Bepo i Mato

23:00h
0
Bepo i Mato

Rukometni trener prof. Josip Samaržija uključio se u treniranje rukometa nakon završetka visoke škole za fizičku kulturu. Sa zvanjem trenera raznih sportova mogao je uzeti i nogomet ili bilo koji sport, ali se odlučio za rukomet, kojeg je i igrao u muškoj momčadi Partizana.


I djevojke su tada igrale pod imenom Partizan (društvo za tjelesni odgoj, DTO), kasnije je klub prihvatila Podravka.

Samaržija je utirao put vrhunskom rukometu u Koprivnici, dva puta je osvojio prvenstvo Jugoslavije, trenirao muške u Švedskoj i ženske u Somboru, bio selektor i A i juniorske reprezentacije, a povratkom u Koprivnicu, Podravka je izborila 1. ligu, gdje je Samaržija i vodio ekipu i bio šef stručnog štaba.

Bez Josipa Samaržije ne bi bilo modernog rukometa u Koprivnici i ne bi u tom sportu dosad sudjelovalo stotine koprivničkih djevojaka. Turnir, koji tradicionalno krajem kolovoza organizira RK Podravke, je uspomena na njega.

Do njega je na slici dugogodišnji trener u Podravki, prof. Mato Matijević. Slika je snimljena osamdesetih gdoina, kada su obojica vodili jugoslavensku omladinsku reprezentaciju na SP u Kanadi. U ekipi je bila i Đurđica Pajska, danas Zečević.

čitam...