UPUTIO PISMO SVEĆENICIMA

Biskup Radoš: Sveta pričest može se održati već od 19. lipnja, evo uputa za sve pričesnike i firmanike

Potrebno je nakon dogovora dekanima javiti predložene datume, a potom će ih oni dostaviti Biskupskom ordinarijatu.

10:00h
0
Foto: Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije

Bože Radoš, varaždinski biskup, uputio je pismo svećenicima u vezi ovogodišnjih slavlja prve svete pričesti i svete potvrde u Varaždinskoj biskupiji.

Naime, biskup je na samom početku pisma napomenuo kako se s popuštanjem mjera koje je nastupilo u našoj zemlji mogu početi konkretno planirati liturgijska slavlja.

Tako je i slavlja prve svete pričesti moguće planirati i organizirati već od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja.

– Naravno, ništa ne priječi da slavlje prve svete pričesti bude i kasnije, do polovice srpnja ili pak tijekom jeseni. Znam da razumijete da je nemoguće za svaku župu odrediti isto, pa vas i u tome pozivam na pastoralnu razboritost. Neka Vam roditelji daju pisanu suglasnost kojom daju dopuštenje da njihovo dijete sudjeluje u pripremi i u danom terminu primi sakrament prve svete pričesti – stoji u pismu.

Što se tiče vremena i mjesta održavanja priprave, biskup poziva na pridržavanje općih preporuka za sprečavanja epidemije koje su na snazi, kao i temeljnih odrednica koje inače vrijede za boravak djece školske dobi zajedno, primjerice, u obrazovnim ustanovama.

– Samo slavlje prve svete ispovijedi neka se održi, po običaju, koji dan neposredno prije slavlja prve svete pričesti te neka bude organizirano na način kako predviđaju preporuke za slavlje ispovijedi u ovim prilikama; u prikladno uređenom i pripravljenom prostoru, koji će čuvati privatnost svake osobe, kao i svetost sakramenta, te na svima dostupnom i vidljivom mjestu – napisao je.

Što se tiče mjesta slavlja prve svete pričesti, Radoš napominje kako bi i ono trebalo biti prilagođeno uvjetima koje ova situacija zahtjeva od nas, a koji i inače vrijede za slavlje euharistije u ovim okolnostima.

– Sami procijenite je li moguće, s obzirom na aktualne mjere, slavlje održati u župnoj crkvi, ili na otvorenom prostoru uz crkvu, što ovisi o broju djece i veličini liturgijskog prostora – rekao je varaždinski biskup.

Što se tiče datuma slavlja svete potvrde, u dogovoru s dekanima, biskup je odlučio da je ista moguće organizirati u ljetnom razdoblju, i to od svetkovine Presvetog Srca Isusova, 19. lipnja, do 17. nedjelje kroz godinu, 26. srpnja, te u jesenskom razdoblju od blagdana Rođenja BDM, 8. rujna, pa do svetkovine Krista Kralja, 22. studenoga.

– Pri određivanju datuma slavlja također vas pozivam na susret s roditeljima kandidata za taj sakrament, kako biste u dogovoru s njima našli zajedničko rješenje u kojem će se razdoblju organizirati u vašoj župi. Također ćete od njih zatražiti i pisanu suglasnost – napomenuo je.

Potrebno je nakon dogovora dekanima javiti predložene datume, a potom će ih oni dostaviti Biskupskom ordinarijatu.

– U izboru termina vodite se načelom da je podjeljivanje svete potvrde moguće ne samo subotama i nedjeljama, već i da za to možete predložiti i blagdane, župne svetkovine ili ostala župna slavlja, te da je moguće podjeljivanje svete potvrde i radnim danom – podsjetio je Radoš.

Ako planirate termin u ljetnom razdoblju, odmah nastavite i s katehetskom pripravom potvrđeničke skupine.

– Što se tiče mjesta slavlja svete potvrde, kao i prigodom slavlja svete pričesti, uskladite ga s propisanim uvjetima, bilo u unutarnjem bilo u vanjskom prostoru. Moguće je, zbog velikog broja kandidata, poštujući mjere koje su na snazi, slavlja organizirati podijelivši kandidate u dvije grupe koje će svetu potvrdu primiti u istome danu, ali u različito vrijeme, jedna grupa iza druge. Primjerice, u jutarnjem terminu prva grupa u devet, a druga grupa u 11 sati, ili u popodnevnom terminu, prva grupa u 16, a druga grupa u 18 sati – predložio je te pozvao sve na okupljanje u Biskupskom ordinarijatu, u četvrtak 18. lipnja u 16 sati, a uoči svetkovine Presvetog Srca Isusova.

Na samom kraju spomenimo, konkretni datumi svete pričesti i svete potvrde bit će dogovarani na terenu sa pojedinim župnicima ovisno o njihovoj konkretnoj situaciji.

čitam...