PREDSJEDNIK SAVJETA MLADIH

Antonio Sirovec glas je mladih Prigoraca: Dosta nam je ustaša i partizana, nismo više balavci koji pokušavaju ući u politiku

Za slabu uključenost u politička zbivanja Sirovec ne krivi mlade naraštaje. Jednostavno vjeruje da kroz pokušaje prijašnjih generacija vide kako se ne isplati truditi jer stvarnog rezultata nema. U skladu s time govori o najvećem projektu - promjeni cjelokupnog društva.

12:00h
0
Foto: Ivan Balija
Antonio Sirovec // Foto: Ivan Balija

Mladima je dosta političkog prepucavanja, ustaša i partizana. Došlo je vrijeme za političare mladoga kova, rekao nam je Antonio Sirovec, predsjednik Savjeta mladih čiji su članovi i Irma Vargić, Sandro Matus, Robin Petić, Domagoj Bunta, Marko Martinčević i Nikola Ostojčić. Na čelu savjetodavnog tijela Gradskog vijeća Grada Križevaca nalazi se od 18. travnja prošle godine kada je Savjet konstituiran. Otada do danas – izjavio je u razgovoru kojim smo se dotaknuli ponajprije mladih Križevčana i Križevčanki, njihovih potreba, aktivnosti i želja – rade kako ne bi bili “tek tijelo koje će se ponekad okupiti i odraditi sjednicu bez glave i repa.”

Iza njih je, dakle, više od jedne trećine mandata kojima Sirovec nije zadovoljan. Mogli su napraviti više, smatra, unatoč tome što pet od sedam članova dosad nije bilo dijelom Savjeta. Privikavali su se, učili kako sastaviti dnevni red, pitali se smiju li ovo ili ono, na koja vrata pokucati, kako vijećnicima predložiti ideju…

– Interakcija je sada više nego korektna. Uvažavaju nas kao članove Savjeta, dobili smo na važnosti, više nismo balavci koji pokušavaju ući u politiku – siguran je Sirovec, vrlo zadovoljan suradnjom s križevačkim – kako ga karakterizira – prijateljski nastrojenim gradonačelnikom Marijom Rajnom.

Foto: Matija Gudlin
Mario Rajn // Foto: Matija Gudlin

Fokusirali su se, nastavlja, na provođenje edukacija i radionica kao što je Hackathon Grad za mlade – Križevci 2030. na kojemu je sudjelovalo dvadesetak mladih, a koji su razvijali svoje informatičke vještine, poduzetničko razmišljanje i pisanje projekata. Radom u grupama primijetili su kako je turizam područje u kojemu nadolazeći naraštaji vide budućnost.

Premda Savjet čine pojedinci iz civilnog sektora te šarenih političkih stranaka – pri čemu je Sirovec dio Foruma mladih SDP-a – ističe kako opozicija gotovo ne postoji. Savjet gotovo sve odluke donosi jednoglasno, međusobno slušajući prijedloge. Pritom se nada kako će uskoro uključiti mlade iz prigradskih naselja, ili barem čuti njihove želje i probleme, kao i srednjoškolce.

– Nismo ovdje da bismo politizirali. Radimo na volonterskoj bazi čime se vidi tko i koliko želi pomoći zajednici. Moja filozofija vođenja temelji se na kompromisu, moramo naučiti uvažavati tuđe mišljenje. Kolege imaju drugačiji pogled na svijet, ali zašto se ne bismo složili i napravili nešto za mlade? – pita se Sirovec koji je i ranije želio ući u Savjet, što je uspio postepenom političkom aktivacijom i predsjedničkim vođenjem Križevačke udruge mladih.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
“Ne može se dogoditi da vikendom u gradu nema ničega.”

Gradsko vodstvo mora voditi Križevce, raditi na kapitalnim projektima, uvjeren je naš sugovornik koji – iako smatra da mladi Prigorci nisu apolitični kao što su nekada bili, a što se, misli, promijenilo Rajnovim dolaskom nakon dugogodišnjeg predsjedavanja HDZ-a i SDP-a – poziva na dodatnu aktivaciju, i to prvenstveno kroz udruge. Kao primjere naveo je vlastitu, ranije spomenutu udrugu, zatim udruge P.O.I.N.T., Vrtuljak, K.V.A.R.K., Udrugu invalida Križevci, Maslačak te Perzeide u čije bi se redove, rekao je, trebao uključiti veći broj mladih.

– Ne može se dogoditi da vikendom u gradu nema ničega – ističe.

Dakle, mišljenja je kako mladim Križevčanima nedostaje sadržaja, mjesta za aktivan društveni život trenutno sveden na odlazak u kafić kao, naglašava, nužno zlo upravo suprotno sportskim igralištima koja su prije par godina, tvrdi, bila krcata. Odveo nas je, tako, na igralište Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, pokazavši detalje kojima je želio ilustrirati nedovoljno ulaganje, koje bi valjalo pokrenuti suradnjom Koprivničko-križevačke županije, Grada Križevaca i same škole.

Nezaobilazno je dotaknuti se kina na čijem je mjestu Grad odlučio graditi stambeno-poslovnu zgradu. Unatoč tome što je u pitanju velika križevačka rana o kojoj se godinama govori, Sirovec taj potez smatra dobrim. Prema njemu, važno je posložiti prioritete u smislu da ako se za obnovu zgrade ne mogu povući sredstva iz fondova Europske unije, a u gradu, navodi predsjednik Savjeta primjer, nedostaje sportska dvorana, tada nije logično ulagati prvo u zabavne sadržaje. Kao privremene alternative klasičnome kinu spomenuo je Robin ljetno kino te multimedijsku dvoranu u Razvojnom centru i tehnološkom parku u kojoj bi se, možda, mogli puštati filmovi.

Dok o malonogometnoj Ligi dobrosusjedski odnosi, turniru u videoigri Hearthstone, skate-parku, pa i Park-šumi Župetnica govori kao svijetlim primjerima križevačkih sadržaja, dotiče se pomanjkanja jednodnevnih i dvodnevnih manifestacija, edukacija, slabe iskorištenosti Križevačkih štatuta kao gradske povijesti te biciklističkih staza koje su tu, ali njihov potencijal nije dovoljno iskorišten.

– Grad ne može biti samo centar i beton – izjavio je Sirovec, okrenuvši se Srednjoj gospodarskoj školi i Visokom gospodarskom učilištu kao snažnim institucijama, u skladu s čijim radom mladima treba dati poljoprivredne poticaje.

– Ne moramo urbanizirati Križevce jer su maleni – razmišljanje je predsjednika Savjeta željnoga da jednoga dana i sam bude dio Gradskoga vijeća kojega smatra temeljnim dijelom grada.

“Mladi imaju svoje ja!”

Za slabu uključenost u politička zbivanja Sirovec ne krivi mlade naraštaje. Jednostavno vjeruje da kroz pokušaje prijašnjih generacija vide kako se ne isplati truditi jer stvarnog rezultata nema. U skladu s time govori o najvećem projektu – promjeni cjelokupnog društva.

– Mladi imaju svoje ja, treba ih prepoznati i o njima govoriti – zaključuje Sirovec.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW