pressica

Alemka Markotić objasnila može li se korona prenositi zrakom, putem aerosola

U nehigijenskim uvjetima može se određeni aerosol dići s površine, no to nisu osnovni načini prijenosa.

14:46h
0
Alemka Markotić // Screenshot: YouTube

Na današnjoj press konferenciji prof. Alemka Markotić odgovorila je na novinarsko pitanje presnosi li se korona zrakom, odnosno putem aerosola te prenosi li se putem zaleđene hrane.

– Ako se detektira na površini, ne mora značiti da je virulentan, a što se tiče hrane, za sve vrijedi higijena. Svaku hranu moramo otvarati i pohranjivati u higijenskim uvjetima. Kapljični je put osnovni put prijenosa i distanca je bitna, no u zatvorenom naravno da koncentracija može biti i u zraku i na površinama, a u nehigijenskim uvjetima može se određeni aerosol dići s površine, no to nisu osnovni načini prijenosa – kazala je ona.

Napomenula je kako je važna distanca te higijenski uvjeti.

– Gdje se drže mjera, incidenti su rjeđi. Prof. Lukačić s našim timom je pokazao da virus uspijeva gdje postoje male mutaciji na istom genu, gdje se pokušava održati, a ne da postane izuzetno virulentan. Njegov se život produžava ako ima domaćina. Ako se držimo mjera, mali su brojevi i on ne može s čovjeka na čovjeka, Ne se rukovati, držimo distancu i bit ćemo na dobrim brojkama, bili smo na nuli jer smo se držali mjera – zaključila je ona.

čitam...