presica

Beroš: Sedam je novih slučajeva, ukupno 2119, preminule dvije osobe, obje iz Koprivničko-križevačke

Dvije osobe preminule su u Koprivnici.

14:06h
0
Vili Beroš // Screenshot

U Republici Hrvatskoj do danas, 6. svibnja, dijagnosticirano je 2119 osoba poztivnih na Covid-19, što je povećanje od sedam u odnosu na jučer, objavio je ministar Beroš na još jednoj presici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Tri su iz Dubrovačko-neretvanske, dva iz Zagreba, jedan iz Splitsko-neretvanske, te jedna novooboljela je iz Koprivničko-križevačke. Više o našoj županiji pročitajte OVDJE.

Također, preminule su dvije osobe, obje u Koprivnici, štićenici Doma za starije i nemoćne, rođene 1924. i 1932. godine. Jedna od novozaraženih dolazi s područja Koprivničko-križevačke.

U samoizolaciji nalazi se 18 689 osoba.

Ministar Beroš rekao je kako se tečajevi za trudnice ne održavaju u zdravstvenim ustanovama pa su primalje pripremile tri besplatna YouTube videa.

Novinare je zanimalo više o propusnicama čije će se moguće ukidanje raspravljati idućeg tjedna. Na presici Stožera kazano je kako su e-propusnice zaista napravile svoju zadaću, a ona je da se smanji kretanje između pojedinih sredina i zajednica. Trenutno je 290 tisuća važećih propusnica. Idući tjedan znat će se više o propusnicama, hoće li ostati ovakve ili će se možda ukinuti. 

Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje što se tiče odlaska na more, odnosno plaža, što je komentirao i jutros, a o čemu smo pisali OVDJE.

– Vjerujem da je to teško zamisliti u ovoj situaciji. Potrebna je svijest i disciplina građana, neće se čekati na red za ulazak u vodu, jedino je bitno da se održava socijalna distanca jer se prilikom izrona stvara aerosol koji može prenijeti virus. Neće biti ležaljka do ležaljke, ali uz mjere vjerujem da ćemo uživati u našem velikom moru – rekao je Capak.

Kako će funkcionirati parkovi prirode čije je otvaranje najavljeno u ponedjeljak 11. svibnja?

Poznato je da je javno objavljen dokument u kojem su u trećoj fazi popuštanja sadržana i otvorenja parkova prirode. Mi kao HZJZ ćemo do petka objaviti naše epidemiološke upute za ponašanje u parkovima prirode. Što se tiče propusnica i dolasku ljudi iz drugih županija, to ne ovisi o HZJZ-u.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić, pojasnila je što znači nulti pacijent i k

– Svjetska zdravstvena organizacije je upozorila na to. Znanstvenici koji se bave dijagnostikom su toga svjesni. Čim se malo uhvati rima ide se gledati jesmo li među nekim sličnim bolesnicima u prošlosti mogli naći upravo te bolesti. To je moguće jer smo dužni čuvati masu različitih uzoraka, to se mora dijelom i zakonski, a dijelom iz istraživačke svrhe. Vi iz banke seruma uzmete onda uzorke. Ti testovi nisu još uvijek dovoljno dobri. Međutim ako se nađu negdje ta antitijela, onda ćemo sigurno dokazati da je netko u prošlosti bio inficiran. To bi možda moglo biti najvažnije za Italiju, i ove zemlje gdje se čini da je odjednom buknulo. Moguće da je bilo nešto mjesec dana prije. Mi smo imali dosta mirnu situaciju, testirali smo 25 dana prije prvog slučaja. Vjerujem da kod nas može biti mali broj prije pozitivnih jer da ih je bilo više imali bismo i mi drugačiju epidemiološku situaciju – rekla je.

 

čitam...