Centar Ludbrega

Arheološko nalazište uskoro turistička atrakcija

11:33h
0
Arheološke iskopine // Foto: Ludbreg.hr
Arheološke iskopine // Foto: Ludbreg.hr

Zahvaljujući sondažnim istraživanjima tijekom 60-ih i 70-ih godina saznali smo što se točno nalazi u vrtu Somogji te smo 2008. godine pokrenuli veliki projekt s kojim smo uspjeli u svega četiri godine istražiti cijeli vrt. Istražili smo rimsku vilu, portik i peristil tipa s pripadajućim malim kupalištem i napravili cjelokupnu dokumentaciju, a prošle godine dobili smo građevinsku dozvolu – objasnila je dr.sc. Tajana Pleše, voditeljica istraživačkih radova.

Arheološko nalazište u središtu Ludbrega uskoro bi moglo postati turistička gradska atrakcija. Cilj je da nalazište postane turističko-promotivni dio zanimljiv različitim dobnim uzrastima. Svrha projekta je revitalizirati objekt i prilagoditi muzejskim potrebama u kojem bi se čuvali eksponati koji se pronađu na tom mjestu.

– Zahvaljujući sondažnim istraživanjima tijekom 60-ih i 70-ih godina saznali smo što se točno nalazi u vrtu Somogji te smo 2008. godine pokrenuli veliki projekt s kojim smo uspjeli u svega četiri godine istražiti cijeli vrt. Istražili smo rimsku vilu, portik i peristil tipa s pripadajućim malim kupalištem i napravili cjelokupnu dokumentaciju, a prošle godine dobili smo građevinsku dozvolu – objasnila je dr.sc. Tajana Pleše iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditeljica istraživačkih radova.

U istraživanje je dosad uloženo preko 2 milijuna kuna, a posljednje tri godine uloženo je dodatnih 700 tisuća kuna u zaštitne i pripremne radove za provođenje samoga projekta. Idući korak je prijava na međunarodne fondovske natječaje kako bi se osiguralo 12 milijuna kuna za završetak projekta.

– Ono što je uistinu velika prednost Ludbrega jest da je projekt potpuno spreman što znači da imamo građevinsku dozvolu i ovih dana će biti gotova studija izvodljivosti i samo očekujemo natječaj kako bismo se mogli aplicirati. Mislim da smo jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je u potpunosti spreman na jedan ovako velik projekt – pojasnio je Dubravko Bilić, ludbreški gradonačelnik.

čitam...