, izliječi 40-45 ljudi, onda za nekih 10 do 15 dana, možda bismo se čak mogli spustiti ispod 100 aktivnih. Nadam se, ali vidjet ćemo. Teško je prognozirati, osobito kod težih oblika bolesti – rekla je Markotić.

Usporedba sa španjolskom gripom

Kada bi se COVID-19 usporedio sa španjolskom gripom, od koje je preminulo puno više ljudi, Markotić kaže da je sličnost tih dviju bolesti nagla pojava i širenje diljem svijeta te da je zabilježen velik broj oboljelih.

– Bila je to kapljična respiratorna bolest koja se brzo širila i za koju nije bilo lijeka. Ono što je bio problem, a u čemu se danas dobro držimo, jest da se s gripom vrlo često vole javljati upala pluća i bakterija koju zovemo streptokokna pneumonija i koja je krivac za tolike smrti. Prvi antibiotik je otkriven tek 1928. godine, 10 godina kasnije. Mi danas imamo brojne antibiotike, mogućnosti i visoku tehnologiju – objasnila je.

Dodaje i da je španjolska gripa bila posljedica zastrašujuće gladi koja je nastupila nakon Prvog svjetskog rata.

– Danas je ovaj virus krenuo iz razvijenijih zemalja u kojima nije bilo rata – zaključila je Markotić.

Što ako se virus ponovno pojavi?

Na pitanje s kojim se problemima stručnjaci susreću kod liječenja bolesti izazvane koronavirusom, Markotić kaže da je problem što dosad nije bilo lijeka namijenjenog za liječenje upravo COVID-19 infekcije.

– Sad je konačno po ubrzanoj proceduri odobren, ali i dalje za kliničke studije Remdesivir za koji se zaključilo da ima možda više koristi, ali da treba pažljivo pratiti njegovu primjenu – rekla je ravnateljica infektivne klinike.

Kada je riječ o mogućoj pojavi drugog vala epidemije, Markotić kaže da se on može dogoditi ako se ljudi ne budu pridržavali epidemioloških mjera. Markotić je kazala bi se u tom slučaju mjere mogle ponovno uvoditi, ali bi se razmatrala mogućnost uvođenja mjera u onim područjima u kojima se zaraza ponovno pojavila.

čitam...