MUŠKO ILI ŽENSKO

Bebica stiže, kako odabrati savršeno ime?

Svakako ne dozvolite ni sebi ni okolini da odabir imena učine nečim stresnim i hitnim. 

10:08h
0

Plusić na testu je tu i kreću brojne nedoumice. Novorođenče, kako brinuti o njemu, hoćete li znati savladati sve izazove i kako se najbolje pripremiti na dolazak novog člana obitelji najčešća su pitanja koja se pojavljuju nakon saznanja o trudnoći. Kada se smire strasti i počnete malo objektivnije sve gledati, s vremenom će se nametnuti pitanje odabira imena za dijete.

Koji god kriteriji za odabir imena vam bili važni, svakako je bitno s partnerom o tome razgovarati i odabir imena učiniti jednim ugodnim zajedničkim ritualom. Nemojte se iznenaditi ako imate ime već godinama, no nakon poroda odlučite da vam ipak to ime ne pristaje uz dijete. Svakako ne dozvolite ni sebi ni okolini da odabir imena učine nečim stresnim i hitnim.

Stvari o kojima ne bi bilo loše voditi računa prilikom odabira imena:

Ako je to ime trenutno popularno, hoće li biti prečesto kada dijete krene u vrtić ili školu (i predstavlja li vam to problem)?

  • Je li vam bitno značenje imena?
  • Je li vam bitno porijeklo imena?
  • Želite li dugo ili kratko ime (pritom imajući u vidu i dužinu prezimena, osobito ako će dijete nositi i majčino i očevo prezime)
  • Kako zvuči kombinacija imena i prezimena (Sjetimo se pritom vječnog primjera djevojke Ban Ana)?
  • Imate li neko početno ime imena koje preferirate (npr. ako želite da imena sve djece počinju istim slovom)?

Najpopularnija muška imena za djecu uglavnom se iz godine u godinu u Hrvatskoj ne razlikuju mnogo. Većina imena pri vrhu tu imaju svoje stalnom mjesto, a najčešća od njih su: Ivan, Petar, David, Luka, Mateo, Matej, Mihael i Marko.

Slična je situacija i kod djevojčica. Najčešća ženska imena za djecu godinama su Mia, Nika, Lucija, Ema, Ana, Sara, Mila i Lena.

Neki budući roditelji već godinama imaju spremna imena, neki će pričekati da saznaju spol i tada krenuti u potragu, dok se neki neće time pretjerano zamarati već će odabir imena teći spontano ili će ime odabrati tek nakon poroda.

Kako je to bilo kod vas?

 

 

čitam...