SJEDNICA VLADE

Andrej Plenković će proglasiti katastrofu: Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji

Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Pokazat ćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu, poručio je A. Plenković.

13:49h
0
Foto: Ivan Balija
Andrej Plenković // Foto: Ivan Balija

Na početku sjednice Vlade minutom šutnje odana je počast za osmero mladih koji su prije nekoliko dana izgubili živote kraj Posušja u BiH.


– Danas je točno tjedan dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa jačine 6,2 u kojem je sedmoro ljudi izgubilo život. Ovaj potres nakon onoga u Zagrebu u ožujku prouzročio je ogromnu štetu na velikom području i osjetio se u velikom dijelu Hrvatske, ali i susjednih zemalja – kazao je premijer u svom uvodnom obraćanju te potom istaknuo što je Vlada sve napravila dosad za potresom pogođena područja. Još jednom je izrazio sućut obiteljima preminulih u potresu.

– Vlada i sve službe reagirali su promptno. Razgovarali smo s gradonačelnikom, pogledali smo kakva je situacija na terenu – istaknuo je Plenković referirajući se na potres od prošlog ponedjeljka. Dodao je kako su i nakon potresa u utorak svi smjesta otišli u pogođena područja. Zahvalio je sugrađanima, volonterima, brojnima koji su se angažirali da pomognu.

Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji

Istaknuo je i kako su na terenu brojni statičari i inženjeri te kako su se i brojne firme odazvale i pomogle. Zahvalio se i brojnim prijateljima u drugim državama koji su pomogli.

– Na prošloj sjednici donijeli smo niz mjera interventnog karaktera. Nitko neće ostati sam u ovoj situaciji i zato sam i razgovarao osobno s gradonačelnikom Dumbovićem. Razumijem njegovu zabrinutost, teške okolnosti u kojima ga je zatekla ovako velika katastrofa. Ali, on zna da smo uz njega i građane Petrinje. Prema tome, bit će još potpore i podrške gradu Petrinji, kao što je to i bilo i u ovoj prvo interventnoj mjeri – poručio je Plenković.

– Puno smo učinili na području zdravstva u Sisku i Petrinji, pokazali smo učinkovitost i brzinu. Ministar Beroš nas je izvijestio da je dio zgrade ipak na kraju ocijenjen takvim da se u njima može boraviti. Sisačka bolnica će ipak moći primiti 50-ak pacijenata – kazao je također.

Vlada je trenutno suočena s dvije objektivno velike krize

– Vlada je trenutno suočena s dvije krize, covid-19 i potresom, odlučili smo danas proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke, ali i oformiti Stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni i predstavnici svih resora. Zamjenici će biti Milošević i Horvat. Iskrena zahvala još jednom svima koji su bili na terenu – rekao je Plenković i zaključio: Pokazat ćemo da imamo snage nositi se s posljedicama ove krize i otvoriti perspektivu za normalizaciju života i obnovu – optimističan je predsjednik Vlade.

 

 

čitam...