Sporna Industrijska konoplja

APSURD Robert Marković: Na sudu sam dobio kaznu od 1866 kuna jer sam u kući držao hranu za ptice i ribe koja je policajcima izgledala kao opojna droga

11:41h
0
Sramotna presuda zbog sjemenki industrijske konoplje
Robert Markovčić s teglicom sjemenki industrijske konoplje // Screenshot Youtube

Ovo je sramotno, nisu me imali za što optužiti pa sam kažnjen jer sam u kući imao industrijsku konoplju koju sam kupio u slobodnoj prodaji, a koja je ustvari hrana za ptice – ogorčeno nam priča Robert Markovčić Moko iz Svetog Đurđa kraj Ludbrega.


Moko je svima poznat kao prirodnjak, istraživač koji snima film o opstanku na Dravi, bavi se i pisanjem te preživljavanjem u prirodi.

No ovog puta nije riječ o boravku u prirodi, već nepravomoćnoj presudi varaždinskog Prekršajnog suda koja je Moku na kućnu adresu stigla točno prije tjedan dana.

Naime, prema njegovim riječima, kažnjen je s 1866 kuna jer je u kući imao teglicu sjemenki industrijske konoplje, a ta je, inače hrana za ptice i ribe, policajcima je izgledala kao opojna droga.

Osim bumeranga, Moko izrađuje i koplja, lukove i strijele, mačeve i noževe // foto: Mario Kos
Robert Moko Markovčić // Foto: Mario Kos

Kako nam je ispričao, policija mu je pokucala na vrata krajem prošle godine, a imali su nalog za pretres zbog anonimne prijave da skriva oružje. No jedino što Moko od oružja ima su lukovi i strijele te mačevi čijom se izradom bavi te je rukotvorine prodavao na Renesansnom i ostalim sajmovima toga tipa. Njegov je rad priznat od strane struke te je za njega dobio i mnoštvo priznanja, a na tu je temu održao brojne radionice.

O tome što ga snašlo objavio je i film na YouTubeu jer kaže da želi druge upozoriti što im se može dogoditi ako ne traže vještačenje. Priča da mu je u pretragu kuće došlo šest policajaca, no za prekršajnu prijavu nisu imali osnove. A onda su pronašli su staklenku industrijske konoplje.

Nisam ju ni skrivao, pa to je hrana za ptice i ribe koju sam kupio u poljoapoteci. Kupio sam ju za kanarinca i presipao u staklenku. Zbog toga sam zaradio prijavu u kojoj stoji da je riječ o tvari koja je na popisu psihoaktivnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga. Zbog toga sam morao dva puta na sud u Ivanec – žali nam se Moko.

Navedena hrana za ptice koja se može kupiti u slobodnoj prodaji

Iz Graminee u Koprivnici potvrdili su nam da se navedena industrijska konoplja prodaje kao hrana za ptice po cijeni od 32,50 kuna za kilogram te za kupovinu ne treba nikakva dozvola. Osim za ptice, ove sjemenke koriste i ribiči.

Moko kaže kako je na sudu tražio da se sjemenke pošalju na vještačenje, no rezultati nisu nikada stigli jer, kako su naveli, materijal nije pogodan za vještačenje.

– Stoga je u obzir uzeta izjava policajca da se te sjemenke ne smiju držati. Nisam htio potpisati rješenje takve presude pa sam ju u ponedjeljak primio na kućnu adresu. Imam mogućnost žalbe od osam dana i žalit ću se i u Varaždin i u Zagreb. Bilo bi sramotno da takva presuda postane pravomoćna – tvrdi Robert.

Kaže da se slučaj prikazuje kao da su uhvatili velikog dilera, a on s drogom nema nikakve veze.

Ne želim da me prikazuju kao drogeraša i kriminalca jer to nisam – navodi on.

Kako kaže, u nepravomoćnoj presudi stoji da je priču iskonstruirao da bi ga se oslobodilo prekršajne odgovornosti, a sudac je povjerovao policajcu kao službenoj osobi.

Ne bih ja hodao u podrapanim hlačama i sam ih šivao, da je to marihuana – ogorčeno zaključuje Moko.

Sramotna presuda zbog sjemenki industrijske konoplje
Robert i sporna hrana za ptice // Screenshot Youtube

Danas copra Moko, renesansni copernjak!

Danas copra Moko, renesansni copernjak!

Posted by Epodravina.hr on Sonntag, 27. August 2017

čitam...