Alojz i Pajo

23:00h
0
Alojz Golija i Pajo Kanižaj

Na slici iz 1960. godine su predsjednik Općinskog sindikalnog vijeća Alojz Golja i mladi student i budući novinar i književnik Pajo Kanižaj. Mjesto radnje je redakcija Glasa Podravine na Trgu mladosti (to je zgrada gdje je danas Radio Drava), koja se smjestila u jednoj prostoriji, a jedini zaposleni bili su dopisnik Vjesnika glavni urednik Miroslav Gačić (honorarno) i novinar Vinko Česi.

Mi gimnazijalci i mladi studenti bili smo vanjski, honorarni suradnici (Rojčević, Kanižaj). Mjesečni honorarni ugovor nosio je tadašnjih 10.000 dinara, minus 13 posto poreza, dakle 8700. Za to ste mogli kupiti u gostionici Pod pikom bonove za prehranu za mjesec dana, za zimske cipele, možda neke hlače i imati novac za odlazak kod ”mame” Grahovac na čvarke i ”čokanjče” domaće rakije, za plaćanje pijače prigodom preloma u tiskari i ne biti nikome dužan. I time usput rasteretiti svoje roditelje nekih troškova. Usporedite s današnjim primanjima, kolege.

Kroz redakcijsku sobu prolazilo se do sobe SSRN-a. Tamo je tajnik je bio Branko Ljepojević, koji je podigao prvi honorar Jove Rojčevića, a da Jovo nije znao. Potom je Branko počastio redakciju i SSRN i tek onda dao ostatak novca Jovi i objasnio mu štos.

Na slici je još jedan detalj: torbica za fotoaparat Regula III d, s kojom je i snimljena ova fotografija.

čitam...