PAR DANA DO IZBORA

Ankete predviđaju tijesnu borbu! Sobota smatra da su dobrodošle, Jakšić vidi pozitivan trend, a Lackoviću su samo oružje vladajućih struktura

Ovih dana objavljene ankete proveli su HRT i RTL u suradnji s agencijom Promocija plus.

12:56h
0
Foto: Mario Kos
Ilustracija // Foto: Mario Kos

Provođenje anketa dio je svakih izbora, pa tako i predstojećih parlamentarnih koji će se održati u nedjelju 5. srpnja.


HRejting, istraživanje preferencija birača koje je za HRT provela agencija Promocija plus po svim izbornim jedinicama, pokazao je da će Restart koalicija predvođena SDP-om dobiti 60 mandata, HDZ 54, Domovinski pokret Miroslava Škore 18, MOST pet, platforma Možemo dva, a jedan bi pripao gradonačelniku Primoštena Stipi Petrini. Riječ je o brojkama za prvih deset izbornih jedinica. Dakle, nisu uključene XI. i XII. u kojima se biraju tri predstavnika dijaspore i osam predstavnika nacionalnih manjina. Također, napominju kako anketa, provedena između 14. i 22. lipnja, ne prikazuje rezultate izbora, već prikaz raspoloženja birača u trenutku provođenja.

Gleda li se, pak, II. izborna jedinica – kojoj, podsjetimo, pripada cijela Koprivničko-križevačka županija – HRejting 24. lipnja pokazivao je, na temelju d’Hondtove metode, da Restartu ide šest mandata, HDZ-u pet, a Domovinskom pokretu dva. Preostali, rubni 14. mandat, trebao bi dobiti MOST.

U međuvremenu, svoju anketu objavio je RTL koju je, također, radila Promocija plus, i to od 22. do 29. lipnja na uzorku od 700 ispitanika svake izborne jedinice. Donoseći podatke za II. izbornu jedinicu, navode kako prednost ima SDP-ova koalicija s 32,3 posto, odnosno šest mandata, dok HDZ ima bliskih 30,5 posto, tj. pet mandata te jedan granični. Podsjećaju kako je prije četiri godine isto tako bilo tijesno, s time da je prednost imao HDZ. Nadalje, Domovinskom pokretu pripalo je deset posto, što je u mandatima jedan sigurni, plus jedan granični. Jedina stranka koja još može do mandata jest ona Milana Bandića.

Foto: Ivan Balija
Darko Sobota // Foto: Ivan Balija

Dožupan, predsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a te sedmi na listi još uvijek vladajuće stranke Darko Sobota kazao je kako su ankete drage onima kojima pokazuju dobre rezultate u odnosu na konkurente.

– Što se tiče HDZ-a, ankete su relativno zadovoljavajuće. Prije četiri godine bile su iste, pa je HDZ pobijedio na prostoru II. izborne jedinice. Uvjeren sam da će se to dogoditi i ovoga puta – izjavio je Sobota.

Siguran je kako ankete utječu na vođenje kampanje, posebice kada su rezultati slični. Tada su, kaže, aktivnosti češće i jače.

– Okrećemo se svakome biraču, želimo dostići i prestići konkurenciju. Jednako tako, utječu i na javno mnijenje. Koliko su pouzdane možemo sami procijeniti. Napominjem, ankete su bile približne prije, čak je naš najveći konkurent na izborima, SDP, imao otprilike pet posto prednosti, pa je ipak HDZ bio pobjednik II. izborne jedinice, ali i cijele Hrvatske te je sastavio Vladu – navodi.

Posljednjih su dana mnogi pozivali na ograničavanje ili ukidanje anketa.

– Nismo o tome razmišljali, ankete su uvijek dobrodošle, neovisno o razini na kojoj se provode. One su pokazatelj na koji način i u kojem smjeru trebamo tražiti svoje saveznike, ali i kako provoditi politiku – objašnjava Sobota.

Foto: Jurica Karan
Željko Lacković // Foto: Jurica Karan

Nezavisni saborski zastupnik Željko Lacković, čija nezavisna lista na izbore izlazi s Narodnom strankom – Reformisti, HSS-om Braće Radić, Nezavisnim seljacima Hrvatske HDS-om Branka Hrga kaže kako su sami izbori najbolje ankete, dok je HRejting, prema njemu, “oružje vladajućih struktura.”

– Posljednji su primjer predsjednički izbori pred čije su održavanje promašili kandidate za iznad pet posto. Zapravo, nije riječ o pogrešci, već o pokušaju utjecaja na birače. Mislim da su i ove ankete ustrojene u tome smjeru. Premali je uzorak birača. K tome, anketa se provodila prije kraja roka predaje listi. Time su željeli favorizirati velike stranke i tako utjecati na birače. Nas, konkretno, uopće nisu stavili, što po meni nije slučajno – smatra Lacković komentirajući anketu HRT-a.

Dodao je kako je s Hrgom naručio anketu IPSOS pulsa koja je na 750 ispitanika samo naše županije pokazala kako će sigurno dobiti potreban broj glasova za mandat.

– Jedan od mojih uvjeta podrške Vladi bit će reguliranje pitanja anketa koje se dva mjeseca prije izbora uopće neće smjeti objavljivati i provoditi ili će biti jasno definirano kako se one rade. Moraju se provoditi po izbornim jedinicama, kako ih je netko skrojio. HRT je stavljao dvije županije u istu, izmišljenu regiju koja ne postoji. Pisao sam Državnom izbornom povjerenstvu da intervenira, no s obzirom na to da je bila objavljena prije kampanje, kazali su kako ne mogu. To je način borbe protiv regionalnih stranaka – riječi su Lackovića.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

Gradonačelnik Koprivnice, ujedno treći na Restartovoj listi naše izborne jedinice, Mišel Jakšić također vjeruje da su izbori jedina prava anketa.

– Ono što je važno kod istraživanja koja se ovih dana objavljuju jest trend koji pokazuje da je SDP u pozitivnom trendu s Restart koalicijom. Očito su program i kandidati prepoznati od naših građana. Definitivno u pozitivnom ozračju idemo po pobjedu 5. srpnja – komentirao je Jakšić pokazatelje nacionalnih anketa.

Osvrnuvši se na II. izbornu jedinicu, siguran je kako je Rajko Ostojić najozbiljniji nositelj.

– Jasno je koja lista ima najbolju šansu za razvoj Podravine i Prigorja. Na listi su gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, moja malenkost kao gradonačelnik Koprivnice, a tu je i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs. Mislim da smo mi trojica jamstvo da sve što smo spremili u kampanji s vladajućom većinom možemo ostvariti – govori Jakšić.

Mnoga politička lica, dakle, pod upitnik stavljaju relevantnost anketa.

– Ankete sigurno pokazuju tko ima pozitivnu komunikaciju, tko nešto radi krivo ili ima problema, što vidimo u komunikaciji naših protukandidata – od nervoze, panike, napadanja ili uvlačenja ideoloških tema poput zabrane pobačaja. Sve to govori da, bez obzira što govorimo kako nas ne zanimaju ankete, ipak nešto govore – zaključio je Jakšić.

čitam...