Vrijeme popusta

Black Friday dolazi i u naš kraj, zavirite u trgovine i kupujte jeftinije, no pazite se internetskih prevara

Crni petak već danima preplavljuje medije, od novina, portala, televizije i radija, a stigao je i u naš kraj.

19:00h
0
Ilustracija // Foto: ingimage

Već tradicionalno nakon američkog Dana zahvalnosti slijedi vremensko razdoblje kada započinju velika sniženja. Black Friday ili u prijevodu Crni petak.


Riječ je o razdoblju kada svi volimo zaviriti u trgovine i kupiti dobre komade odjeće ili obuće i ostale artikle po povoljnijim cijenama.

Amerikanci pred sam dan kada započinju Black Friday sniženja doslovno kampiraju ispred dućana, a nerijetko dođe i do fizičkog obračuna zbog krpica koje žele kupiti. Tamo su popusti čak do ogromnih 90 posto, a ponekad i veći. Srećom, u Hrvatskoj takve prizore ne gledamo, ali to je vjerojatno zbog toga što naša sniženja rijetko prolaze i 50 posto. Ali i mi smo nacija koja voli kupovati, pogotovo kada se radi o sniženjima. Svima nam sama riječ sniženja zvuči lijepo i rado posjetimo omiljene trgovine.

Crni petak već danima preplavljuje medije, od novina, portala, televizije i radija, a stigao je i u naš kraj.

Sniženja možete pronaći skoro u svim dućanima, a kreću se uglavnom do 50 posto, no mogu se naći i artikli sniženi čak 70 posto.

Međutim, ovih su dana česti pozivi i online trgovina koje nude razno razne popuste i sniženja koji često nisu istiniti. Naime, iz Hrvatske udruge banaka kupce upozoravaju da pri kupnji na internetu obavezno sami upisuju web adresu određenog prodajnog mjesta te da na istu nikada ne dolaze putem poveznica, odnosno linkova sa stranica društvenih mreža. Isto tako, poseban naglasak daju i na to da se prije samog unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s https. Klikom na sličicu lokota može se provjeriti pripada li URL adresa prodajnom mjestu. Tako će korisnici izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili.

– Online ponude su često povoljne, ali čuvajte se prevare – upozorava i MUP na svojim stranicama.

MUP je u letku sastavio i savjete za internetske kupce. Tako bi kupci prilikom kupovine trebali koristiti online trgovine iz Hrvatske ili pak drugih država članica Europske unije kada je to moguće. Razlog tomu je veća vjerojatnost da će tako riješiti moguće probleme.

Kupcima isto tako savjetuju da prije internetske kupovine pogledaju i prouče recenzije. Tako je za plaćanje je bolje koristiti kartice jer tako postoje veće šanse za ostvariti povrat novca.

Osim navedenoga, MUP savjetuje kupcima da plaćanja obavljaju samo preko sigurnog pružatelja usluge plaćanja te da dobro razmisle zatraži li netko od njih uslugu prijenosa sredstava preko banke ili alternativno.

Plaćanja je bolje obavljati samo preko sigurne internetske veze, a to znači da treba izbjegavati plaćanja preko besplatnih ili otvorenih javni WiFi-a. Također, plaćati bi trebalo samo na sigurnom uređaju zbog čega je dobro redovno ažurirati operativni sustav i sigurnosni softver.

MUP savjetuje kupcima i da se paze oglasa i internetskih stranica koje nude nevjerojatne ponude ili čudotvorne proizvode “jer ako se nešto čini predobro da bi bilo istinito to nije istinito”.

Sumnjičavi bi trebali biti i u slučaju da dobijemo oglas kojim su obaviješteni da su osvojili nagradu jer se iza možda krije zlonamjerni softver.

MUP preporučuje kupcima da kontaktiraju prodavača, u slučaju da kupljeni proizvod ne stigne, a ako on ne odgovori na poziv trebali bi se obratiti banci.

čitam...