oprečni odgovori

ANKETA Pitali smo Koprivničance što misle o cjepivu, treba li biti obavezno i kako ocjenjuju Nacionalni stožer

16:05h
0

Od 25. veljače 2020. godine, kada je na području Hrvatske zabilježen prvi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2, živimo u nekim novim pravilima. Pravilima na koja nismo navikli i koja, sukladno tome, mnogima smetaju. Jedni ih se pridržavaju, drugi ih apsolutno ignoriraju, baš kao i odluke koje Nacionalni stožer iz dana u dan donosi ili, pak, mijenja.

Posebno aktualno u posljednje vrijeme je pitanje cijepljenja. Hrvati s različitim mišljenjem gledaju na razna cjepiva, a dosad je cijepljeno ukupno 46 posto odraslog stanovništva, što znači da većina ipak nije za cijepljenje.

Sukladno tome, odlučili smo prošetati centrom Koprivnice i doznati kako građani “dišu” po pitanju cijepljenja. Anketirali smo 10 naših sugrađana i njih četiri su se cijepila, a šest njih nije, no jedna se djevojka planira. Većina je rekla da ni neće, jer apsolutno ne vjeruju ni u stožer, ni u cjepiva, ni u ono što se već mjesecima vrti po malim ekranima. No, bilo je i onih s oprečnim mislima koji misle da treba kažnjavati one koji ne žele primiti cjepivo.

Foto: Ivan Balija
Rene Baruškin // Foto: Ivan Balija

Sve sugovornike pitali smo jesu li se cijepili i što misle o samom stožeru, odnosno njihovim odlukama.

Rene Baruškin, 29-godišnji Koprivničanac, rekao nam je da se cijepio, ali samo iz jednog razloga.

– Cijepio sam se isključivo zbog roditelja i njihove sigurnosti. Što se tiče stožera, mogu slobodno reći da mi idu jako na živce i da ih već dulje vrijeme uopće ne pratim. Ne samo njih, već i odluke koje donose gotovo na svakodnevnoj razini – rekao nam je Rene.

Cijepila se i 65-godišnja Milica Treščec, i to, kako kaže, svojevoljno.

Foto: Ivan Balija
Milica // Foto: Ivan Balija

– Nitko me nije sugerirao niti nagovarao, jednostavno sam odlučila da je za mene najbolje da se cijepim. No, to ne znači da cijenim one koji nam preko malih ekrana cijelo vrijeme nešto poručuju. Idu mi jako na živce, itekako jako – naglasila je Milica.

Nakon Milice pred nas je stala 33-godišnja Andreja, prva sugovornica koja se nije cijepila.

Foto: Ivan Balija
Andreja Hat // Foto: Ivan Balija

– Nisam se, ali planiram i to obaviti. Koji su razlozi? Pa jednostavni. Dosad nisam imala vremena, ali planiram ga naći radi svoje sigurnosti. Pressice stožera tu i tamo pogledam, ne živciraju me kao većinu, ali mislim da ni oni samo više ne znaju što napraviti – mišljenja je Andreja.

Foto: Ivan Balija
Nikola Međimorec // Foto: Ivan Balija

Za razliku od Andreje, cijepio se 48-godišnji Nikola Međimorec.

– Cijepio sam se radi sebe, ali i radi drugih.  O stožeru nemam neko posebno mišljenje, ne gledam ih, ali kakve su nam okolnosti u državi još dobro i rade svoj posao – kaže Nikola.

Dino Rakić najmlađi je naš sugovornik. U 25. godini života još se nije cijepio, a nije siguran ni da se hoće.

Foto: Ivan Balija
Dino Rakić // Foto: Ivan Balija

– Trenutno nemam potrebe za tim, jer ne mislim nigdje putovati. Uostalom, otac je prebolio virus i mislim da sam ga prebolio i ja. Osim toga, ima raznih informacija, a ja sam mlad i prepustit ću cijepljenje onima starijima od sebe. Kada je stožer u pitanju, ne pratim njihove odluke, jer me ne interesiraju, a i bili su kontradiktorni u početku. Samo se nadam da će sve ovo što prije proći, da opet normalno živimo – zaključio je Dino.

Zvonimiru Sertiću 60 je godina i prilično se zalaže za cijepljenje. Rigorozno bi kažnjavao one koji se protive i to nam je jasno dao na znanje.

Foto: Ivan Balija
Zvonimir Sertić // Foto: Ivan Balija

– Susjedi su oko mene počeli umirati i shvatio sam da to sve više nije imaginarno, već je postala stvarnost. I zato preporučujem svima da se cijepe. Oni koji vele da se ne žele, za mene su posebna sorta i kaznio bi ih. Što se tiče stožera, njihovu stručnost ne želim ocjenjivati, ali ako svi stručnjaci na svijetu tvrde da se treba cijepiti, onda je tu sve jasno – žustro nam je rekao Zvonimir.

Zvonimir je, ujedno, bio posljednji naš sugovornik koji se cijepio. Preostala četiri se nisu, a prema ono što su rekli, vjerojatno se ni neće. Zoran Turi (35) sumnjičav je prema cijeloj ovoj situaciji.

Foto: Ivan Balija
Zoran Turi // Foto: Ivan Balija

– Iskreno, ne znam što bih mislio o svemu i ne znam ni sam vjerujem li više tome što se govori. Sve to mi ide na živce, ali mislim da ide svima i da je svima dosta ove situacije – kazao nam je Zoran.

Skeptična prema cjepivu je i 53-godišnja Vesna Vlah.

Foto: Ivan Balija
Vesna Vlah // Foto: Ivan Balija

– Nisam se cijepila i zasad se ne budem. U virus vjerujem, ali u odluke stožera nešto manje. Jasno mi je da oni moraju upozoravati javnost, ali mislim da malo pretjeruju i stvaraju kontraefekt. Zato ću još malo pričekati s cijepljenjem – kaže Vesna.

Dvoje naših posljednjih sugovornika žestoko se protivi cijepljenju. Prvo je pred nas stao 28-godišnji Antonio.

Foto: Ivan Balija
Antonio // Foto: Ivan Balija

– Nisam se cijepio, jer još uvijek nisam lud, a zdrav sam jer ne gledam televiziju. Svemu tome apsolutno ništa ne vjerujem i stožer može donositi odluke kakve god želi, ali to su sve bezvezarije i treba ih što manje izlagati ljudima. Primjerice, radim u Mađarskoj, tamo je sve normalno, nema maski u trgovinama, nema corone i ne znam je li ovdje kod nas drugačiji zrak, drugačija klima ili nešto treće. A možda je sve to i samo politika – sugerira nam Antonio.

Za kraj smo popričali s 47-godišnjom Marijom Podgorelec, koja je odmah poručila da se sigurno neće cijepiti.

– Imala sam koronu u travnju, imam svoja antitijela i njima vjerujem više nego cjepivima. Štoviše, cjepivima uopće ne vjerujem. Stožer je posebna priča i oni me posebno nerviraju i to od prvog dana. Njima, također, uopće ne vjerujem. Virus je stvoren i pušten, on je tu i to nije upitno, ali to što nam već mjesecima rade nema smisla i velika je katastrofa – oštro je poručila.

Foto: Ivan Balija
Marija Podgorelec // Foto: Ivan Balija

Pozvala se na primjer iz Peteranca, gdje je navodno stotinjak ljudi zaraženo.

– Znači, tamo je bilo 200-tinjak ljudi, a njih pola je zaraženo. Prema brojkama našeg stožera, službeno je po danu dvoje-troje zaraženih pa se ja onda pitam gdje su sve ti ljudi, zašto ih nema u registru zaraženih. A da ne pričam o zabrani odlaska na stadione, koncerte i ostale otvorene prostore. S druge strane, na zatvorene bazene ili tako nešto se ide bez problema i što više možemo reći na sve to – zaključila je Marija.

čitam...