Beroš o brazilskom soju: ‘Ta mutacija može biti i hrvatska varijanta’

Na pitanje što će biti s nabavom ruskog cjepiva, naglasio je kako Hrvatska "paralelno vozi na oba kolosijeka".

14:00h
0
beros
Vili Beroš // Foto: Screenshot

Uoči sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je otkriće znanstvenog tima Laboratorija za naprednu genomiku Instituta Ruđer Bošković (IRB), pod vodstvom dr.sc. Olivera Vugreka, koji je identificirao prisutnost mutacije brazilskog soja u Hrvatskoj.

“Stvari nisu tako jednostavne. Na Institutu Ruđer Bošković detektirana je jedna od mogućih mutacija koje karakteriziraju ne samo brazilski, nego i južnoafrički i britanski soj virusa. Čuo sam se s dr. Vugrekom, rekao je da je sekvenciranje cijelog genoma virusa u postupku i za tjedan dana ćemo imati kompletnu informaciju”, rekao je ministar, dodavši kako je brazilski soj je najsličniji britanskom, dakle manje zarazan od južnoafričkog.

“Ova mutacija na spike proteinu može biti i od druga dva soja, a možda će biti neka hrvatska varijanta. U kliničkom aspektu, mutacija je nađena u jednom od uzoraka, još 30. siječnja. Nema kliničkih parametara koji bi ukazivali na širenje epidemije. Ali svakoj mutaciji treba posvetiti pažnju, no bez senzacionalizma”,  poručio je.

Na pitanje što će biti s nabavom ruskog cjepiva, naglasio je kako  Hrvatska “paralelno vozi na oba kolosijeka”. To cjepivo može doći vrlo brzo, ovisno o regulatornim agencijama – bio to HALMED ili EMA.

“Upotrijebit ćemo onu opciju koja za građane bude najadekvatnija, najsigurnija za naše građane, istaknuo je i rekao da rusko cjepivo u Hrvatsku može doći vrlo brzo”, rekao je Beroš.

Što se tiče najava iz Pfizera da bi možda samo jedna doza bila dovoljna za imunitet Beroš je rekao: “S imunološkog aspekta prva doza cjepiva već izaziva dostatnu imunost za sprečavanje zaraze. Druga doza znači podizanje imuniteta da bude dugotrajnije. Ako bude poremećaja u isporukama, razmotrit ćemo odgodu druge doze”.