Andrej: Zbog štednje HZZ-a umalo sam izgubio posao u Njemačkoj

10:58h
0

Andrej Koprek veseli se odlasku iz HrvatskeAndrej Koprek, 35-godišnji Koprivničanac, umalo je izgubio posao u Njemačkoj, zbog, kako tvrdi, štednje HZZ-a, koji dokumente ne šalje preporučeno poštom, već redovnim putem. Njemu su ugovori njemačkog poslodavca, kako je otkrio, zagubljeni na relaciji Križevci-Koprivnica.

– Posao u Njemačkoj pronašao sam još u studenome. Skupio sam svu potrebnu dokumentaciju i krenuo u Njemačku ambasadu po vizu. No, ondje sam saznao da bi cijeli postupak trebao voditi Hrvatski zavod za zapošljavanje, pa sam sve prepustio njima – započinje priču o svojoj borbi Andrej. Poslodavac iz Bonna tako je poslao HZZ-u u Zagrebu sve potrebne papire, a HZZ je sve pak poslao njemu. No, Zavod poštu nije poslao preporučeno, već redovnim putem, i negdje se zagubila. Potragom u Pošti otkriveno je da je došla do Križevaca, no u Koprivnicu nije stigla.

– Već dva tjedna čekam, ali ništa. U HZZ-u ne žele preuzeti odgovornost i tražili su od mene da ponovno ishođujem svu dokumentaciju, na što nisam želio pristati.  Sreća je što imam razumnog poslodavca koji ne želi od mene odustati i svaki me dan zivka kad ću doći. On je HZZ-u ponovno poslao sve dokumente, ali ja ovaj put neću čekati da stignu do mene poštom, nego ću sam po njih u Zagreb pa u Ambasadu po vizu – priča Andrej.  Cijela ga je priča, kaže, stajala mnogo vremena i živaca, ali i novca, i još više uvjerila kako je pravo vrijeme da napusti Hrvatsku.

Ovaj elektroničar-elektrotehničar, položio je majstorski ispit za tesara, i nakon očeve smrti ostao raditi u njegovoj tesarskoj radionici. No, nije išlo.

– Javljao sam se na mnoge natječaje, no posao su dobivale tvrtke koje su imale više ponude. Osim toga, teško se naplatiti, mnogi su mi ostali dužni i pitanje je hoću li ikada vidjeti svoj teško zarađeni novac – razočaran je Andrej, koji je slična iskustva imao i s ovdašnjim poslodavcima, kod kojih je radio nakon zatvaranja obrta.

– Radi i radi, a plaće nema – kaže. Ipak, veseli se novome životu u inozemstvu, gdje će također raditi tesarske poslove, i to u okolici Salzburga.

U HZZ-u doznajemo kako je uobičajena praksa da se dokumenti šalju redovnim putem poštom, a preporučeno idu samo drugostupanjska rješenja.

-Nikad nam se nije dogodio ovakav slučaj da se pošta izgubi – kažu u HZZ-u.