Bjelovar želi vodu iz đurđevačkih bunara

16:04h
0
Damir Bajs i Željko Lacković // Foto: www.radio-koprivnica.hr

Sastanak đurđevačkog gradonačelnika Željka Lackovića i bjelovarsko-bilogorskog župana Damira Bajsa potvrdio je zajednički interes u rješavanju pitanja vodoopskrbe – đurđevačkog domaćina za isporuku vode, a bjelovarskog gosta za opskrbu iz tamošnjih bunara. Naime, susjednu županiju i grad Đurđevac već dugi niz godina voda na taj način povezuje, a razgovori su pokazali zajednički interes da tako i ostane, pogotovo zbog oko 50 milijuna kuna koje su Hrvatske vode proteklih godina uložile u spajanje dva vodoopskrbna sustava, u cjevovode i gradnju objekata poput vodospremišta na Banovom stolu.

Bajs i Lacković suglasni su da opskrba treba ostati kakva je sada, unatoč pokušajima da u posao uđe treća strana, koju domaćin sastanka nije imenovao, ali nije teško otkriti o kome se radi.

– Mi jednostavno ne želimo prihvatiti takav odnos snaga gdje će se forsirati vodocrpilište i područje koje sada ima dvostruko veću cijenu nego što je mi imamo – kazao je Lacković.

Đurđevački gradonačelnik veli da je na sastanku potvrđeno kakva bi šteta gradu i okolici bila učinjena neizgradnjom, ili bolje rečeno nedovršenjem tamošnjeg vodocrpilišta.

– To je investicija od još nekakvih 10 milijuna kuna, a zadovoljila bi u potpunosti i potrebe Đurđevca i 9 općina koje se sada opskrbljuju vodom i cijele Bjelovarsko-bilogorske županije, a da ne kažem da postoji potencijal prema Pitomači i virovitičkom kraju, gdje nam je spoj između dva županijska magistralna voda ispod dužine jednog kilometra. Dakle, razvijaju se značajni potencijali za upravo razvoj vodocrpilišta na našem području – naglasio je đurđevački gradonačelnik.

Lacković dodaje da je potpuno jasna i logika kojom se u toj priči vodi Bjelovarsko-bilogorska županije. Oni i dalje žele imati sigurnu i kvalitetnu isporuku vode, ali ne po cijenama koje su u Koprivnici dvostruko veće nego u Đurđevcu.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr