gradsko vijeće

Antonio Grgić i Marija Mraz imaju rješenje da invalidi imaju pristupačniju knjižnicu

Zato je, kako kaže, press konferencija održana na originalnom mjestu - parkiralištu za osobe sa invaliditetom.

16:59h
0

Povodom sljedeće sjednice Gradskog vijeća Koprivnice na kojoj će se raspravljati o gradskoj Strategiji jedinstvene politike osoba s invaliditetom, Marija Mraz i Antonio Grgić, nositelj nezavisne koprivničke liste, održali su press konferenciju pod nazivom Stop isključivanju naših sugrađana s invaliditetom iz društvenog i kulturnog života grada.

Kao arhitekt, Antonio Grgić je istaknuo činjenicu da su osobe s invaliditetom isključene iz mnogih kulturnih i društvenih događanja. Razlog za to su, kako kaže, zgrade u kojima se ti događaji održavaju, a koje su arhitektonski neprilagođene za osobe s invaliditetom.

– Posebno je problematična situacija u gradskoj knjižnici koja je unatoč trudu zaposlenika, zapravo nepristupačna za osobe s invaliditetom. Svaki događaj na gornjim katovima knjižnice, gradske galerije ili muzeja je veliki izazov za osobe s invaliditetom – rekao je Grgić.

Predložio je i rješenje: izradu arhitektonskih projekata zgrade nove knjižnice i muzeja kako bi projekti bili spremni za apliciranje za EU fondove u sljedećem razdoblju.

Marija Mraz je istaknula da živimo u 21. stoljeću, i da su navedeni problemi već trebali biti riješeni. Kazala je da čeka trideset godina i da nema vremena čekati još trideset godina da se ti osnovni problemi riješe. Istaknula je problem s parkiranjem za osobe s invaliditetom.

Zato je, kako kaže, press konferencija održana na originalnom mjestu – parkiralištu za osobe s invaliditetom.

– Naime, ako nema slobodnih mjesta na parkirnim mjestima za osobe s invaliditetom i ona parkira se na obično parkirno mjesto, zaposlenici Koprivnica parkinga će joj ispisati kaznu, usprkos istaknutom dokumentu da se navedeni automobil koristi od strane osobe s invaliditetom – rekla je M. Mraz

Istaknula je da se takvo nešto ne događa u nama susjednim gradovima, kao na primjer Križevcima ili Bjelovaru. Predložila je da se ta praksa kažnjavanja osoba s invaliditetom zaustavi.

Također je pokrenula inicijativu da se sav novac od naplate parkiranja uplaćuje za trošak boravka djece u dječjim vrtićima. Istaknula je primjere u Istri u kojima postoji takva praksa koja se provodi u sklopu socijalnog poduzetništva. Antonio Grgić je podržao ideju i istaknuo da će koprivnička nezavisna lista predložiti navedenu inicijativu na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.