Povećani iznosi

Bilić uručio jednokratnu novčanu pomoć za novorođenčad

Umjesto dosadašnjih 1200 kuna za svako dijete, prema novoj odluci taj iznos dobivaju roditelji za prvo novorođeno dijete, za drugo novorođeno dijete primit će iznos od 1500 kuna, a za treće i svako daljnje novorođeno dijete roditelji će dobiti 2000 kuna.

13:45h
0
Foto: Ludbreg.hr

U uredu gradonačelnika Ludbrega Dubravka Bilića danas su uručene jednokratne novčane pomoći za novorođenčad rođenu tijekom siječnja. Grad Ludbreg s početkom nove godine izmijenio je odluku o jednokratnim novčanim pomoćima za novorođenu djecu.


Umjesto dosadašnjih 1200 kuna za svako dijete, prema novoj odluci taj iznos dobivaju roditelji za prvo novorođeno dijete, za drugo novorođeno dijete primit će iznos od 1500 kuna, a za treće i svako daljnje novorođeno dijete roditelji će dobiti 2000 kuna. Pravo na isplatu jednokratne novčane pomoći ostvaruje jedan od roditelja novorođenog djeteta s prebivalištem na području Grada Ludbrega u trenutku rođenja djeteta.

Uručenjem jednokratnih pomoći Grad Ludbreg simbolično je obilježio Svjetski dan socijalne pravde. Naime, Ujedinjeni narodi su 2007. godine su donijeli odluku da će 20. veljače obilježavati kao Svjetski dan socijalne pravde budući se socijalni razvoj mora temeljiti na pravdi, solidarnosti i jednakosti među svim zemljama i unutar svake od njih, a socijalna pravda, jednakost i pravičnost čine temeljne vrijednosti svakog društvenog života.

– Socijalna pravda podrazumijeva da smo svi jednaki, zasniva se na principima poštenja i društvene zaštite. Uručivanje jednokratnih novčanih pomoći za novorođenčad samo je dio onoga što Grad Ludbreg provodi kako bismo stvorili socijalno pravednije društvo u kojem svi ostvaruju jednaka prava. Prošle smo godine tako za socijalna davanja iz gradskog proračuna izdvojili oko 830 tisuća kuna što je uključivalo jednokratne novčane pomoći za novorođenčad, stipendije, jednokratne pomoći za studente koji ne primaju stipendije, jednokratne novčane pomoći za razne situacije kao što su plaćanje troškova stanovanja, plaćanje pogrebnih troškova i slično – rekao je Bilić.

Dodao je kako su sufinancirali i boravak djece slabijeg imovinskog stanja u dječjim vrtićima te troškove prehrane učenika osnovne škole.

– Učenicima smo osigurali i bon u iznosu od 100 kuna za kupnju školskog pribora te smo tako, uz osigurane besplatne udžbenike nastojali pridonijeti financijski lakšem početku školske godine za roditelje – zaključio je gradonačelnik.

čitam...