novi dan nova odluka

Beroš odustao od obaveznog cijepljenja u zdravstvu, pronašao kompromisno rješenje po uzoru na neke druge države

U ovom trenutku u zdravstvu nije cijepljeno 35 posto medicinskih sestara i tehničara, što znači da je sustav loše zaštićen od covida i to 'iznutra'

16:41h
0
Foto: Ivan Balija
Ilustracija // Foto: Ivan Balija

Već smo navikli da nas članovi nacionalnog stožera svakodnevno bombardiraju raznim mjerama i izmjenama istih, a u prvom planu su one o cijepljenju. Iako se proteklih tjedana pričalo o obaveznom cijepljenju za pojedine sektore, čini se da od toga neće biti ništa.

Naime, kako piše Jutarnji, Vili Beroš zasad je odustao od obaveznog cijepljenja u zdravstvenom sektoru, ali ćemo, prema njegovim najavama, kao i većina EU zemlja vjerojatno krenuti s ‘pametnom uporabom covid potvrda’. To znači da bi zaposlenici covid potvrdama trebali dokazivali svoj korona status, a onima koji se ne žele cijepiti neko bi se vrijeme plaćalo testiranje iz zdravstvenog proračuna.

Kako piše Jutarnji, ta testiranja vrlo bi vjerojatno pala na leđa hrvatskih osiguranika, no Beroš jednostavno mora nešto poduzeti po tom pitanju, jer bi pacijenti uskoro mogli početi tražiti odštete od bolnica ako se unutar istih zaraze virusom od pozitivnog medicinskog djelatnika. Navodno je jedan takav primjer zabilježen proteklih dana u KBC Zagreb.

Podsjećamo, u ovom trenutku u zdravstvu nije cijepljeno 35 posto medicinskih sestara i tehničara, što znači da je sustav loše zaštićen od covida i to ‘iznutra’, jer pacijenti na ulazima prolaze kroz testiranja, što nije slučaj kod zaposlenih djelatnika.