Austrijanci zainteresirani za izgradnju energane

09:59h
0
Austrijancima su predstavljene moguće lokacije za igradnju energane / Foto: kckzz.hr

Koprivničko-križevačku županiju u četvrtak su posjetili predstavnici tvrtke Nahtec iz Austrije, koja je zainteresirana za izgradnju energane za biomasu i Centra za alternativne izvore energije.

 

Tvrtka Nahtec s još četiri poduzeća djeluje u okviru „Centra alternativnih izvora energije HR”. Zainteresirana je za izgradnju energane za biomasu kapaciteta 1 MW na površini do 2 hektara industrijske zone, uz pretpostavku mogućnosti osiguravanja do 400 hektara poljoprivrednih površina za uzgoj kukuruza za silažu. Radi se o količini silaže do 20.000 tona na godišnjoj razini.

Uz to, tvrtka je zainteresirana i za razvoj Centra za alternativne izvore energije na području Županije, koji bi se bavio razvojem i poticanjem poljoprivrede, zapošljavanjem i educiranjem novih kadrova, te partnerstvima u projektu.

Zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac upoznali su goste sa potencijalnim lokacijama za gradnju energane na području Koprivničko-križevačke županije, kao i sa zakonskim i gospodarskim okvirima oko realizacije projekta. Dogovoren je posjet jedinicama lokalne samouprave koje ispunjavaju tražene uvjete, prije svega komunalno opremljene parcele i poljoprivredne površine dostatne za potrebne sirovine.