TURIZAM PO PODRAVSKI

Bivši top ugostiteljski objekti na Šoderici godinama propadaju, a potražnja za ovakvom ponudom je sve veća. Pitali smo vlasnike što planiraju

Izgradnjom šetnice na Šoderici ovo vikend naselje sve je bolje posjećeno, pa je i potražnja za dodatnom ponudom sve veća.

14:00h
0

Brojne generacije Koprivničanaca sa sjetom se prisjećaju vremena kada su na Šoderici uživali na terasama ugostiteljskih objekata uz dobro iće, hladno piće i živu muziku. Objekti koji su nekada bili top destinacije, godinama propadaju, a zub vremena na svima je ostavio neizbrisiv trag. Kontaktirali smo vlasnike i provjerili imaju li i kakve planove s istima.

Izgradnjom šetnice ovo vikend naselje sve je bolje posjećeno, pa je i potražnja za dodatnom ugostiteljskom ponudom sve veća.

Prvi objekt koji je većini posjetitelja Šoderice trn u oku je objekt na tzv. Podravkinom, Plavi labud. Ovaj je objekt krajem 2019. prešao u vlasništvo Grupe Lonia koja je kupila bivše društvo Sloga Podravska trgovina koja je do tada upravljala objektom.

Objekt je devastiran, u prilično lošem stanju, no lokacija je izuzetno atraktivna.

Iz Lonia grupe doznajemo kako su u potrazi za partnerom za ugostiteljstvo, s obzirom da se sami ne bave tom djelatnošću. Zainteresirani su za suradnju s lokalnom zajednicom, odnosno Općinom Legrad, kako bi pronašli rješenje za objekt.

Za suradnju je i načelnik Ivan Sabolić koji ih je već nekoliko puta i kontaktirao pa možda uskoro i nikne nešto novo i atraktivno.

Foto: Ivan Balija
Plavi labud u vlasništvu je Lonije // Foto: Ivan Balija

Drugi lokal kojeg starije generacije pamte po modnim revijama, izborima za miss i dobrim koncertima uz samo obalu jezera je Bijela lađa. Isti je u vlasništvu Hrvatskih željeznica d.o.o..

– S obzirom na to da su u zemljišnim knjigama kao vlasnici objekta navedeni Hrvatske željeznice d.o.o. te Općina Legrad u tijeku je imovinsko-pravni spor vezan uz dokazivanje vlasništva predmetnog objekta. Do okončanja spora objekt nije moguće komercijalizirati – odgovorili su iz Korporativnih komunikacija HŽ-a na naše pitanje kakvi su im planovi s ovom neodržavanom nekretninom.

Foto: Ivan Balija
Iz HŽa-a kažu kako se oko Bijele lađe spore s općinom Legrad, načelnik Sabolić to opovrgava // Foto: Ivan Balija

Na spomen spora, načelnik Ivan Sabolić kaže kako nema nikakvih saznanja da se vodi ikakav spor u ovom slučaju.

– S nama nemaju imovinsko pravni spor. Oni moraju otkupiti okućnicu, ali nikada nisu pristupili da se dogovorimo. Dali smo im da si priključe vodovod. Nakon toga nije bilo kontakata. Spor ne postoji jer je završila izmjera – pojasnio je Sabolić.

Zatražili smo i dodatno pojašnjenje iz Korporativnih komunikacija HŽ-a o sporu koju su spomenuli, no do objave teksta nismo ga dobili.

Foto: Ivan Balija
Objekt na Lazinama čeka novog vlasnika // Foto: Ivan Balija

Treći objekt koji je isto slovio kao mjesto dobro zabave nekadašnji je disko na Lazinama. Drvena konstrukcija u vlasništvu je Zlatka Varovića koji je svjestan potencijala nekretnine, no kaže kako je u životnim godinama kada ga takav biznis više ne zanima. Ovdje se još pred koju godinu moglo pojesti porciju ćevapa, girica i slične brze hrane.

– Bio bi to pun pogodak da sam ga ove godine stavio u funkciju, ali veliki je to posao i više nisam zainteresiran za takvo što. Nekad smo objekt kupili od Grozda, 90-tih godina, tih je godina bilo posla, radilo se od svibnja do studenog, vikendi su bili uvijek dobro posjećeni. Imali smo plan gore napraviti sobe za najam, pretvoriti to u puno veću priču, no sve je propalo, a Šoderica nakon tih dobrih godina, opustjela – veli Varović koji je za objekt izvadio sve potrebne papire.

– Sve je legalno, postoji projektna dokumentacija. Objekt je na prodaju. Najbolje bi bilo da ga preuzme neka mlađa osoba s vizijom koja bi povukla novce iz europske unije za njegovu obnovu – istaknuo je Varović.

Foto: Ivan Balija
Unatoč brojnim najavama otvorenje hostela nismo dočekali // Foto: Ivan Balija

Jedini objekt koji je pred godinu dana ulijevao nadu da će stvari na Šoderici krenuti na bolje bio je hostel Saše Babeca o kojem smo pisali nekoliko puta najavljujući njegovo otvorenje.

Od svega toga nije se dogodilo ništa, a vlasnik je objekt u međuvremenu stavio na prodaju.

Zbog čega se nakon takvog velikog ulaganja odlučio na ovakav potez nije želio komentirati, rekao je tek da u ovo neizvjesno vrijeme za ugostiteljstvo nije imao drugog izbora ni živaca.

– Nisam želio ovisiti o mjerama koje svakodnevno Stožer mijenja – rekao je Babec.

Hostel je u prizemlju trebao imati kafić s 48 sjedećih mjesta unutra i terasom s isto toliko vanjskih sjedećih mjesta. Na katu je šest dvokrevetnih soba.

Dakle, za zaključiti je da ćemo i ovu sezonu na Šoderici ostati osuđeni na sendviče koje si sami pripremimo i ponesemo od kuće.

Foto: Ivan Balija
Vlasnik trgovine imao je planove s objektom, no trenutno ih je stavio u drugi plan // Foto: Ivan Balija

Pred dvije sezone osnovnim potrepštinama za konzumaciju na plažama mogli smo se opskrbiti u Sloginom kiosku, no ove sezone nema ni toga.

Nekadašnji spas brojnim žednim i gladnim kupačima bila je trgovina koja isto tako već godinama ne radi. Njen vlasnik, Tihomir Cej objasnio nam je kako je prije pet godina izradio dokumentaciju i imao velike planove.

– Imao sam u planu ovdje napraviti osam apartmana za najam, ponovo staviti u funkciju trgovinu, a dio prostora preurediti u pizzeriju. Moja je i kompletna obala pa se terasa savršeno uklapa u priču. Međutim, nekako mi je ideja splasnula, a neke druge obiteljske obaveze došle su prije na red. Sad ni sam ne znam više što ću, hoću li prodati, ili ga obnavljati. Sigurno je jedino da to ove sezone neće biti – rekao nam je on te na kraju dodao kako bi, ukoliko se pojavi ozbiljno zainteresiran kupac prostor bivše trgovine moguće i prodao.

Foto: Ivan Balija
Ove godine ne radi ni kiosk // Foto: Ivan Balija