Skup drvoprerađivača

Austrijanci i Hrvati podijelili iskustva i razgovarali kako unaprijediti drvno-prerađivačku industriju

15:38h
0
Poslovni skup u u HGK ŽK Koprivnica // Foto: Županijska komora Koprivnica

Drvno-prerađivačka industrija danas čini 3,52% BDP-a Hrvatske, prosječna neto plaća u sektoru je 3,6 tisuća kuna, a u strukturi izvoza dominiraju poluproizvodi, podijelio je Ivić Pašalić neke činjenice.

Međunarodna konferencija Tehnologije za industriju drva i namještaja, poslovne prilike i EU-poticaji i poslovni skup hrvatskih i austrijskih drvoprerađivača održani su danas u HGK Županijskoj komori Koprivnica.

Skup je ispred koprivničke komore pozdravio predsjednik Mirko Habijanec, predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK Ivić Pašalić, direktorica Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Sonja Holocher-Ertl i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

– Drvno-prerađivačka industrija danas čini 3,52% BDP-a Hrvatske, prosječna neto plaća u sektoru je 3,6 tisuća kuna, a u strukturi izvoza dominiraju poluproizvodi. To je industrija koje može stvarati visoke prihode i proizvode visoke vrijednosti. Dok je prosječan godišnji prihod po zaposlenom u drvnome sektoru u Hrvatskoj 50.000 eura, u Europskoj uniji je to duplo više – podijelio je Ivić Pašalić neke činjenice, uvjeren da je drvno-prerađivačka industrija, industrija velikih šansi, ali i velikih rizika.

Igor Bobek iz Sektora za međunarodne odnose i EU pri HGK predstavio je EU poticaje za nabavu strojeva za drvno-prerađivačku industriju i industriju namještaja, s naglaskom na otvorene natječaje i natječaje koji su u najavi.

Renato Radić iz tvrtke Prima Commerce predstavio je Strategiju razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja 2016-2020. koju je izradilo Udruženje drvno-prerađivačke industrije s osnovnim smjernicama i ciljevima koji se žele postići u drvnom sektoru, a to su konkurentna drvno-prerađivačka industrija i prosječna neto plaća po zaposlenom 5000 kuna.

U završnom dijelu konferencije preko 50 sudionika, austrijskih i hrvatskih poduzetnika, međusobno je razmijenilo svoja znanja i iskustva.

HGK Županijska komora Koprivnica bila je domaćin i organizator događanja u suradnji s Austrijskim uredom za vanjsku trgovinu, Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Panonskim drvnim centrom kompetencija te drvnim klasterom VIRIDIS.

čitam...