novčano kažnjen

Ante nepozvan upao na sjednicu, ometao vijećnike, pričao na ruskom, pa vrijeđao policiju riječima da su udbaški komunistički aparat i nesposobna sekta

Kazao je da je napustio dvoranu dolaskom policije, koja ga je bacila na tlo, izbila mu zub i privela ga kao zadnjeg psa. Izjavio je da su se ponašali prema njemu kao da je poklao pola Ludbrega i da su mu ozlijedili lakat lijeve ruke

13:03h
0
Gradsko vijeće u Ludbregu // Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Četiri godine nakon što je izazvao incident na sjednici Gradskog vijeća, a nakon toga i pred policajcima, 62-godišnjeg Antu iz Vinograda Ludbreških stigla je presuda Općinskog suda u Varaždinu. Novčano će odgovarati, jer je proglašen krivim što je na javnom mjestu vikom i galamom narušavao javni red i mir, a nakon toga i omalovažavao i vrijeđao službene osobe prilikom vršenja njihove službe.

Sve to događalo se 27. prosinca 2018. godine u Ludbregu, kada je Ante nepozvan upao na sjednicu Gradskog vijeća, gdje je ometao rad 16 vijećnika, upadao im u riječ, negodovao i galamio. Nije se smirio ni nakon dolaska policije, čije je službenike vrijeđao riječima “koji me ku… je…, milicajci jedni, svi ste vi lopovi”. Priveden je nakon takvog ponašanja, a vrijeđati je nastavio i u prostorijama PP Ludbreg. Policajcima je rekao da su represivno udbaški komunistički aparat, nesposobna sekta i majmuni, a posebno su obrušio na jednog od njih prozvavši ga prezimenom da je majmun i mangup.

Krajem te godine policija je protiv njega podnijela optužni prijedlog putem kojeg je Ante u veljači 2019. proglašen krivim, no ta presuda je ukinuta rješenjem Visokog prekršajnog suda pa je predmet vraćen na ponovni postupak. Na tom ponovljenom postupku okrivljenik se nije pojavio pa je pročitana njegova obrana iz prosinca 2018. godine.

S obitelji bio na ručku u pivnici pa otišao na sjednicu

Tada je Ante izjavio da se ne osjeća krivim. Pričao je da je s obitelji bio na ručku u pivnici u Ludbregu te da je zvao jednog od vijećnika na piće, što je ovaj zbog sjednice odbio. Nakon toga uputio se u Centar za kulturu i informiranje Dragutin Novak, gdje se sjednica održavala, neznajući da tamo ne smije biti. Sjeo je u kut, malo se prepirao s predsjednikom Vijeća, obraćajući mu se na ruskom jeziku, a i ostale je nazvao bandom. Dodao je da je napustio dvoranu dolaskom policije, koja ga je bacila na tlo, izbila mu zub i privela ga kao zadnjeg psa. Izjavio je da su se ponašali prema njemu kao da je poklao pola Ludbrega i da su mu ozlijedili lakat lijeve ruke.

Gradsko vijeće u Ludbregu // Foto: Ivan Balija
Antun Šimić (desno) bio je jedan od svjedoka // Foto: Ivan Balija

Svi ispitani svjedoci, a bilo ih je troje, ostali su pri onome što su rekli i 2018. godine. Jedan od policajaca koji je bio na intervenciji kazao je da su Anti mirno poručili da napusti prostoriju, no da se ovaj stalno prepirao s gradonačelnikom Bilićem. Nakon toga naredili su mu da izađe iz prostorija ili će nad njim upotrijebiti prisilu, na što su u konačnici bili primorani.

– Kolega i ja uhvatili smo ga svaki za jednu ruku i izveli van iz prostorije. Kada smo izašli na hodnik, počeo nas je vrijeđati, otimao se i bio je izrazito agresivan zbog čega smo upotrijebili fizičku snagu. Izveli smo tzv. ključ savijanja desne i lijeve ruke te mu stavili lisice. Po dolasku u policiju okrivljenik je bio obaviješten o svojim pravima i razlozima uhićenja, no tijekom postupanja nastavio je s vrijeđanjem – ispričao je jedan od policajaca, a isto je ponovio i drugi.

Pričao na ruskom i vijećnicima govorio da su komunjare

Ispitan je bio i svjedok Antun, tada predsjednik Gradskog vijeća, koji je naglasio da je Ante ušao u prostoriju 20-ak minuta nakon što je sjednica počela, iako se nije najavio, a to mora napraviti minimalno tri dana prije početka sjednice. Zbog toga ga je zamolio da napusti sjednicu, što ovaj nije napravio, već je nastavio vrijeđati i pričati na ruskom. Nije zapamtio što je govorio, ali kaže da je bilo nešto o komunjarama. Bili su, nakon svega, primorani pozvati policiju, a naglasio je predsjedavajući u Vijeću da je Ante bio vidno alkoholiziran.

Utvrđujući sporne činjenice, na sudu su preslušali audio snimku sa sjednice, izuzeli brojne spise i dokumentaciju, među kojom i medicinsku, putem kojem nisu nađeni hematomi ni svježa krv, te je zaključeno da je donesena pravilna i zakonita odluka. Nisu mu odredili kaznu zatvora, jer smatraju da za to nema potrebe, a nisu mu izrekli ni zaštitnu mjeru zabrane posjećivanja određenog mjesta ili područja.

Za dva počinjena prekršaja novčano su ga kaznili s 1354,24 kune. S obzirom na to da je Ante nakon uhićenja dio dana i noći proveo u postaji, od te kazne izuzima se 600 kuna, no zato mora podmiriti trošak postupka s 368,85 kuna.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW