Zagrepčanka 512

Antonio Kossi iz Križevaca debitirao na utrci vatrogasaca i osvojio 2. mjesto

13:43h
0
Antonio Kossi sa srebrnom medaljom // Foto: krizevci.hr

Prvi puta na ovoj utrci sudjelovao je i pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca, Antonio Kossi.

Zagrepčanka 512,  naziv je jedinstvene humanitarne utrke vatrogasaca koja je po četvrti put održana u poslovnoj zgradi Zagrepčanka u Zagrebu.


U utrci je potrebno savladati 25 katova sa ukupno 490 stepenica a sudjelovalo je 118 vatrogasaca iz Hrvatske i Slovenije, među kojima 14 žena.

Po prvi puta na ovoj utrci sudjelovao je i pripadnik Javne vatrogasne postrojbe Grada Križevaca, Antonio Kossi i u svom je debitantskom nastupu osvojio 2. mjesto u kategoriji do 30 godina te ukupno 3. mjesto s najboljim rezultatom među vatrogascima iz Hrvatske.

Kossi se inače već desetak godina bavi motociklizmom, gdje je osvajao nagrade na domaćim i međunarodnim stazama.

Posebnost ove utrke vatrogasaca je trčanje u punoj vatrogasnoj opremi, što iznosi dodatnih desetak kilograma na trkaču koji mora prijeći 490 stepenica, odnosno osvojiti visinsku razliku preko osamdeset metara. Svakih 15 sekundi je startao po jedan natjecatelj. Svi sudionici su dobili medalje, kao i pobjednici u kategorijama. Pokrovitelji utrke bio je Grad Zagreb.

Utrka Zagrepčanka 512 utemeljena je po uzoru na američki Empire State Building Run-Up, prvu je 15. prosinca 2012. organiziralo Društvo športske rekreacije Aktivan život povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti.

Okomitu stazu čini ukupno 512 stepenica, no u utrkama se koristi njih 490, bez posljednjeg kata koji je izostavljen zbog organizacijsko-sigurnosnih razloga.

Kossijev rezultat bio je 3:53.86, dok rekord staze 3:21.15 iz 2015. drži Slovenac Domen Pavlič, koji je i pobjednik ove utrke s rezultatom 3:25.68. Drugo mjesto također je osvojio vatrogasac iz Republike Slovenije tako da je Antonio najbolje plasirani hrvatski vatrogasac ove godine čime je uspješno promovirao Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Križevaca i sam Grad Križevace.

Kod žena je najbolja bila Martina Combaj iz DVD Kašina Gornja s rezultatom 4:58.97, koja od prošle godine drži rekord staze 4:55.00.

Humanitarni karakter utrci dala je akcija prikupljanja startnina i donacija u korist Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) iz Zagreba.

čitam...