POSAO, KUĆA, NIŠTA BIRTIJA

Bili smo s Koprivničancima na zadnjoj kavi. Nitko ne podržava zatvaranje kafića: Mladi će se uvijek snaći, pit ćemo kavu u parku

U iduća tri tjedna svoju dozu ovog nezaobilaznog napitka kojim većina nas počinje svoj dan ispijat ćemo u toplini doma, ureda, redakcija, ulica, parkirališta... odnosno svugdje osim tamo gdje je prvenstveno tome mjesto. 

15:13h
0

Ispijanje kave u omiljenom kafiću od sutra više neće biti moguće. U iduća tri tjedna svoju dozu ovog nezaobilaznog napitka kojim većina nas počinje svoj dan, ispijat ćemo u toplini doma, ureda, redakcija, ulica, parkirališta… odnosno svugdje osim tamo gdje je prvenstveno tome mjesto.


Provjerili smo što Koprivničanci misle o novim mjerama, odnosno kako će izgledati njihovi životi od sutra nakon zatvaranja njihovih omiljenih mjesta za druženje i razgovor.

Mario Sabol rekao nam je kako nije baš svaki dan u kafiću, ali tri puta tjedno se obavezno “zaleti” na kavu, više radi društva, nego radi same kave.

– Falit će mi, naravno, ali ne toliko kava koliko društvo. No, siguran sam da ćemo se snaći kao i za prvog zatvaranja kad smo znali uzeti kavu za van na nekom od kioska pa je ispijati u parku. Ovo i nije loše, možda uštedim koju kunu – kaže Mario.

Foto: Ivan Balija
Mario Sabol // Foto: Ivan Balija

Po dnevnu dozu svog crnog napitka svakodnevno odlaze Marta Šola i Gabriela Lončar. Njih dvije razočarane su i nezadovoljne mjerom koja propisuje zatvaranje kafića.

– Ne podržavam apsolutno. Svaki dan smo na kavi prije škole i ovdje sjedimo za stolom s ljudima koje znamo. Nemaju smisla te mjere jer da se ne nađemo ovdje, našli bi se već negdje drugdje. Ne slažem se s tim da su kafići glavni izvor širenja virusa, a redovno i dalje idemo u školu – rekla nam je Marta.

– Ništa manje ugroženi nismo ni na nastavi, iako tamo cijelo vrijeme sjedimo s maskama. Ovo nije rješenje, mladi će se uvijek snaći i naći prostor za druženje, tako je bilo i za prvog zatvaranja. Skupljali smo se kod nekoga doma, u prostorima privremeno preuređenim za druženje, no vodili smo računa da nas ne bude više od deset i naravno, tko je imao kakve simptome, makar bio prehlađen, nije dolazio – rekla je Gabriela.

Foto: Ivan Balija
Marta Šola i Gabriela Lončar // Foto: Ivan Balija

Luka Bošnjak došao je danas po svoju dozu kave, no nije da je u kafiću baš svaki dan.

Foto: Ivan Balija
Luka Bošnjak // Foto: Ivan Balija

– Falit će mi, naravno, pogotovo sad u prosincu, no već smo došli na neke ideje da ćemo se okupljati u parku i kuhati kave na plameniku. Druženja će teško bilo tko zabraniti, samo što će se ona sada preseliti u neke privatne prostore gdje će se ljudi zabavljati, bilo uz kavu tijekom dana, bilo uz neko drugo piće navečer – kazao nam je.

Ni Marko Radotović nije oduševljen novim mjerama.

Foto: Ivan Balija
Marko Radotović // Foto: Ivan Balija

– Svakodnevno sam na kavi, a i navečer poslije treninga svratim do kafića. Odluka je katastrofa, pogotovo u ovom periodu godine kad se inače svi pojačano druže i pripremaju za doček. Ove godine nažalost neće biti ničega, ali uvijek preostaje kava u termosici i druženje na otvorenom. Kad već zatvaraju kafiće nek’ zatvore i crkve – rekao nam je Marko.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

čitam...