eko proizvodi

‘BIO’ – sve popularniji način prehrane

18:05h
0

Što vama znači etiketa “bio”? Birate li eko proizvode u nekoj mjeri, da biste umirili savjest da imate bar neke zdrave prehrambene izbore? Imamo razne proizvode u ponudi, ali kad imaju prefix “bio”, ili “eko”, to ipak ima veliki efekt kod kupaca. U svijetu konzumiranja raznovrsnih proizvoda, zdravih i nezdravih, kupci ipak pokušavaju birati zdravije, više “bio”. Eko, bio i organski zapravo znači isto. Možemo reći da su takvi proizvodi u trendu. Osnovni uvjet za eko proizvod je da udovoljava uvjetima ekološke proizvodnje. Eko proizvodi bar 95% sadržavaju ekološke sastojke. Onih 5 % je ostavljeno zbog mogućih onečišćenja iz atmosfere. Ili potencijalnih opasnosti pesticida, koji mogu stići sa susjednog imanja. Ekološki proizvodi moraju imati sve sastojke na etiketi, dakle sve mora biti transparentno. Tako da se ne trebate bojati da vas možda žele obmanuti.

Prednosti eko proizvodnje

Ekološka proizvodnja je zapravo sustavna proizvodnja, nema prepuštanja slučaju. Objedinjuje najbolju praksu u pogledu okoliša i klime. U jednadžbu ekološke proizvodnje uključeno je očuvanje prirodnih resursa, primjena visokih standarda za dobrobit životinjskog i biljnog svijeta.

Što je najvažnije, ekološka proizvodnja podrazumijeva da se ne upotrebljavaju kemikalije poput mineralnih gnojiva, pesticida, hormona. Nadalje, upotreba GMO nije dozvoljena ni u jednoj fazi proizvodnje, kao ni ionizirajuće zračenje, ni mineralna dušična gnojiva. Stroga je kontrola oko toga koja sredstva koristiti u proizvodnji.

Etiketa “eko” ne može se dobiti tek tako. Još jedan bonus je da se eko proizvodnja temelji pretežno na obnovljivim izvorima energije. Potiče recikliranje otpada te smanjenje GMO sojeva na najnižu moguću razinu.

Eko zona – VIP zona

Vaš Konzum katalog ima bio zonu za vas. Redovnom ponudom eko sjemenki, ulja, pahuljica, krekera i ostalih bio proizvoda pobrinuo se da imate zdraviju alternativu.

Zobena rapsodija

Jedan od najpoznatijih gostiju bio zone je zob. Tako možete pronaći zobne pahuljice, krekere od zobi, mlijeko od zobi, itd.  Zob nije slučajno u vip eko zoni – cjelovita zob sadrži 11% vlakana, i to uglavnom ona topiva poput beta-glukana.

Od onih netopivih sadrži lignin, celulozu i hemicelulozu. Ono što je zanimljivo za topiva vlakna je da pomažu povećanju volumena crijevnog sadržaja, te olakšavaju prolaz otpadnim tvarima kroz crijevni sustav. Neće biti na odmet da snižavaju kolesterol u krvi i potiču proizvodnju žučne kiseline.

Kokosovo ulje

On je redovan proizvod u bio zonama. Zamjena za sojino ulje, pogodan za kuhanje i kozmetičke pripravke. Nekad može poslužiti kao lijek, kao u situacijama kad imate infekcije uha. Ima visoku nutritivnu vrijednost, kao i antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje.

Teško je uopće nabrojiti sve benefite kokosovog ulja – smanjuje apetit, djeluje protiv akni i atletskog stopala, hidratizira kožu, pomaže protiv peruti. Raspon upotrebe je toliki da može poslužiti kao balzam za usne i odstranjivač žvake.

Pirovo brašno

Ako sami pripremate svoj kruh, posegnite za pirovim brašnom iz eko lože. Ova drevna cjelovita žitarica lakše je probavljiva, idealna za osobe alergične na pšenicu. Doduše, sadrži gluten ali u daleko manjoj količini od običnog brašna. Od korisnih vitamina, moramo istaknuti niacin, koji je višestruko koristan za ljudsko tijelo.

Ovo su samo neki od eko proizvoda, ali su svakako dovoljan razlog da budete redovan gost eko zone. Prošetajte svakako sami do organske zone i provjerite ostatak ponude!

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!
Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW