mjere stožera

ANKETA Od danas vas mogu kazniti ako nemate masku, ali i za okupljanja. Recite nam što mislite o kažnjavanju?

Za fizičke osobe one idu od 500 kuna za nenošenje maske pa do 10.000 kuna za nepoštivanje ograničenja privatnih okupljanja.

10:57h
0
Foto: Ivan Brkić

Prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje je u petak izglasao Sabor sa 76 glasova za i 53 protiv, uvode se kazne za nepoštivanje mjera protiv koronavirusa. Kazne vrijede od danas. Za fizičke osobe one idu od 500 kuna za nenošenje maske pa do 10.000 kuna za nepoštivanje ograničenja privatnih okupljanja.

Od 10.000 do 40.000 kuna kazne

Za pravne osobe, kazne se kreću od 10 do 40 tisuća kuna, ako se ne pridržavaju mjera propisanih zakonom, odnosno ako ne poštuju zabranu ili ograničenje javnih događanja i okupljanja ili ako ne poštuju zabranu ili ograničenje privatnih okupljanja.

Od 5000 do 10.000 kuna kazne 

Od 5 do 10 tisuća kuna, plaća se za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi, kao i obrtnika te fizičke osobe koja obavlja drugu samostalnu djelatnost.

Vlasnik privatnog posjeda platit će također kaznu od 5000 do 10.000 kuna ako organizira ili dopusti privatno okupljanje protivno odredbama zakona, što je izazvalo najviše kontroverzi, obzirom da se javilo pitanje upadanja policije u privatne domove.

Tko provodi nadzor? 

Nadzor će provoditi policija, inspektori tijela državne uprave nadležnog za Civilnu zaštitu, inspektori Državnog inspektorata te inspektori drugih tijela, piše 24sata.

Naplata kazni je usklađena s odredbama prekršajnog zakona što znači da oni koji kaznu dobiju, ako je plate u roku od tri dana plaćaju 50 posto.

Podržavate li vi kazne za nepridržavanje mjera?

čitam...