FOTO // Album „Overflow & Miškina” predstavljen koprivničkoj publici u gradskom muzeju

20:18h
0
Članovi grupe Overlow na promociji u Muzeju grada Koprivnice // Foto: Koprivnica.net

„Overflow & Miškina” najnoviji je, sedmi po redu, album grupe Overflow, koji je koprivničkoj publici predstavljen u subotu na večer. Promocija je održana u prostoru Muzeja grada Koprivnice na posve originalan i zanimljiv način, tako da su svi prisutni uistinu uživali.

Iako nije bilo žive svirke Overflowa, puštale su se pjesme s novog albuma, pripremljena je zanimljiva projekcija prikazana na video zidu, u kojoj su glavnu ulogu imali članovi grupe, ali i pjesnik Mihovil Pavlek Miškina, čije su stihove dečki uglazbili.

Posebna atrakcija večeri bila je to što je u promociji sudjelovao i sam Miškina. Naime, tog je đelekovečkog pjesnika i buntovnika recitalima njegovih pjesama utjelovio jedan od članova Udruge Vendi iz Đelekovca, koja je također svojim nastupom dala svoj doprinos uspješnoj promociji.

Što se pak tiče samog albuma, on je službeno izašao 5. listopada 2013. u izdanju Dallas Recordsa, prvi je album grupe na hrvatskom jeziku, a na njemu su, kao što smo već spomenuli, uglazbljeni Miškinini stihovi.

U nastajanju 10 pjesama, koliko ih je na albumu, sudjelovali su članovi benda Marko Kuhar – bubanj, Nikica Jovanović – gitara, Zoran Piberčnik – bas i Goran Živković – vokal, a kao autori sudjeluju i bivši članovi Branimir Živković i Konrad Mulvaj. Album je snimljen u studiju Petra Horvata u Pušćinama.

Goran Živković - Žika, pjevač i frontman Overflowa // Foto: Koprivnica.netPrilikom promocije, frontman Overflowa Goran Živković – Žika, odgovorio je na nekoliko pitanja samo za čitatelje Koprivnica.net-a.

Zašto album na hrvatskom i zašto Miškina?

– Zato jer sam prije dve-tri godine skužil sasvim slučajno da je Miškini obljetnica, bila mu je okrugla obljetnica rođenja (125 godina) i smrti (70 godina), i tak sam počel čitati njegova djela pa mi je pala ideja da bi mogli probati napraviti takav album. I onda je trebalo naravno izmanipulirat ostale…

– Koji su bili motivi za snimanje albuma baš takve tematike?

– Bilo je to iz tri razloga i sva tri su vezana uz neke aspekte mog života. Kao prvo, volim povijest, profesor sam povijesti i to mi je sad nekak igrom slučaja postal hobi, iako sam htel biti učitelj. Volim i čitam baš lokalnu povijest, a ovo je bila prilika da na neki način stvarno otputujem u taj međuratni period koji mi je posebno interesantan, proživim taj lik i proživim onolko kolko se može njegov život kroz te pjesme.

To je bil jedan motiv, a drugi je nekakv obrazovni motiv, jer je to isto dio mog života pošto radim u školstvu, pa imam onak nekak ekstra sluha za to… Miškina je u principu zaboravljen, barem njegova umjetnost, pa je ovo nekako moj doprinos da se tak neka velika vrijednost opet oživi u današnjem vremenu. U prevodu – ako je bar dvoje troje klinaca otišlo u knjižnicu da pogleda Miškinine priče, poeziju ili o njemu nešto pročita, ja sam zadovoljan.

Treće je to kaj nam je napraviti album na taj način bila sasvim nova stvar, jer smo uvijek davali nekakvu prednost glazbi, a onda je tekst bil samo onaj koji prati glazbu i kojeg se može prilagođavat kad god treba. S vremenom su nam tekstovi postajali kompleksniji, ali uvijek je glazba bila ta koja je imala prednost. U ovom je slučaju bio sasvim obrnuti proces. Jednostavno je bil izazov to napraviti – na tekstove drugog čovjeka napravit glazbu.

To je malo poduže objašnjenje zakaj…

– Kakve su reakcije publike za album na hrvatskom?

Goran Živković i Miškinin unuk Zvonimir Pavlek // Foto: Koprivnica.net– Dobre… Meni je zapravo super kaj nema te spike „a vidiš sad je album na hrvatskom kad na engleskom nije tu prolazilo”, jer to uopće ni nije bil motiv. Nego su ljudi onak fakat super reagirali – gle Overflow na hrvatskom i opće nam ne smeta – kao gle dobro je… Tak da su reakcije super.

– Vidjeli smo da su i recenzije albuma jednako dobre…

– Imali smo svirku u Zagrebu prije dva tjedna, prvu nakon izdavanja albuma, i stvarno je super prošla, a kritike albuma su ono…ludilo! Mislim, ja sam bil siguran kad smo završili album da je dobar, jer je puno truda uloženo i baš smo se jako dali. Nismo pretjerali s brojem pjesama, napravili smo redukciju i snimili ih samo deset, te smo se totalno fokusirali na kvalitetu i to se totalno vidi… A to da su recenzije super i hvalospjevi, posebno mi je drago baš zbog uloženog truda.

– Za kraj, sedam albuma u 23 godine?

– Da, nismo baš često izdavali albume, ali kad jesmo, bili su kvalitetni. Svi oni su stvarno dobri i sa svakog od tih albuma moreš zvadit tri-četri stvari koje su fakat jake, tak da ono ne znam kolko bendova je to uspjelo u tak dugačkom razdoblju…

{vsig}fun/11-2013/overflow-miskina{/vsig}