Bašić i Picig istupili iz križevačkog HDZ-a te najavili masovan odlazak članova

15:38h
0
Picig i Bašić istupili su iz križevačkog HDZ-a i najavili masovan odlazak članova // Foto: Koprivnica.net

Burne reakcije je izazvala vijest kako će Roko Bašić te Željko Picig, kandidati za gradonačelnika i njegovog zamjenika u Križevcima na prošlim lokalnim izborima, istupiti iz HDZ-a. Naime, Županijski odbor HDZ-a prošloga je lipnja raspustio Gradski odbor stranke u Križevcima te imenovao Povjerenstvo, koje je predložilo isključivanje spomenutih članova iz stranke. Međutim, Sud časti županijskoga HDZ-a je odbio isključiti iz članstva Bašića i Piciga, ali sada su oni sami odlučili istupiti.

– Zbog koalicije HDZ-a i HSS-a na nacionalnoj razini sva viša tijela HDZ-a dopustila su da križevački HDZ bude podružnica HSS-a. Koalicijski sporazum HDZ-a i HSS-a za grad Križevce najsramotniji je dokument u povijesti HDZ-a grada Križevaca, iz kojeg se iščitava da se HDZ mora odreći svojih programa i ciljeva, a da vijećnici HDZ-a moraju biti isključivi dizači ruku svih HSS-ovih programa, kakvi god oni bili – izjavio je Picig, a prenijela Radio Koprivnica.

Prilikom obraćanja javnosti, donedavno istaknuti članovi HDZ-a u Križevcima, najavili su i kako će iz stranke otići još 300-tinjak članova.

Darko Sobota, predsjednik županijskog HDZ-a, na konferenciji za novinare u Koprivnici // Foto: Koprivnica.netNa najavljeno istupanje iz stranke Bašića i Piciga, reagirali su i čelni ljudi Županijskog odbora HDZ-a. Njegov predsjednik Darko Sobota je napomenuo kako je riječ o smišljenoj manipulaciji, posebice onom dijelu o izlasku članova iz stranke.

– Vijest o stotinama članova koji napuštaju HDZ našla je mjesta i u nacionalnim medijima, tako da je cilj potpuno jasan – destabilizirati stranku od križevačke organizacije do vrha te napraviti raskol i razdor u koaliciji HSS-a i HDZ-a, kojoj su se Bašić i Picig od samoga početka protivili – napomenuo je Sobota.

Bašić i Picig, sada već bivši članovi HDZ-a, nastavit će djelovati kao nezavisni vijećnici, a o masovnom najavljenom izlasku članova iz stranke Sobota kaže da nema govora, posebice stoga što ni sam križevački ogranak ne broji više od 450 članova.

čitam...