sud

Besramne pljačkašice pretukle slijepu, nepokretnu baku Mariju i uzele joj svu ušteđevinu

Gurnula sam ruku iza vrata i napipala rukav bunde. Povikala sam 'Tko si, što tu radiš?'. Udarila me zatvorenom šakom u nos i lice i bacila na pod, kazala je tihim glasom žrtva (95) brutalne krađe.

08:18h
0
Foto: Željko Rukavina / 24sata
Foto: Željko Rukavina / 24sata

Sram vas bilo, mrcine jedne. Meni ste uzeli sve, kazala je Ružica Punčikar (86) nakon što je dala iskaz kao svjedok i oštećena osoba na Općinskom sudu u Koprivnici. Tamo su pred suca Krešimira Pavlovića u lisicama iz varaždinskog zatvora stigle Jagoda Horvat (52) i Marizela Oršuš. One se terete za razbojničke krađe u pokušaju i tešku krađu. Dok je opisivala kako su je osumnjičene ‘posjetile’ u njenoj kući, Ružica Punčikar izlaganje prekidala suzama, pišu 24sata.

– Živim od 705 kuna mirovine koliko mi je poštar jučer donio, sa sinom koji zadnjih 20 godina ima Parkinsovu bolest. On prima 600 kuna. Vama država mjesečno daje po 2500 kuna. Sramite se, kradete od 2010. godine kad ste prvi put suđene. Sramite se…. Od čega ću uzdržavati sina koji ima 53 godine – kazala je vidno uzrujana opljačkana žena. Dok je osumnjičeni dvojac obasipala teškim riječima, Horvat i Oršuš, sjedile su s kamenim izrazom lica.

Odgovarajući na pitanje suca, kazala je kako nije vidjela pljačkašice kad su ušle u kuću, nego ih je srela na izlazu na stepenicama, te ih pitala što tu rade. Nisu joj ništa odgovorile već su prošle stepenicama pokraj nemoćne starice, koja je dodala kako ih je mogla gurnuti niz stepenice na izlazu ali nije.

Nikome ne želim zlo. Uvijek smo drugima pomagali, a kud sve ovo vodi – zapitala se opljačkana žena koju je na sud jedva došla uz pomoć štaka. Opisala je kako je otišla u sobu i vidjela da su joj iz ormara odnijeli svu životnu ušteđevinu. Radi se o 18.000 kuna.

Još potresnije je bilo svjedočenje Marije Petrić (95) koja je slijepa i gotovo nepokretna. Budući da se nije mogla popeti na drugi kat suda, jer lift nije radio, njen iskaz su uzeli u prizemlju.

– Kretala sam se hodnikom prema sobi kako bi uzela veš za pranje. Vrata su bila „zabravljena“ pa sam pomislila da je nešto palo iza njih. Gurnula sam ruku iza vrata i napipala rukav bunde. Povikala sam ‘Tko si, što tu radiš?’, ali nisam dobila odgovor. Žena se odmaknula od vrata i pokušala bez riječi proći pokraj mene, ali sam ju osjetila i primila za kaput. Udarila me zatvorenom šakom u nos i lice i potom primila za prsa i bacila na pod – kazala je tihim glasom žena, pokazujući kako su je bacili na tlo.

Uspjela se nakon nekog vremena podignuti i  napipati štaku i izašla je u dvorište kako bi dozvala pomoć. Susjed, Vlado Peti, je na sudu kazao kako je starica bila sva oblivena krvlju te je odmah zvao Hitnu i policiju. I ona je prije izlaska sa suda, rekla okrivljenicama da su lijenčine koje nemaju ni malo srama.

Dodala je da noćima ne može spavati iz straha i nikome ne otvara vrata. Kako policija nije dovela na sud trećeokrivljenu Anitu Zadravec, jer je rodila prije četiri dana, sudac Pavlović odredio je novo ročište za jesen. Zadravec je prevozila dvojac i čuvala stražu dok su „operirale“ po kućama. Nakon što su svjedoci izašli iz sudnice okrivljena Jagoda Horvat je pitala suca kad će nju i Marizelu pustiti iz istražnog zatvora.

 

čitam...