podnesena je žalba

Automobilom usmrtio pješaka (73) i oslobođen je svih optužbi

Nesretnik je prelazio kolnik i uslijed udara zadobio teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja.

08:00h
0
Foto: Ivan Balija
Zaobilaznica je nekoliko sati bila zatvorena za promet / Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude Općinskog suda u Varaždinu, kojom je optuženi državljanin Bosne i Hercegovine (35).

On je oslobođen optužbe da je počinio kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu.

Okrivljenika se optužnicom tereti da se 3. siječnja 2016. u Ludbregu, upravljajući automobilom marke Audi A6 slovenskih nacionalnih oznaka, približavao neosvijetljenom raskrižju vozeći brzinom od oko 68 kilometara na sat.

Brzina nije bila prilagođena smanjenoj vidljivosti u vožnji noću, u dometu oborenih svjetala vozila, te po klizavom kolniku zbog sloja ugaženog snijega, te je zbog tih propusta prednjim dijelom vozila udario u tijelo 73-godišnjeg pješaka.

Nesretnik je prelazio kolnik i uslijed udara zadobio teške ozljede od kojih je preminuo na mjestu događaja.

Žalba je podnesena zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te se žalbom pobijaju zaključci suda o tome da okrivljenik nije kriv za prometnu nesreću, budući da je u postupku utvrđeno kako je brzina njegove vožnje bila neprilagođena uvjetima vožnje i da je okrivljenik propisnom vožnjom mogao izbjeći nalet na pješaka.